-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăTimpul LiberExpoziția imersivă "București, capsulă în timp". Surprinde istoria subiectivă din ultima sută...

Expoziția imersivă „București, capsulă în timp”. Surprinde istoria subiectivă din ultima sută de ani a capitalei

Galeria Galateca găzduiește până pe 9 iulie expoziția “București, capsulă în timp”, un modul imersiv, creat în cadrul Primei Anuale de artă și știință Neo Art CONNECT (NAC 2023). Poem urban special gândit ca un arc peste timp, între 1933 și 2033, acesta surprinde într-un mod alegoric istoria subiectivă din ultima sută de ani a capitalei.  NAC 2023 continuă în iulie cu 10 expoziții în Constanța, Iași, Arad, Oradea, Brașov, Râmnicu Vâlcea, Cluj și Timișoara. Accesul vizitatorilor este gratuit.

Conceptul este dezvoltat, curatoriat și implementat de Anca Boeriu și Andreea Sandu, cercetarea istorică fiind realizată de Ana Rubelli. Grafica, care a implicat utilizarea inteligenței artificiale, video-mapping-ul și design-ul sonor poartă semnătura Ioanei Halunga.

„București, capsulă în timp” este un modul imersiv ce poartă vizitatorii printr-o călătorie temporală fascinantă, oferindu-le o perspectivă asupra evoluției și transformărilor orașului pe parcursul ultimelor zece decenii. Această incursiune captivantă în timp, care se desfășoară între anii 1933 și 2033, surprinde momente cheie din istoria Bucureștiului și explorează conexiunile între oameni și oraș.

NEO ART

Domul imersiv combină mai multe forme de exprimare artistică, de la instalație, artă digitală, video, inteligență artificială şi instalaţie audio. „București, capsulă în timp” este o metaforă a dezvoltării şi schimbării pornind de la faţa văzută şi cunoscută a oraşului, în dialog cu un fabulos personaj feminin, uitat în timp, Dina Mihalcea.

Miss România, prima femeie dresoare de lei și actriță, transformarea acestui personaj se confundă și se metamorfozează cu însăși transformarea orașului, devenind un simbol al evoluției capitalei.

Până pe 9 iulie, vizitatorii sunt invitați să pășească într-un mod surprinzător în Bucureștiul anului 1933, pe Calea Victoriei spre Sărindar, privind spre Palatul Universul şi oprind lângă statuia Regelui Carol I, alături de acest personaj atipic, nonconformist şi extravagant.

„București, capsulă în timp” preia parcursul surprinzător al acestui personaj și îl transformă împreună cu elemente din zeci de clădiri din realitatea cotidiană, dar și cu elemente simbolice, de la coșar, până la scară, într-o alegorie a evoluției orașului. Sunetul urmează același traseu, înglobând și sunete contemporane din oraș, de la trafic până la interacțiunile umane din spațiul definit.

„București, capsulă în timp” este parte a primei Anuale de artă și știință Neo Art CONNECT (NAC) 2023, este susținut de BRD – Groupe Societe Generale.

Pentru mai multe informații și detalii despre eveniment, vă rugăm să accesați www.neoartconnect.ro.

Evenimentul este organizat de Galateca, în perioada 23 iunie- 9 iulie 2023, în parteneriat cu Asociația Culturală Neo Art România și este susținut de Susținut de BRD Groupe Société Générale, Fundația9, Fundația România de Mâine, Ghica House, Arcub, ATELIER 030202, Fundația România de Mâine, Goethe Institut, Universitatea Politehnica din București, creart, Teatrelli, Muzeul Naţional Tehnic “prof. ing. Dimitrie Leonida”, Hotel Caro, Institutul Cervantes, Galateca, Rezidența9, Combinatul Fondului Plastic, Galeria No!Hai Ambasada Creativă, FITS 2023.

Parteneri media: Radio Guerilla, Radio România Cultural, Metropola TV, modernism.ro, Biz, Agenția C’Arte, Propagarta, feeder.ro, Aici a Stat, Dreamingof.net, Kreatoria.ro, Finesociety.ro, Art Inquiry.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Program special pentru instalațiile de transport pe cablu din Sinaia, în prima zi a anului

Telegondola şi telecabina care transportă turiştii din Sinaia către pârtiile situate la cota 2000, vor fi puse în funcţiune mai târziu, decât în ​​zilele...

România, oficial în Spaţiul Schengen terestru: modificări majore la punctele de trecere a frontierei

Decizia marchează o etapă istorică pentru România și Bulgaria, care devin graniţe externe ale Spaţiului Schengen România şi Bulgaria au intrat, de la miezul nopţii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă