3 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăSpecialFOTO. Unde merg puii de urs orfani

FOTO. Unde merg puii de urs orfani

Trei pui orfani de urs au fost aduşi, în această primăvară, la Centrul pentru Reabilitarea Urşilor Orfani din Harghita, se arată într-un comunicat Vier Pfoten, remis redacţiei. Urşii vor fi crescuţi departe de influenţa oamenilor şi vor fi eliberaţi în natură când vor împlini doi ani.

La sfârşitul anului trecut, Boogster se despărţea de mama lui pentru totdeauna: într-o vânătoare de mistreţi organizată în Transilvania, câinii au găsit bârlogul unei ursoaice. Speriată, ursoaica a scăpat puiul şi, deşi s-a întors după el de două ori, nu a reuşit să-l prindă. Un sătean luat puiul acasă, şi l-a dus la orfelinatul de urşi din Harghita.

O poveste similară au şi ceilalţi doi pui de urs: o companie de exploatare a lemnului din Munţii Căliman au distrus bârlogul ursoaicei în luna februarie. Pentru că puii erau prea mici, mama nu a reuşit să îi care cu ea. Angajaţii i-au găsit aproape îngheţaţi şi i-au luat acasă. La câteva zile distranţă, un vânător i-a găsit şi i-a dus în pădure, în speranţa că ursoaica se va întoarce după ei, însă nu a revenit. Cei doi ursuleţi au ajuns la orfelinatul din Harghita şi îşi petrec cea mai mare parte a timpului jucându-se şi căţărându-se.

Citeşte şi Ministerul Mediului are în vedere găsirea de soluţii optime în vederea gestionării corespunzătoare a populaţiei de urşi

60 de urşi au fost integraţi în proiectul pentru reabilitarea urşilor, în ultimii nouă ani. Centrul a fost deschis de Vier Pfoten în 2004 şi îşi propune să ajute animalele să revină în sălbăticie. Anual, organizaţia donează 36.000 euro pentru finanţarea centrului. Pe un teren de câteva câteva hectare, ursuleţii cresc în ţarcuri izolate complet de oameni. Un program în trei etape îi pregăteşte pentru viaţa independentă în sălbăticie, precizează comunicatul organizaţiei.

La început, puii stau în carantină pentru mai multe săptămâni, sub supraveghere medicală. În a două fază, ei sunt eliberaţi într-un ţarc mult mai mare, unde se pot căţăra, pot săpa în pământ, pot căuta hrană şi se pot juca cu alţi urşi. În a treia fază, ursuleţii sunt pregătiţi individual de către un expert în fauna sălbatică, pentru a dezvolta un comportament natural specific speciei. Eliberarea în sălbăticie depinde de dezvoltarea individuală a fiecărui urs şi se face, în general, la vârsta de doi ani. Înainte să fie eliberaţi, ursuleţii sunt echipaţi cu zgărzi GPS, care permit echipei să monitorizeze animalele, explică reprezentanţii Vier Pfoten.

Citeşte şi România nu mai are păduri pentru cei 6.000 de urşi

În România trăiesc aproximativ 5.000 de urşi, a doua mare populaţie din Europa, după Rusia. În fiecare an, la noi în ţară sunt recuperaţi între 3 şi 10 pui orfani de urs. Cele mai multe ursoaice mor de mâna omului, spun specialiştii Vier Pfoten, care atrag atenţia că un pui orfan nu are prea multe şanse de supravieţuire în sălbăticie, fără mamă.

 

Cele mai citite

Trafic îngreunat pe Bulevardul Regina Maria din Capitală – Un stâlp metalic a căzut peste un tramvai

Traficul rutier a fost serios perturbat marți după-amiază pe Bulevardul Regina Maria din Capitală, din cauza unui incident care a avut loc în zona...

Previziuni climatice: Nicio zonă din Europa nu se așteaptă să aibă temperaturi sub media sezonului

Previziunile climatice pentru iarna 2024-2025 indică o probabilitate semnificativă ca europenii să se confrunte cu temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit, ceea ce...

Meta va oferi reclame mai puțin personalizate în Europa pentru a se conforma cerințelor autorităților de reglementare

Meta Platforms a anunțat că va oferi utilizatorilor din Europa opțiunea de a viziona „reclame mai puțin personalizate” pe Instagram și Facebook, ca răspuns...
Ultima oră
Pe aceeași temă