Alegerea ferestrelor pentru locuința personală este o decizie majoră. Culoarea pereților o poți schimba, la fel piesele de mobilier sau alte detalii de design, dar nu poți să schimbi la fel de ușor niște geamuri termopan sau tâmplăria lor.
Dacă te întrebi ce să alegi, tâmplărie din PVC (policlorură de vinil) sau tamplarie din aluminiu, află că ambele au avantajele și dezavantajele lor și acest articol este un mic ghid despre aceste două oferte actuale de pe piață. Decizia de alegere îți aparține, dar este bine să te informezi înainte.
1. Tâmplăria din PVC
PVC este prescurtarea de la ”policlorură de vinil”, un material plastic rezistent. Iată care sunt plusurile și minusurile unor profile (rame) de geam confecționate din acest material.
Beneficii:
- Izolare termică și fonică excelentă – ferestrele din PVC oferă o izolație termică superioară, păstrând căldura în casă și reducând pierderile de căldură în sezonul rece. Studiile arată că ele pot să ajute și pe timp de vară, acționând ca o barieră pentru căldură și menținând o temperatură suportabilă în casă. Ele contribuie cu siguranță la eficiența energetică a casei și la micșorarea costurilor de întreținere a acesteia. Un alt avantaj ar fi că se închid etanș și reduc astfel considerabil zgomotul din exterior.
- Rezistență și durabilitate – acest material este rezistent la umezeală, lovire, coroziune, și alte daune cauzate de insecte sau de mucegai.
- Ușor de întreținut – ferestrele din pvc nu necesită vopsire sau întreținere complicată. În caz de murdărire se pot șterge simplu cu o cârpă umezită într-un amestec de apă cu detergent de vase.
- Varietate de culori și modele – acest material este ușor de prelucrat și piața ne oferă o varietate de modele, de nuanțe și de stiluri de ferestre termopan cu rame de PVC. Se pot potrivi cu orice stil de design al casei.
- Accesibile ca preț – în urmă cu câțiva ani se punea ușor semnul egal între ferestrele termopan și termenul ”scump”, fiind un produs de lux pe care nu mulți și-l permiteau. Astăzi se găsesc într-o gamă mai mare și cu prețuri accesibile pentru orice buzunar, acestea înlocuind multe dintre ferestrele și geamurile tradiționale din lemn sau metal. Comparându-le cu profilele din aluminiu, profilele PVC sunt mai ieftine, fiind o opțiune atractivă și pentru oamenii care nu dispun de un buget prea mare.
Dezavantaje:
- Pot afecta estetica locuinței – mărturisesc că la început și eu am fost reticentă la înlocuirea ferestrelor cu rame din lemn cu unele din PVC. Asta se datorează și faptului că singurele opțiuni erau atunci ramele albe și nu mi se păreau deloc estetice. În plus păreau grosolane, voluminoase și le asociam în minte cu clădirile publice sau cu cele comerciale și nu cu cele ale locuințelor. Abordarea sistemelor cu geamuri termopan duble sau triple aduce o eficiență sporită dar nu reduc grosimea profilelor și asta poate face neajunsuri unor stiluri mai elegante de clădiri. Totuși în prezent sunt disponibile multe culori, așa că albul inestetic nu mai este o problemă, poți să alegi chiar ceva care imită lemnul.
- Sensibile la razele solare – Fiind o fereastră, cu siguranță vorbim despre expunerea îndelungată la soare, ploaie, vânt și la alte intemperii. PVC-ul nu are o ”relație” foarte bună cu soarele și se poate decolora sau chiar deforma în timp.
- Nepotrivite pentru suprafețe mari vitrate: tâmplăriile PVC sunt mai puțin potrivite pentru uși mari sau glisante sau pentru suprafețe mari vitrate (perete de sticlă extern de exemplu), deoarece dimensiunea și greutatea mare pot duce la deformarea acestora.
2. Tâmplăria din aluminiu
Aluminiul este un metal ușor, dar foarte rezistent. Ferestrele cu astfel de profile se folosesc mai ales pentru clădiri industriale, dar în ultima perioadă sunt și persoane care le folosesc pentru locuințe. Și acestea au beneficiile și dezavantajele lor, important de știut înainte de a face alegerea.
Beneficii:
- Durabilitate și rezistență – aluminiul este un material rezistent la intemperii, coroziune, lovire și deformare. Sunt mai rezistente decât cele confecționate din profile PVC și pot dura mult timp. Sunt recomandate mai ales în zonele cu veri caniculare, nedeformându-se din cauza soarelui.
- Aspect modern: orice tamplarie aluminiu este mai subțire și mai eleganta, ceea ce oferă caselor un aspect modern și minimalist și un aer luminos.
- Potrivite și pentru suprafețe vitrate mari -spre diferență de ferestrele PVC, cele cu astfel de profile din aluminiu nu au limitarea dimensiunilor, sunt mai rezistente și pot fi folosite cu succes și la uși mari sau la pereții tip cortină.
- Sunt ușor de întreținut – se pot șterge cu o cârpă umedă, cu apă cu detergenți obișnuiți. Nu se folosesc substanțe abrazive sau pe bază de solvenți. Nu se vopsesc și nici nu se recomandă acest tratament pentru profilele din aluminiu.
Dezavantaje:
- Izolare termică și fonică limitată – pentru cei care își amintesc lecțiile de la școală, probabil știți că aluminiul este un conductor termic bun, ceea ce înseamnă că poate conduce căldura dar și frigul în interiorul încăperilor. Ca urmare, eficiența energetică a unor astfel de ferestre este mai redusă decât în cazul ferestrelor PVC și izolația fonică a casei va avea de suferit.
- Mai scumpe – tâmplăriile din aluminiu pot fi mai scumpe decât cele din PVC, de aceea vor fi o opțiune mai costisitoare pentru persoanele care vor să construiască sau să renoveze o casă. Dar nu uita că trebuie să te uiți întotdeauna la raportul cost-eficiență! Dacă proiectul casei are prevăzut un perete din sticlă sau locuiești într-o zonă cu foarte mult soare, s-ar putea să iei în considerare o variantă mai solidă, mai rezistentă de rame de termopan.
- Atenție la condens! -nu este nici un secret faptul că tâmplăriile de aluminiu pot face condens în anumite condiții de temperatură și umiditate, și asta tot din cauza conductivității lor termice ridicate.
În concluzie, atunci când alegi între ferestre cu tâmplărie din PVC și cele din aluminiu trebuie să ții cont de designul casei dar și de prioritățile tale, de ceea ce dorești de fapt: Eficiență energetică și izolare fonică? Aspect modern și minimalist? O culoare mai deosebită? Durabilitate în condiții atmosferice extreme?
Este important să te informezi, să citești cu atenție specificațiile tehnice ale produselor dar și să consulți și un specialist înainte de a lua o decizie finală.