Dacă îți place cafeaua proaspăt măcinată, achiziționarea unei râșnițe este cel mai important pas pentru a te bucura de gustul puternic al cafelei preferate.
Imaginează-ți că întreaga ta locuință miroase a cafea. Înainte de a o gusta, încearcă să simți mental cafeaua preparată pentru tine la primele ore ale dimineții. Este o senzație incredibil de plăcută.
Dar cum alegi cea mai bună râșniță de cafea, sau măcar una potrivită nevoilor tale?
Pe piață sunt disponibile tot soiul de branduri, accesibile ca preț sau costisitoare, consum de energie redus, prevăzute cu diferite funcții, precum setări individuale de măcinare, oprire automată. Multe dintre râșnițe au componente detașabile, sistem blocare capac etc.
Important este să o alegi pe cea potrivită nevoilor tale.
Alegerea unei râșnițe de cafea trebuie să aibă loc în funcție de următoarele criterii:
- Gradul de măcinare al bobului de cafea: gros, mediu, fin, foarte fin.
- Modalitatea de măcinare: cu bavuri sau cuțit. Râșnița cu bavuri este mai costisitoare în comparație cu cea prevăzută cu un cuțit, însă macină cafeaua în mod uniform.
- Ușurința spălării. Sunt modele de râșnițe care permit spălarea în mașina de spălat vase, iar altele sunt prevăzute cu un accesoriu de tip perie pentru a fi curățat doar recipientul de măcinare.
- Capacitatea. Este un criteriu la fel de important ca și celelalte, pentru că vei măcina cafea în funcție de cât de numeroasă este familia. Doar nu vrei să râșnești în mai multe rânduri pentru a satisface nevoile tuturor.
- Viteza și puterea. Se recomandă alegerea unei râșnițe cu mai puțin de 15.000 RPM. Mai multe rotații determină arderea boabelor, iar aroma va fi aproape inexistentă.
- Zgomotul. Probabil că ți-ar plăcea ca râșnița să fie silențioasă. Cea care are discuri conice îndeplinește această cerință.
- Materialul lamelor. Lamele ceramice sunt cele mai bune, dar dacă se ciobesc este greu să le înlocuiești. În schimb, lamele din inox se deteriorează la un moment dat, dar pot fi înlocuite cu ușurință.
- Funcționalitate multiplă. Pentru măcinarea condimentelor, alunelor, plantelor aromatice, râșnița multifuncțională este perfectă pentru tine.
Tipuri de râșnite de cafea
Râșnița de cafea poate fi cu lame, cuțite rotative sau cu discuri. Se consideră că cea mai bună râșniță este cea cu discuri pentru că macină boabele în mod uniform, ceea ce reprezintă factorul diferențiator în materie de calitate a gustului spre deosebire de celelalte tipuri de râșnițe.
Discurile pot fi conice, caz în care râșnița este silențioasă, dar are un preț relativ mare. Râșnița prevăzută cu discuri plate este mai zgomotoasă decât cea cu discuri conice, dar este accesibilă ca preț.
Ce cafea preparăm în funcție de gradul de măcinare a boabelor?
În funcție de aparatul care va prepara cafeaua, ne alegem gradul de măcinare a boabelor de cafea.
Care sunt cele mai întâlnite tipuri de granulație?
- Cafeaua măcinată foarte fin este folosită de obicei pentru preparare la ibricul turcesc.
- Bobul măcinat fin se folosește pentru espressor.
- Bobul mediu este perfect pentru prepararea cafelei la cafetieră.
- Granulația foarte mare a bobului se recomandă pentru filtru sau pentru metoda ‘cold brew’.
Dacă vrei să te bucuri de o cafea delicioasă, alege una de calitate, precum Lavazza, prăjită intens, procesată și depozitată în cele mai bune condiții.
Așadar, cum să te bucuri de gustul intens al cafelei proaspăt măcinate? Simplu. Alegând râșnița ideală pentru familia ta, ținând cont de criteriile enumerate mai sus.