Protejarea locuinței a devenit mai simplă ca niciodată grație sistemelor de supraveghere. Monitorizați casa în timp ce vă aflați în concediu sau la locul de muncă, prin intermediul camerelor wireless sau cablate. În timp ce vă aflați acasă, sistemul de supraveghere acționează ca ochiul digital din preajma proprietății.
Camerele de supraveghere cablate necesită mai mult timp și efort pentru configurare, însă prezintă un grad ridicat de siguranță. Pe de altă parte, când vorbim despre camere wireless, prețurile acestora au devenit accesibile în ultimii ani, iar setarea lor este mai rapidă. Un posibil dezavantaj l-ar constitui pierderea conexiunii la internet.
Camerele wireless transmit imaginile captate în jurul sau în interiorul casei cu ajutorul conexiunii wireless la internet. Transmiterea datelor are loc wireless, fără niciun cablu. O dată ce semnalul este primit, imaginile pot fi vizualizate în timp real sau pot fi stocate pentru vizionare ulterioară. Majoritatea camerelor wireless sunt prevăzute cu slot pentru micro SD card, astfel încât informația captată să fie stocată local. În acest caz spațiul de stocare este limitat în funcție de capacitatea micro SD-cardului.
Printre caracteristicile principale regăsite în camerele de supraveghere wireless se numără iluminare pe timpul nopții, audio bidirecțional, rezoluție full HD sau superioară, control de la distanță, funcții inteligente precum detecție și urmărire umană etc. Trebuie reținut faptul că există o diferență între sistem wireless și sistem “wire-free” (fără fir). Semnalul video al camerelor este transmis wireless, însă alimentarea acestora se face pe fir, printr-un alimentator. Există totodată și camere “wire-free”, ceea ce înseamnă că acestea sunt prevăzute cu baterie reîncărcabilă. Din cauză că sunt limitate din punct de vedere al alimentării, camerele sunt concepute să își conserve energia prin înregistrare doar la detecția mișcării. Camerele de supraveghere wireless primesc alimentare continuu, având flexibilitatea de a înregistra constant sau conform opțiunilor disponibile în meniu: la detecția de mișcare, într-un anumit interval orar etc.
Avantajele instalării de camere wireless includ o instalare curată, simplă; sistem de configurare flexibil, mobil; posibilitatea de scalare a sistemului; imposibilitatea de a tăia cabluri care nu există. Desigur sunt și dezavantaje care trebuie puse în balanță pentru a lua cea mai bună decizie înainte de a face orice fel de achiziție. Printre acestea se numără limitarea semnalului wireless fie din cauza distanței, fie din cauza prea multor pereți; interferențe ce ar putea apărea din cauza altor device-uri wireless. În cazul camerelor cu baterie intervine necesitatea de încărcare a acesteia, precum și de schimbare în momentul în care nu mai funcționează corespunzător.
Avantajele oferite de camerele de supraveghere wireless
O cameră wireless este mai ușor de instalat decât o cameră pe cablu, nefiind necesare găuri prin pereți sau tavan. De asemenea, întrucât nu este dependentă de cabluri, devine flexibilă în operare, putând fi mutată oricând în altă cameră sau chiar altă locație. Neavând cabluri, nu există riscul ca un hoț să poată tăia legatura, astfel aveți acces nelimitat la imaginile furnizate de cameră.
Dezavantajele camerelor wireless
Sistemele de supraveghere wireless funcționează în bune condiții atâta timp cât primesc semnal clar și neîntrerupt. O cameră wireless operează corespunzător pe distanțe de până la aprox. 30m, cu condiția să nu existe pereți despărțitori, deoarece acest lucru afectează semnalul wireless, prin urmare și calitatea transmisiunii video. Alimentarea poate reprezenta o problemă. În cazul camerelor cu acumulator trebuie avut grijă ca acestea să fie reîncărcate la anumite interval de timp, altminteri intervine riscul de a rămâne fără acces la cameră în momentele cheie. În ceea ce privește camerele wireless ce necesită alimentare, este important să existe o priză în imediata apropiere a camerei.
Camerele de supraveghere cablate transmit semnalul video și pe cel audio printr-un cablu. Imaginile pot fi stocate local pentru vizualizare ulterioră sau pot fi transmise pe telefonul mobil pentru acces și control live. Camerele de supraveghere pe fir primesc semnal video pe un cablu și alimentare pe alt cablu, însă există și varianta în care pe un singur cablu să fie transmise toate datele, caz în care discutăm despre camere POE (power over Ethernet).
Avantajele camerelor cablate includ semnal video și audio constant, fără întreruperi cauzate de lipsa semnalului wireless; alimentare continuă. Printre dezavantaje se numără lipsa flexibilității, prezența cablurilor și necesitatea de mascare a lor, dar și faptul că sistemul nu este portabil.
Pe masură ce tehnologia avansează, atât sistemele de supraveghere wireless, cât și cele cablate devin din ce în ce mai performante. Rămâne la aprecierea fiecărui utilizator ce sistem consideră că îndeplinește mai bine propriile cerințe.
În magazinul online 1CCTV.ro regăsiți cea mai mare gamă de camere wireless de exterior și de interior de la cei mai importanți producători din domeniu. De asemenea, nu doar din variantele de camere wireless puteți alege, ci și din sutele de modele de camere cablate, fie HD pe cablu coaxial, fie IP, cu specificații și tehnologii de top.
Copyright imagini: https://1cctv.ro/ro/