16.3 C
București
joi, 23 septembrie 2021

Un program de fitness a dezvăluit poziția unor baze militare secrete ale SUA

Programul denumit Strava memorează poziția persoanelor care fac fitness în timpul lor liber. Dar dacă aceste persoane sunt angajate la o bază militară, hărțile pot sugera poziția bazelor militare, chiar dacă această poziție este secretă.

Astfel, pe hărțile care indică traseele de fitness din anul 2017 se pot observa locații militare americane din Afganistan, Somalia și Siria, baze militare ale Rusiei în Ucraina, o bază secretă de rachete în Taiwan, precum și o bază a NSA în Hawaii, informează site-ul thehackernews.com.

În Afganistan, unele poziții militare americane care au fost dezvăluite ar fi de tipul „Forward Operating Bases” (FOB) – chiar în apropierea teritoriilor controlate de talibani.

În replică la aceste informații, Pentagonul a reacţionat, recunoscând că „această recentă divulgare a unor date sensibile este preocupantă”.

La rândul lor, programatorii aplicației Strava îi sfătuiesc acum pe militari să-şi dezactiveze funcţia de geolocalizare („tracking”) de pe telefonul mobil, atunci când fac fitness.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă