10.3 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăTechUDMR – fortăreaţa politicienilor anchetaţi

UDMR – fortăreaţa politicienilor anchetaţi

Statutul juridic al deputatului UDMR, Marko Attila , este neclar după ce acesta a depus o demisie care nu a putut fi luată în calcul. Între timp, liderii UDMR se întrec în declarații de susținere. De altfel, partidul condus de Kelemen Hunor a ratat constant ocazia de a se delimita de politicienii suspectaţi de corupţie.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a ieșit, public, să îi ia apărarea colegului său de partid, Marko Atilla, cu toate că acesta este condamnat penal, s-a refugiat la Budapesta și se confruntă cu acuzații într-un nou dosar. Hunor consideră că decizia luată de Markó Attila de a demisiona din Parlament este ”curajoasă și corectă”, adăugând că Uniunea crede în nevinovăția lui și este solidară, urmând a-l sprijini în continuare, în funcţile de instrumentele avute la dispoziţie.

Mai mult, liderul UDMR a intrat în corul politicienilor care comentează deciziile justiției, căutând explicații oculte pentru dosarul retrocedărilor, în care este acuzat Marko Attila, ­alături de alți foști demnitari români, precum Alina Bica, fost șefă a DIICOT, sau Horia Georgescu, fostul șef al ANI.

”Am speranța că nu se încearcă renaționalizarea imobilelor deja restituite”, a mai declarat Kelemen Hunor. Și Gyorgy Frunda, consilierul onorific al premierului Victor Ponta, este mai degrabă dispus să dea crezare colegului de partid, în confruntarea cu instanțele. „În cazul domnului Marko Attila, el este condamnat pentru restituirea unui imobil despre care domnia sa susține că este o hotărâre nedreaptă și injustă”, a comentat Frunda.

Situație neclară

Chiar dacă Hunor a caracterizat demisia colegului său drept „curajoasă și corectă”, situația acestuia nu este deloc clară din punct de vedere juridic. Camera Deputaţilor a amânat, miercuri, cu o săptămână, discutarea raportului privind cererea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului UDMR Marko Attila. Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a anunţat, în plen, că cererea de demisie a deputatului UDMR Marko Attila a fost depusă la Biroul Permanent în copie şi, juridic, nu poate fi luată în considerare. Deputatul Varujan Pambuccian a atras atenția că documentul poate fi valabil, potrivit legii, doar dacă este însoțit de o semnătură electronică.  

Pe de altă parte, potrivit vicepreședintelui Comisiei juridice, Ciprian Nica (PSD), nu a fost îndeplinită procedura din Regulamentul Camerei Deputaților. Astfel, deputaţii pot demisiona prin cerere scrisă, adresată preşedintelui Camerei. Acesta, în şedinţă publică, îl întreabă pe deputatul respectiv dacă stăruie în demisie, iar dacă răspunde afirmativ sau nu se prezintă în Cameră pentru a răspunde, cu toate că fost înştiinţat, preşedintele declară locul vacant. Or, Camera trebuie să îl înștiințeze pe Marko Attila, pentru a respecta procedura, iar pasul doi, ședința de plen, ar urma să aibă loc abia săptămâna viitoare.

În noiembrie 2014, deputatul UDMR Marko Attila a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, într-un alt dosar privind restituirea unor imobile.

A fugit în Ungaria

Avocatul Eugen Iordăchescu, ­apărătorul deputatului, a declarat  că Marko Attila se află în Ungaria, ­unde se bucură de ”protecţie din partea premierului Ungariei, Viktor Orban”.

Deputatul Marko Attila nu mai ­beneficiază de imunitatea parlamentară începând din 3 decembrie 2014, atunci când colegii săi au încuviinţat arestarea preventivă a deputatului UDMR, în dosarul de corupţie al fostului procuror-şef al DIICOT Alina ­Bica privind despăgubirea de la ANRP pentru un teren supraevaluat. Acesta a fost momentul în care a UDMR a început să strângă rândurile în cazul colegului cu probleme. Deputatul UDMR Máté András-Levente a declarat că votul dat de Camera Deputaţilor privind ridicarea imunităţii în cazul colegului său, Markó Attila, a fost unul etnic, bazat pe etnia maghiară a acestuia, el arătând că va sesiza acest aspect ambasadelor acreditate la Bucureşti.

 Între timp, dosarul a fost trimis în judecată, însă procurorii au fost nevoiţi să disjungă cazul lui Marko Attila de cel al Alinei Bica, pentru că el nu s-a aflat în ţară şi nu a putut fi audiat. DNA nu a mai cerut arestarea deputatului Marko Attila de la judecători, astfel că, în acest moment, pe numele său nu există un mandat de arestare emis de vreo instanţă. Colegii săi din UDMR susțin că Marko Attila nu poate fi extrădat„Din câte ştiu, Parchetul nu a cerut instanţei arestarea şi instanţa judecătorească românească nu a dispus arestarea domnului deputat Marko Attila. Atât timp cât instanța judecătorească românească nu dispune arestarea, nu se poate cere extrădarea lui”, a spus Frunda.

Precedentele UDMR

Marţea trecută, procurorii DNA au cerut un nou aviz pentru arestarea deputatului,  fiind suspectat de abuz în serviciu privind acordarea de despăgubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 75 de milioane de euro.

Nu este singurul caz în care liderii UDMR au făcut zid în jurul colegilor care au probleme cu legea. Camera Deputaților a respins, recent, urmărirea penală în cazul fostului ministru Laszlo Borbely. Potrivit unor informații neoficiale, UDMR a negociat cu PSD salvarea lui Borbely, promițând să îi sprijine pe social-democrați în Parlament și evitând să se alăture moțiunii de cenzură a PNL. Liderii UDMR l-au sprijinit și pe preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, trimis în judecată, împreună cu administratorii unor firme, ­într-un dosar de corupţie în care prejudiciul este estimat la peste un milion de ­euro.   

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Avere și lux în cursa pentru prezidențiale: Geoană, cel mai bogat candidat, dar și ceilalți prezidențiabili nu se lasă mai prejos

Mircea Geoană este recunoscut ca fiind cel mai bogat dintre candidații la alegerile prezidențiale din România. Având o carieră exclusiv în funcții publice, Geoană...

Arma folosită de un deținut pentru a-și ucide colegul de celulă

Un incident grav a avut loc la Penitenciarul din Arad, unde un deținut de 45 de ani a fost ucis de un coleg de...

O lovitură israeliană a vizat suburbiile sudice ale Beirutului

O lovitură israeliană a vizat luni cartierul Ouzai, în suburbiile sudice ale Beirutului, la scurt timp după ce armata israeliană le-a cerut locuitorilor din...
Ultima oră
Pe aceeași temă