12.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăTechStudiu: Care sunt cei mai populari candidați la Primăria Capitalei cu cei...

Studiu: Care sunt cei mai populari candidați la Primăria Capitalei cu cei mai mulți susținători pe Facebook

Un studiu realizat de Infopolitic arată că Gabriela Firea, Bogdan Diaconu şi Nicuşor Dan conduc topul celor mai populari candidați la Primăria Capitalei, pe rețelele de socializare, informează Agerpres.

Studiul citat relevă că pe primele zece locuri în topul candidaţilor la alegerile locale, la nivel naţional (+10.000 de abonaţi) sunt următorii: Gabriela Firea (PSD, candidat pentru Primăria Capitalei) – 401.000 abonaţi Facebook, Bogdan Diaconu (PRU, candidat Primăria Capitalei) – 191.740, Nicuşor Dan (USB, candidat Primăria Capitalei) – 77.156, Eugen Tomac (PMP, candidat la sectorul 1) – 71.008, Cătălin Predoiu (PNL, candidat Primăria Capitalei) – 67.000, Robert Negoiţă (PSD, candidat la sectorul 3) – 39.090, Cătălin Cherecheş (Coaliţia pentru BM, candidat Baia Mare) – 38.340, Robert Turcescu (PMP, candidat Primăria Capitalei) – 37.000, Horea Vuşcan (PMP, candidat Oradea) – 29.530, Emil Boc (PNL, candidat Cluj Napoca) – 26.500. 

Infopolitic precizează că în topul naţional au fost reţinuţi doar candidaţii care aveau peste 10.000 de abonaţi la momentul măsurătorii. 

„Topul arată o dominaţie clară a candidaţilor din Bucureşti, care au cei mai mulţi susţinători pe Facebook dintre toţi candidaţii. Această concluzie este cumva naturală, dat fiind impactul major al Facebook-ului în Bucureşti, comparativ cu restul ţării. Totodată, nu trebuie ignorat faptul că unii candidaţi au un profil de imagine care trece de nivelul local, fiind persoane cu notorietate la nivel naţional”, concluzionează Infopolitic. 

Studiul citat prezintă şi o situaţie la nivelul partidelor. Astfel, în top 5 al candidaţilor din PSD sunt: Gabriela Firea (PMB) – 401.000 abonaţi Facebook, Robert Negoiţă (sector 3) – 39.090 abonaţi, Ovidiu Portariuc (Botoşani) – 22.520, Florentin Pandele (Voluntari) – 13.270 abonaţi, Lia-Olguţa Vasilescu (Craiova) – 11.350 abonaţi. Infopolitic precizează că, deşi a fost inclus în topul PSD, Florentin Pandele a anunţat că va intra în cursa electorală independent. 

Top 5 candidaţi PNL este următorul: Cătălin Predoiu (PMB) – 67.000 abonaţi Facebook, Emil Boc (Cluj Napoca) – 26.500, Nicolae Robu (Timişoara) – 18.839, Alexandru Nazare (sectorul 1) – 16.431, Ilie Bolojan (Oradea) – 13.280. 

Top 5 candidaţi din partea ALDE este compus din: Adrian Ştef (Satu Mare) – 18.073 abonaţi Facebook, Ştefan Alexandru Băişanu (Suceava) – 13.279, Mircea Năstase (Craiova) – 6.840, Adrian Atomei (Braşov) – 5.340, Ovidiu Jidveian (Alba Iulia) – 5.200. 

Din topul 5 candidaţi PMP fac parte: Eugen Tomac (sector 1) – 71.008 abonaţi Facebook, Robert Turcescu (PMB) – 37.000, Horea Vuşcan (Oradea) – 29.530, Radu Cristescu (sector 2) – 23.597, Adrian Gurzău (Cluj Napoca) – 7.770. 

În ceea ce priveşte UDMR, topul candidaţilor este următorul: Antal Arpad (Sfântu Gheorghe) – 14.500 abonaţi Facebook, Horvath Ana (Cluj Napoca) – 4.170, Pataki Csaba (Satu Mare) – 3.066, Bognar Levente (Arad) – 2.200, Zsolt Molnar (Timişoara) – 2.063. 

Potrivit Infopolitic, M10, UNPR şi PSRO sunt partidele ai căror cei mai populari candidaţi pe Facebook nu ating, individual, borna de 10.000 de aprecieri. 

Studiul menţionat prezintă şi un top al candidaţilor pentru Primăria Municipiului Bucureşti. Acest top este condus de Gabriela Firea (PSD), urmată de Bogdan Diaconu (PRU), Nicuşor Dan (USB), Cătălin Predoiu (PNL), Robert Turcescu (PMP), Adrian Severin (PDS). 

Infopolitic informează că pentru studiul prezentat a utilizat un algoritm de analiză cantitativă a numărului de like-uri maximal al fiecărui candidat anunţat, la nivel naţional, pentru alegerile locale. Perioada de culegere a datelor privind numărul de susţinători ai candidaţilor la alegerile locale a fost 19 – 22 aprilie, „cu unele actualizări ulterioare punctuale (rezultate din reverificarea datelor)”. 

„Baza de date nu reprezintă o construcţie exhaustivă – aceasta este actualizată constant în funcţie de modificările listelor de candidaţi şi cele privind numărul de susţinători pe Facebook (fani, prieteni sau ‘followeri’). Ne-am concentrat pe selecţia candidaţilor care vor intra în cursa pentru conducerile primăriilor municipiilor de judeţ (plus oraşul Voluntari pentru Ilfov), pentru Primăria Municipiului Bucureşti şi primăriile de sector din Capitală. Am decis să utilizăm în construcţia bazei de date şi a clasamentelor doar numărul de like-uri de pe cel mai important cont al fiecărui candidat. Există numeroase situaţii în care participanţii anunţaţi la alegerile locale au atât conturi de fani (Facebook pages) cât şi conturi de prieteni (cu ‘friends şi followers’), de dimensiuni care variază”, precizează sursa citată. 

De asemenea, Infopolitic arată că pentru a limita posibilitatea ca abonaţii online să se suprapună şi pentru a prezenta o imagine cât mai aproape de realitate privind numărul de susţinători pe Facebook a selectat valoarea maximă de persoane (fani sau prieteni+followers) de pe principalul cont deţinut de candidat şi nu suma conturilor. 

“Nu am discriminat candidaţii în funcţie de problemele de natură penală pe care le au, în condiţiile în care legea permite acestor candidaţi să candideze (chiar şi celor arestaţi sau în curs de cercetare/judecare). (…) Echipa Infopolitic îşi asumă eventualele erori generate de mediul politic dinamic (candidaţi înlocuiţi înainte de alegeri; lipsa unor candidaţi din listă – posibil anunţaţi după realizarea analizei) şi de ritmul rapid de schimbare a statisticilor Facebook (de la o zi la alta)”, mai menţionează Infopolitic. 

 

Cele mai citite

SAMEDAY anunță intenția de preluare a companiei de curierat Sprinter din Ungaria

Ca parte a strategiei de extindere a infrastructurii de livrare din regiune, SAMEDAY, compania care a introdus livrarea în easybox în piața din România,...

“Biblioteca din autobuz”. Unde și când va fi disponibilă noua opțiune din transportul în comun

Veste minunată pentru locuitorii din Târgu Mureș! În Săptămâna Națională a Bibliotecilor, Biblioteca Județeană Mureș vine cu o inițiativă inovatoare - "Biblioteca din autobuz"....

Julius Meinl Living a cumpărat hotelul Ambasador din București

Julius Meinl Living anunță finalizarea achiziției Hotelului Ambasador din București, cu o suprafață de 12.600 mp. Hotelul se va redeschide în 2027 după renovare...
Ultima oră
Pe aceeași temă