5.6 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăTechSiegfried Mureșan, negociator-șef pentru Bugetul UE din 2018: „România trebuie să înceapă...

Siegfried Mureșan, negociator-șef pentru Bugetul UE din 2018: „România trebuie să înceapă să absoarbă fondurile europene”

Europarlamentarul Siegfried Mureșan, negociator-șef (raportor) din partea Parlamentului European pentru bugetul Uniunii Europene (UE) din 2018, a declarat vineri, că se angajează ca, în bugetul din 2018, să existe suficiente fonduri pentru a deconta creditele de plată pentru programele de finanțare europeană din statele membre, inclusiv România, dar trebuie ca și țara noastră să înceapă să absoarbă fondurile europene alocate din Cadrul Financiar Multianual 2014 – 2020.

„Este important ca, anul următor, Uniunea Europeană să aibă suficienți bani în buget pentru a deconta facturile cu programele de finanțare europeană din statele membre deoarece mă aștept ca, în 2018, programele operaționale legate de  fondurilor structurale și de coeziune din Cadrul Financiar Multianual 2014 – 2020 să ajungă la un ritm maxim de funcționare", a precizat europarlamentaru.

Siegfried Mureșan a menţionat că România este, în continuare, mult prea lentă la absobţia de fonduri europene. "Trebuie ca și țara noastră să înceapă să absoarbă serios fondurile alocate acestui cadru financiar. În primii trei ani, 2014 – 2016, România a început să absoarbă bani extrem de lent. Până în prezent, am absorbit doar 528 de milioane de euro (la 31 ianuarie 2017 – n.n.), din banii destinați exercițiului 2014 – 2020 (în valoare totală de 31 de miliarde de euro – n.n).  Această situație este cauzată și de faptul că nu avem acreditate autoritățile de management esențiale pentru procesul de plăți. România trebuie să acrediteze 10 autorități și avem acreditate doar 2 autorități. Ca o comparație, Polonia are acreditate 24 de autorități de management din 25”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc la București.

Europarlamentarul român a adăugat că, pe lângă angajamentul de a bugeta suficiente fonduri pentru a deconta creditele de plată, își asumă, din partea Parlamentului European, două priorități politice pentru Bugetul UE 2018: crearea de locuri de muncă și siguranța cetățeanului.

„Propun alocarea unor sume cât mai mari pentru infrastructură, în primul rând, și pentru cercetare și inovare, în al doilea rând, fiindcă acestea sunt domeniile care duc la îmbunătățirea competitivității economiei Uniunii Europene. De asemenea, propun sporirea alocărilor programelor pentru IMM-uri și, evident, susțin politica de coeziune a Uniunii Europene ca principală politică de investiții. Dar, fiindcă economia nu se poate dezvolta dacă oamenii nu se simt în siguranțaă, a doua prioritate bugetară este siguranța cetățeanului. Astfel, trebuie, în primul rând, să securizăm bine frontierele externe ale Uniunii Europene și, totodată, să creștem sumele pe care le vom aloca pentru Vecinătatea sudică și Orientul Mijlociu. Este mai ieftin și mai sigur să sprijinim persoanele care au nevoie de ajutor acolo în regiune decât să le ajutăm de abia după ce au ajuns în Europa”, a menţionat deputatul european Siegfried Mureșan. 

Cele mai citite

Economiile Europei de Est mizează pe cererea internă în fața recesiunii din Germania

Marile economii din Europa de Est au reușit să se sprijine pe cererea internă pentru a evita recesiunea în al treilea trimestru al anului,...

S-a descoperit cauza morții lui Quincy Jones

Legendarul producător muzical Quincy Jones a decedat pe 3 noiembrie 2024, la vârsta de 91 de ani, după o luptă cu o boală necruțătoare. Cauza...

China este pe cale să înregistreze un excedent comercial record de 1 trilion de dolari

China este aproape să atingă un maxim istoric al excedentului comercial, estimat la 1 trilion de dolari până la finalul acestui an, o situație...
Ultima oră
Pe aceeași temă