21.7 C
București
joi, 11 august 2022
AcasăTechȘefa interimară a PNL, Raluca Turcan: PSD, ALDE și UDMR ciopârțesc Codul...

Șefa interimară a PNL, Raluca Turcan: PSD, ALDE și UDMR ciopârțesc Codul penal

Șefa interimară a Partidului Național Liberal, Raluca Turcan, a declarat că PSD, ALDE și UDMR "ciopârțesc" Codul penal, afirmând că modificările aduse acestuia în Comisia juridică a Camerei Deputaților reprezintă "un simulacru", potrivit Agerpres.

"Observ că cei de la PSD-ALDE, de mână cu cei de la UDMR, nu se pot abține să mai ciopârțească câte un pic Codul penal. Sunt incorigibili! Li s-a cășunat să elimine efectiv 'conflictul de interese' din legislația penală, prin amendamentele admise în Comisia juridică din Camera Deputaților. Ceea ce au pus în loc este un simulacru de text, imposibil de aplicat, adică o reglementare care are același efect și dacă există și dacă nu. Concret, 'minunata' majoritate ne propune azi să nu mai fie nimeni sancționat pentru conflictul de interese și nici pentru vreo faptă sinonimă. De dosarele care se mai află în lucru se alege praful, pentru că nu mai există faptă pentru care au fost făcute cercetările", a scris Turcan, miercuri, pe Facebook.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a dat raport favorabil, marți, unui proiect de lege de modificare a Codului penal, înlocuind ''conflictul de interese'' cu sintagma ''folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane''.

Potrivit amendamentelor adoptate de deputații juriști, titlul articolului 301 din Codul penal se transformă din "conflict de interese" în "folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane''.

Articolul modificat în comisie prevede că "fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, pricinuind prin asta un prejudiciu de interes public, se pedepsește cu închisoarea de la unu la cinci ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică pe o perioadă de 3 ani".

În legea în vigoare, articolul 301 prevede că ''fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică''.

Cele mai citite

Elson Musk vinde acțiuni Tesla în valoare de 6,9 miliarde de dolari pentru a-și finanța afacerea Twitter, dacă va fi cazul

Elon Musk, directorul general al Tesla, a vândut acțiuni ale producătorului de vehicule electrice în valoare de 6,9 miliarde de dolari (6,6 miliarde de...

Negoiță, trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) într-un dosar în care este acuzat de abuz...

Se lărgește prăpastia dintre bogați și săraci în școala românească

Mulți ani s-a vorbit în spațiul public despre cele două Românii din școli: fandoseala odraslelor politicienilor sau oamenilor de afaceri cu background suspect și...
Ultima oră
Pe aceeași temă