16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăTechRusia a început să dezvolte un sistem de apărare anti-asteroizi

Rusia a început să dezvolte un sistem de apărare anti-asteroizi

“Academia Rusă de Ştiinţe şi Roscosmos au început să elaboreze un program pentru a investiga şi contracara ameninţările provenite din spaţiu: asteroizi şi fragmente de roci cosmice”, informează Agenţia Federală Spaţială Rusă, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

Roscosmos notează, de asemenea, că deşeurile spaţiale de pe orbita Terrei reprezintă un pericol mai mare decât ameninţarea altor corpuri cereşti.

Un grup de cercetători ruşi şi-a propus să folosească rachete balistice intercontinentale RS-20, într-o primă etapă, pentru crearea unui sistem de apărare planetar.

“Dintre numeroasele sarcini ce pot fi îndeplinite cu rachete şi tehnologie spaţială cea mai importantă este crearea unui sistem planetar de apărare pentru a preveni coliziunile catastrofale pentru Terra cu asteroizi şi nuclee de comete”, se arată într-un comunicat publicat săptămâna trecută.

Potrivit cercetătorilor ruşi, este necesară nu doar dezvoltarea tuturor componentelor sistemului, ci şi studierea caracteristicilor fizice ale corpurilor cereşti care pot reprezenta un pericol pentru Terra, cu ajutorul unor aparate de mai mici dimensiuni.

“Pentru lansarea acestora se pot utiliza rachete portabile Dnepr, o versiune modificată a rachetei strategice RS-20, care sunt relativ ieftine şi a căror fiabilitate este verificată”, se arată în comunicatul Roscosmos.

Autorii comunicatului susţin că această tehnologie poate “veni în completarea şi chiar reprezenta o alternativă la misiunile spre asteroizi şi comete, care sunt mai scumpe şi de mai lungă durată”.

Cele mai citite

MAE condamnă ferm toate actele de violență asupra jurnaliștilor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă "ferm" toate actele de violenţă împotriva jurnaliştilor şi a mass-media în exercitarea profesiei lor, într-un mesaj transmis cu ocazia...

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...

Ziua mondială a libertății presei – 3 mai

În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial,...
Ultima oră
Pe aceeași temă