15.6 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăTechRomânia, prima țară care testează monitorizarea virtuală a mediului înconjurător

România, prima țară care testează monitorizarea virtuală a mediului înconjurător

Este una dintre cele patru aplicații noi dezvoltate de un proiect de cercetare al Uniunii Europene, finanțat în cadrul programului Orizont 2020, pentru a îmbunătăți acuratețea hărților de risc de inundații existente, cu mai mult de 15%.

Scent Explore este un joc distractiv, în care utilizatorul primește puncte pentru găsirea unor creaturi Scent ascunse în localitatea lor. Când utilizatorii găsesc o creatură Aromă, ei iau o imagine și colectează puncte. Creaturile au fost amplasate în puncte specifice de interes ecologic, astfel încât datele să poată fi adunate, iar schimbările în ceea ce privește acoperirea și utilizarea terenurilor pot fi monitorizate în acea zonă exactă. Dacă vă aflați în regiunea Deltei Dunării din România și doriți să aduceți o contribuție reală monitorizării și gestionării inundațiilor, vizitați magazinul de aplicații, descărcați Scent Explore gratuit pe smartphone sau pe tabletă și începeți să jucați! „Cetățenii ne pot ajuta să înțelegem mai bine mediul înconjurător jucând acest joc distractiv”, a declarat Kinga Cîmpan, cercetător ecolog. „Proiectul Scent va arăta cetățenilor că pot avea, de fapt, un impact real în monitorizarea mediului și identificarea riscurilor de inundații. Imaginile și datele colectate de cetățeni vor îmbunătăți acuratețea hărților de risc de inundații existente cu peste 15% și astfel vor face zonele apropiate de zonele inundabile mai puțin vulnerabile la dezastre”, a adăugat ea.

Aplicaţia a fost concepută pentru a asista o varietate de factori interesați, inclusiv oameni de știință, ecologi, hidrologi și autorități locale, pentru a obține o imagine mai precisă a schimbărilor de mediu. Datele colectate de cetățeni, utilizând aplicațiile Scent, vor completa bazele de date globale existente, cum ar fi GEOSS și Copernicus. Datele generate de cetățeni vor fi mai precise și dinamice, deoarece vor înregistra informații în timp real.

Peste 100 de membri ai Societății Ornitologice Române vor călători în Delta Dunării între 12 și 19 august, pentru testarea acestei noi tehnologii și colectarea de informații. Societatea Ornitologică Română este unul dintre cei zece parteneri ai proiectului Scent implicați în dezvoltarea acestei tehnologii inovatoare.

 

Salvarea florei şi a faunei, cu un click pe smartphone

 

Delta Dunării se întinde pe o suprafaţă de peste 580.000 de hectare (2,5% din suprafaţa totală a României) și găzduiește peste 6.000 de specii de floră și faună. Are cea mai mare concentrație de colonii de păsări din Europa, fiind o destinație ideală pentru ornitologi. Are peste 340 de specii de păsări, inclusiv cormorani, pelicani, codalbi și țigănuși. Deși renumită pentru avifaună, în Deltă vom găsi și vulpi, mistreți și căprioare, precum și 135 specii de pești de apă dulce. Acest ecosistem unic, cu viața sălbatică vibrantă, este susținut de apele cu nivel fluctuant.

„Aceasta este cea mai mare zonă umedă din Europa. Dar Delta Dunării suferă din cauza intervențiilor umane, care produc schimbări dramatice, de exemplu, desecarea unor suprafețe mari pentru uz agricol și silvicultură intensivă”, a spus Kinga Cîmpan. „Credem că aceste schimbări ale peisajului pot crea probleme mari în timp. Aceste probleme pot fi însă evitate dacă adunăm suficiente informații pentru a le identifica și a le opri înainte de a produce efecte dăunătoare comunităților, ecosistemelor și durabilității mediului. În prezent nu există date actualizate privind acoperirea terenului/utilizarea terenurilor în acest mediu, pentru a ne permite să monitorizăm aceste schimbări în mod frecvent și cu o rezoluție spațială ridicată. Prin urmare, datele adunate prin intermediul Scent Explore în această săptămână vor fi de neprețuit”, precizează cercetătoarea.

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a inventariat recent 11 insule sălbatice apărute pe fluviu, cu o suprafaţă totală de circa 220 de hectare, care ar putea fi „salvarea Deltei”. Cele mai multe dintre ele se află pe braţul Sfântu -Gheorghe al Dunării şi doar una dintre ele a fost localizată pe braţul Chilia al fluviului, graniţă a României cu Ucraina. Potrivit -ARBDD, de-a lungul celor circa 2.800 de kilometri, Dunărea are 912 insule cu o suprafaţă totală de aproape 138.000 de hectare. Dintre acestea, 147 de insule sunt sălbatice. 

 

Google Maps

Delta Dunării adăpostește 85% dintre speciile de păsări din România, majoritatea strict protejate, cea mai mare colonie de pelicani și cea mai întinsă zonă compactă de stufăriș din Europa. Din toamnă, toate acestea vor putea fi văzute de cei peste un miliard de oameni din toată lumea care intră pe internet, prin intermediul Google Maps. WWF România și Google au început procesul de captare a imaginilor de tip Street View pe brațele Sulina și Sfântu Gheorghe.

 

Aplicaţia Scent Explore este disponibilă în prezent în Delta Dunării și de-a lungul râului Kifisos din Attica, Grecia.

100 de membri ai Societății Ornitologice din România vor călători în Delta Dunării în perioada 12-19 august pentru a testa noua tehnologie.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Adunarea Națională a Franței va dezbate un proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate

Adunarea Naţională a Franţei a lansat luni dezbaterea asupra unui proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate pentru bolnavii în fază terminală, relatează...

Rusia – Ucraina, ziua 825: Zelenski, așteptat la Bruxelles

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este aşteptat în această dimineaţă la Bruxelles, unde urmează să semneze un acord bilateral de securitate cu premierul belgian Alexander...

Ciolacu anunță că se modifică plafonul de la care se impozitează pensiile

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a declarat, luni, că de la 1 septembrie, odată cu recalcularea pensiilor, se va modifica şi plafonul peste...
Ultima oră
Pe aceeași temă