13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăTechRăzboiul tehnologiei 5G a ajuns în România. „Calul troian” vine acum din...

Războiul tehnologiei 5G a ajuns în România. „Calul troian” vine acum din China

Tehnologia 5G a fost primită, aparent, cu bunăvoință în România, fiind considerată un „upgrade” firesc pentru sistemele de comunicații. Încă de anul trecut, mai multe companii străine au prezentat în România telefoane „inteligente” 5G, care au devenit rapid disponibile în magazine și care, acum, sunt puse în vânzare alături de cele “uzate moral” – de aceeași marcă, dar mai ieftine, întrucât nu au și opțiunea 5G.

În România ca și în Occident, chiar mai înainte ca sistemul 5G să devină operațional, deci înainte să-și poată demonstra avantajele, el a generat instantaneu criticile “conspiraționiștilor”, care au susținut că noua tehnologie va permite Guvernelor să controleze populația și că este nocivă pentru sănătate (echivalentă unui „genocid electromagnetic”). Cel mai recent, după izbucnirea epidemiei de coronavirus, au apărut chiar clipuri video prezentate ca fiind interzise – deși se pot vedea liber pe internet, clipuri în care se susține că sistemele 5G pot “induce” coronavirusul în celulele pielii.

Niciuna dintre aceste idei nu s-a demonstrat științific. În schimb, mult mai serioase se dovedesc amenințările economice, politice și de securitate legate de această nouă tehnologie.

După modelul vechiului cal troian, pe care grecii l-au trimis în dar cetății pe care voiau s-o cucerească, tehnologia 5G intră acum în Europa ca un dar al Chinei.

Cel mai recent avertisment adresat românilor a venit, acum două zile, de la ambasadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman.

“Haideți să întâmpinăm revoluția 5G, nu revoluția culturală”, se intitulează mesajul transmis românilor de Ambasada SUA, la data de 19 august.

“Există numeroase companii care oferă soluții 5G, cum ar fi Nokia, Ericsson și Samsung.  Acestea au o valoare adăugată: nu sunt aliniate unui guvern . comunist, armatei și celor care încalcă în mod grosolan drepturile omului”, explică ambasadorul SUA. La polul opus, potrivit acestuia, se află cea mai cunoscută companie chineză activă în domeniul 5G.

“Huawei rămâne alegerea greșită. De ce? Pentru că națiunile nu trebuie să încredințeze securitatea cetățenilor lor unei companii inculpate pentru furt de proprietate intelectuală, conspirații, fraudă cibernetică, fraudă bancară, afaceri necinstite sau pentru că a ajutat Iranul să evite sancțiunile menite să oprească țara de la finanțarea terorismului”, subliniază mesajul transmis de ambasadorul Adrian Zuckerman.

Evident, ambasadorul Statelor Unite nu a prezentat la București un mesaj în nume propriu, ci acel mesaj autorizat de Departamentul de Stat al SUA și de Casa Albă – mai ales că România nu este o țară oarecare, ci este un partener apropiat al SUA în plan politic, economic și militar.

Tocmai de aceea, americanii nu-și permit ca România să intre sub influența economică a Chinei sau să devină dependentă de tehnologia controlată de regimul comunist de la Beijing.

“Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a fost empatic când a vorbit despre efectele cu adevărat negative pe care le-ar avea adoptarea tehnologiei chineze 5G în Europa asupra NATO. Încrederea în furnizorii chinezi de 5G ar putea provoca perturbări, manipulări și spionaj asupra sistemelor esențiale ale partenerilor noștri. Ar putea, de asemenea, să pună în pericol capacitățile noastre de partajare a informațiilor și comunicațiilor și, prin extensie, ar putea periclita alianțele noastre. Din fericire pentru România, guvernul Orban a făcut din memorandumul bilateral 5G un pilon de susținere a platformei de securitate cibernetică”, remarcă ambasadorul Statelor Unite.

Este de amintit, în acest sens, și luarea de poziție, de acum două săptămâni, a președintelui Klaus Iohannis, care a abordat, într-o conferință de presă, unele elemente legate de implementarea tehnologiei 5G în România. 

„Poziția României este exact poziția exprimată și în memorandumul care a fost semnat anul trecut când am fost în vizită la președintele Trump. Noi ne dorim rețele sigure, rețele care nu sunt sub controlul unor state cu alte interese decât cele declarate, și dorim rețele care satisfac nevoia și a firmelor și a cetățenilor din România”, a precizat Klaus Iohannis.

Tocmai din acest motiv, „se lucrează pe o legislație specială pe această temă, pentru a preveni intrarea pe piața 5G a unor firme asupra cărora planează anumite suspiciuni”, a precizat șeful statului român.

Președintele Iohannis nu a indicat nume de firme suspecte care insistă să vină în România, dar acest lucru a fost dezvoltat, ulterior, în mesajul transmis de ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman.

“Huawei a fost implicată în infracțiuni și comportament infracțional din Republica Cehă până în Sierra Leone și în nenumărate țări aflate între ele. 5G este o revoluție în tehnologia digitală, nu doar o evoluție  și trebuie să fie sigură. Așa cum se dezvoltă acum internetul, mă simt confortabil ca telefonul meu inteligent să vorbească mașinii mele, dar refuz să ​îl las să comunice cu comuniștii chinezi și cu statul lor care supraveghează tot. România trebuie să ia o decizie și trebuie să țină cont de securitatea sa, de alianțele sale, de istoria sa și cu cine vrea să facă afaceri. Sub conducerea Președintelui Trump, Statele Unite și alte democrații din întreaga lume au ales libertatea.  România a ales și ea libertatea, alături de țări asemănătoare, care cred în transparență, stat de drept și securitate.  România, ca alte state curate care folosesc tehnologia 5G, ar trebui să accepte doar cele mai înalte standarde de securitate”, avertizează ambasadorul SUA. 

În opinia acestuia, președintele Iohannis și premierul Orban au luat decizii corecte, dar există și persoane “care vor să deschidă calea comuniștilor chinezi pentru a controla infrastructura României”.

Acest lucru a devenit posibil și pentru că “mașina de propagandă comunistă chineză a făcut presiuni mari asupra României”, dezvăluie ambasadorul Zuckerman.

“Când ideea falsă a propagandiștilor privind războiul comercial eșuează, ei recurg la o altă manevră a comuniștilor – amenință.  Huawei susține că mii de locuri de muncă și miliarde de euro sunt puse în pericol: ignorați încercările noastre de a vă controla și practicile noastre sclavagiste de muncă, în caz contrar muncitorii voștri și economiile națiunilor voastre vor fi pedepsite. Din nou, aceasta este o minciună. Ericsson are de două ori mai mulți angajați în România și deja produce echipament 5G aici”, mai spune ambasadorul american la București.

 

“Noi am convins multe ţări, multe ţări, am făcut eu însumi acest lucru în cea mai mare parte, să nu se folosească Huawei, pentru că noi credem că e un risc de securitate, e un mare risc de securitate”

Donald Trump,

Președintele Statelor Unite

 

“Națiunile nu trebuie să încredințeze securitatea cetățenilor lor unei companii inculpate pentru furt de proprietate intelectuală, conspirații, fraudă cibernetică, fraudă bancară, afaceri necinstite sau pentru că a ajutat Iranul”

Adrian Zuckerman,

Ambasadorul SUA la București

 

De ce consideră Statele Unite că firmele din China sunt o alegere greșită?

Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a explicat că încrederea în furnizorii chinezi de 5G ar putea favoriza perturbări, manipulări și spionaj asupra infrastructurii esențiale a țărilor NATO.

 

Ce alte variante de echipamente 5G există, în afara celor din China?

Ambasadorul SUA la București afirmă că există numeroase companii care oferă soluții 5G, cum ar fi Nokia, Ericsson și Samsung, și că una dintre aceste companii chiar produce echipamente 5G în România.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Camere video în școli pentru siguranța elevilor

Ligia Deca, ministrul Educației, susține că utilizarea camerelor video în școli va garanta siguranța elevilor. De altfel, instituțiile abilitate și persoanele autorizate vor avea...

Rusia susține că le oferă avocați din oficiu celor patru autori ai atacului terorist

Autoritățile Rusiei susțin că le oferă avocați din oficiu, plătiți de stat, celor patru arestați care sunt acuzați că au comis atacul terorist din...

Ciolacu: România va avea cea mai mare creştere economică din Europa în 2024

România va avea "cea mai mare" creştere economică din Europa anul acesta, bazată pe investiţii şi nu pe consum, a declarat, marţi, prim-ministrul Marcel...
Ultima oră
Pe aceeași temă