PSD acuză că ”este mai mult decât suspect” faptul că șeful Guvernului a fost chemat la DNA în ziua depunerii moțiunii de cenzură de către liberali, relatează Mediafax.
Astfel, purtătoarea de cuvânt a PSD, Gabriela Firea, a declarat că premierul nu a fost niciodată asociat la „Şova şi asociaţii” şi nu a avut relaţii juridice cu complexurile Turceni şi Rovinari.
„Sincer, mi se pare foarte suspect faptul că domnul Victor Ponta este chemat la DNA tocmai în ziua în care este depusă moţiunea de cenzură a celor din PNL. Este cel puţin ciudat acest întreg caz. Instituţiile, în repetate rânduri, au precizat că nu există nicio problemă”, susţine, într-n comunicat, purtătoarea de cuvânt al PSD, Gabriel Firea.
Mai mult, purtătoarea de cuvânt PSD a subliniat că este absurd să i se ceară demisia primului ministru.
„Am auzit voci în spaţiul public care cereau deja demisia domnului Victor Ponta. Cred că este absurd! Domnul Victor Ponta nu are niciun motiv să îşi dea demisia, ci trebuie să îşi încheie mandatul dat de cetăţeni. Până la urmă, nu DNA face guvernare! Victor Ponta nu a avut niciodată, ca avocat sau în altă calitate, o relaţie juridică de niciun fel cu complexurile Energetice Turceni şi Rovinari”, afirmă Firea, subliniind că adrese oficiale ale DNA şi ANI reprezintă dovezi în acest sens.
Purtătoarea de cuvânt al PSD susţine că Victor Ponta nu a fost niciodată asociat la societatea „Şova şi asociaţii”, ci şi-a desfăşurat activitatea în calitate persoană fizică autorizată.
„În această calitate, a acordat asistenţă juridică în cauze penale pentru diverse persoane fizice sau juridice, în mod direct sau pe baza unor contracte de colaborare cu alţi avocaţi care desfăşurau doar activităţi de drept civil şi comercial. Dovada în acest sens este adresa de la Baroul Bucureşti”, afirmă Firea.
Gabriela Firea acuză că este vorba de „o temă reîncălzită” din anii trecuţi, iar Victor Ponta „a prezentat documentele care demonstrează minciunile proferate, la vremea respectivă, de catre Băsescu, Blejnar şi alţii”.
Premierul Victor Ponta este urmărit penal şi pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat, potrivit DNA.
Una dintre acuzaţii se referă la faptul că Victor Ponta ar fi emis mai multe facturi, fără a avea o bază legală, în baza unui contract încheiat între firma sa de avocatură şi cea a lui Dan Şova. Anchetatorii susţin că, în realitate, premierul nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare cu Şova.
De asemenea, Ponta este urmărit penal pentru conflict de interese, infracțiune săvârșită pe când era prim ministru. Pentru această acuzație, DNA a solicitat Parlamentului încuviințarea cererii de urmărire penală.