Premierul PSD Mihai Tudose și-a exprimat sprijinul pentru legea electorală impusă de puterea din Republica Moldova, deși opoziția pro-europeană de la Chișinău a ieșit în stradă pentru a protesta față de modul în care va fi ales viitorul Parlament.
La nici 24 de ore după vizita lui Tudose la Chișinău, ambasada SUA în Republica Moldova și-a exprimat dezamăgirea față de sistemul de vot mix, prin care 50 de deputați vor fi aleși în sistem uninominal, iar alți 50 pe liste. Acest sistem a fost votat de către deputații din Partidul Democrat, condus de Vlad Plahotniuc , și de cei din Partidul Socialist, controlat de facto de către președintele pro-rus Igor Dodon.
„Statele Unite îşi arată dezamăgirea în legătură cu decizia Parlamentului şi Guvernului R. Moldova de a neglija cele mai importante recomandări ale Comisiei de la Veneţia şi OSCE cu privire la schimbarea sistemului electoral. Adoptarea noului sistem pune la îndoială obiectivul declarat al guvernării de a asigura un viitor european democratic pentru cetăţenii moldoveni”, se arată într-un comunicat transmis de Ambasada SUA de la Chişinău.
De asemenea, reprezentanţii ambasadei americană precizează că vor colabora ”cu toate părţile cointeresate, inclusiv societatea civilă, pentru a transforma viitorul european” în prezent pentru Republica Moldova.
„Neprietenii distorsionează realitatea”
Vineri, la Chișinău, premierul Mihai Tudose i-a criticat pe cei care protestează față de noul sistem electoral și i-a comparat cu manifestanții de la București, din februarie 2017. „Schimbarea acestui sistem este un drept al parlamentului, este schimbarea unui sistem democratic cu alt sistem democratic – sunt multe ţări în lume care au acest sistem electiv, deci nu este nimic ieşit din comun. Ceea ce este ieşit din comun, şi v-o spun sincer că şi România a trecut prin aşa ceva: distorsionarea realităţii de cei neprieteni, care au ajuns cu mesajul la Bruxelles întors complet. Eu am încredere că instituţiile democratice din Moldova funcţionează şi, la întrebarea dumneavoastră ce facem noi ca să ajutăm Moldova, exact acest lucru, spunem acest lucru: România şi-a modificat şi ea de câteva ori sistemul de alegeri – ştiţi bine, cu acel vot uninominal…”, a spus Tudose.
PPE cere oprirea ajutorului UE
Și Partidul Popular European a criticat dur noul sistem electoral, propunând chiar „reevaluarea” acordului UE-Moldova. „Comisia de la Veneția a avut o recomandare clară de a nu se schimba sistemul electoral. Ca de obicei, Partidul Democrat a ignorat recomandările Comisiei de la Veneția și preocupările Uniunii Europene. Au mimat niște modificări, dar riscurile pe care le conține noua lege electorală nu au fost omise. Nouă lege electorală a fost adoptată subit și într-o manieră opacă, fără a implica nici opoziția, nici societatea civilă. (…) Având în vedere situația gravă și neglijarea de către Partidului Democrat și Partidul Socialiștilor a recomandărilor Comisiei de la Veneția și a conditionalitatilor UE, PPE solicită Comisiei Europene să oprească orice finanțare și să reevalueze Acordul de Asociere UE-Moldova”, a declarat președintele PPE, Joseph Daul.
Sute de oameni, mii potrivit organizatorilor, au protestat joi, timp de peste patru ore, în fața Parlamentului de la Chișinău, față de sistemul mixt de vot, relatează Unimedia. Manifestația a fost marcată de o serie de îmbrânceli între protestatari și forțele de ordine. Proiectul de lege privind introducerea sistemului mixt în locul celui uninominal în Republică Moldova a fost votat joi în lectură a doua, finală, în Parlament, chiar dacă această inițiativă legislativă a fost avizată negativ de către Comisa de la Veneția. În favoarea proiectului s-au pronunțat 74 de deputați. Reforma electorală a fost aprobată de către legislatori în timp record. Parlamentării au avut nevoie de doar 4 minute pentru a-l vota.
În schimb, președintele pro-rus, Igor Dodon, a lăudat noua lege electorală. „Consider că începe o nouă filă în istoria modernă a Republicii Moldova. Vom munci în continuare pentru atingerea tuturor obiectivelor anunţate. Moldova are viitor!”, a scris el pe Facebook.