Radu Mazăre s-a retras, consilierii social-democrați nu mai votează la comandă, președintele Organizației Municipale, viceprimarul Făgădău, se gândește să-și dea demisia.
După plecarea senatorului Alexandru Mazăre din PSD și retragerea din toate funcțiile de conducerea a primarului Radu Mazăre, partidul pare că este în pragul imploziei. Cel mai bun exemplu a avut loc în ședința de Consiliu Local de luni, când consilierii locali au avut un punct suplimentar pe ordinea de zi, și anume să răspundă unei solicitări DNA, care îi întreba dacă se constituie sau nu parte civilă într-un dosar în care Radu Mazăre este acuzat de abuz în serviciu. Pentru prima dată în anii de când Mazăre conduce primăria ca șef al PSD, consilierii din partid au votat împotriva lui. Aceștia nu au respins cererea, dar nici nu au votat împotriva cererii DNA. Șase consilieri au votat pentru, șase împotrivă, iar 12 s-au abținut. Votul a atras supărarea viceprimarului Decebal Făgădău, președinte al Organizației Municipale.
”Rezultatul votului de astăzi este, dacă vreţi, un rezultat al măsurătorii fricii şi, în acelaşi timp, al bărbăţiei. Suntem într-o situaţie aberantă. Consiliul Local a aprobat nişte vânzări. Consiliul Local a aprobat la ce preţuri să se facă aceste vânzări. Consiliul Local a aprobat o expertiză pe care şi-a însuşit-o şi din care reiese că nu există niciun prejudiciu. Pe cale de consecinţă, mi se pare nefiresc să recunoşti un potenţial prejudiciu atâta vreme cât tu ai votat pentru vânzare, pentru stabilire de preţ. Da, într-adevăr, am suferit o dezamăgire. Mă gândesc la repercusiunile politice ale votului de astăzi. Inclusiv demisia mea din funcţia de preşedinte al Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa“, a declarat Făgădău.
Ce poate să facă Nicolae Moga
Funcția de președinte interimar i-a fost încredințată de Victor Ponta lui Nicolae Moga, senator, iar alegeri vor avea loc în toamna acestui an. Ce poate face Moga pentru un partid care pare în disoluție și care s-a confundat, mai mult de un deceniu, cu Radu Mazăre? În perioada de interimat, probabil nu foarte multe. Este însă de remarcat că Moga și-a dat demisia din toate funcțiile de conducere, alături de Felix Stroe – un alt greu al partidului, după alegerile prezidențiale de anul trecut.
Ce înseamnă PSD fără Mazăre
Strategii PSD spuneau, înainte de campaniile electorale locale, că scorul partidului în Constanța era de 30%, iar tot ce se obținea peste acest scor era aportul lui Radu Mazăre. Nu se știe cum se va contabiliza demisia acestuia și cât va mai conta acesta în viitor, dacă va continua politica. În ceea ce privește viitorul PSD, rămâne de văzut pe cine va miza partidul în cursele electorale de anul viitor, dar și cine va mai rămâne în partid. Varianta cea mai uzitată pentru candidatura la Primăria Constanța este Decebal Făgădău, viceprimarul care practic conducea primăria (Radu Mazăre și-a delegat atribuțiile acum un an). Dacă însă acesta se va retrage, PSD va avea sarcina dificilă de a găsi un candidat cu notorietate și capabil să conducă primăria, chestiune dificilă după ce PSD s-a confundat cu Radu Mazăre, cum spuneam.
Ce face opoziția
Și în opoziție sunt schimbări la nivel de conducere. Renunțarea la funcții a lui Gigi Chiru pare să clarifice situația în partid. Fostul PDL trece și el printr-o perioadă nu foarte prielnică, cu un interimat asigurat de secretarul general George Măndilă. Lupta internă pentru funcția de co-președinte al PDL este însă abia la început. De partea cealaltă, vechiul PNL pare stabil, aici nepunându-se nicio problemă în ceea ce privește conducerea partidului. Liberalii vechi au început să simtă că se poate, așa că au început competiția internă pentru desemnarea persoanelor care vor candida la Primăria Constanța – cel mai important trofeu, care aparține de circa un deceniu și jumătate pesediștilor. Pentru opoziție, e cel mai bun moment din ultimii 15 ani.