Deși România se clasează în topul țărilor europene cu cele mai rapide conexiuni de internet, cetățenii României au încă un nivel scăzut al educației digitale.
România se clasează în topul țărilor europene cu cele mai bune și rapide conexiuni de internet, potrivit rapoartelor privind Indicele economiei și societății digitale (DESI). Un element îngrijorător este însă faptul că doar 28 la sută dintre români au competențe digitale cel puțin de bază. Drept comparație, media statelor Uniunii Europene este de 54 la sută.
Aceste date au fost evocate, la București, în conferința dedicată proiectului #SiguranțaOnline. Proiectul reprezintă o inițiativă a Poliției Române, a Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) și a Asociației Române a Băncilor.
În cadrul European Cybersecurity Month 2023, proiectul #SiguranțaOnline a lansat un experiment de phishing, realizat de patru gameri, pe conturile lor de social media. Experimentul a avut 57 la sută rată de succes, pe parcursul a 24 de ore. Aproape 5.000 de urmăritori au dat click pe un banner care promova un câștig sigur și, dintre aceștia, 60% au fost dispuși să ofere mai multe date personale. Cele mai multe click-uri au fost pe câștigul de bani (50%), unde era menționată informația că trebuie să ofere datele de pe card, iar 26% voiau discount pentru o tastatură, 13% pentru căști și 11% pentru un mouse.
Ca măsuri de siguranță online, tinerilor li se recomandă „să evite să acceseze link-uri primite din surse necunoscute, pe mail sau prin SMS, prin intermediul comunicărilor de pe social media, ori prin intermediul platformelor de tip chat (WhatsApp, Signal, Telegram etc.) și să nu completeze datele personale sau bancare pe acestea”.
De asemenea, tinerii sunt sfătuiți să nu dea click atunci când au fost etichetați într-o postare din social media care promite câștiguri mari.
O altă măsură de precauție este să fim atenți la mesajele care par să vină din partea băncilor. Băncile nu solicită niciodată date confidențiale cum ar fi datele cardurilor, parole de acces, coduri PIN, nici telefonic, nici prin SMS, nici prin e-mail și nici prin completarea acestora pe website.
Proiectul de educație digitală și de securitate cibernetică #SiguranțaOnline este menit să ofere cele mai bune practici de securitate cibernetică, pentru a evita ca utilizatorii să devină victime ale fraudelor informatice, ale pornografiei infantile sau ale atacurilor de tip malware.
Încă de acum doi ani, în programul de guvernare elaborat de premierul desemnat la acel moment, Dacian Cioloș, se menționa că România își va completa securitatea cibernetică prin intermediul PNRR. PNRR urma să aducă bani și pentru protejarea infrastructurii cibernetice a României.
“Atacurile cibernetice și criminalitatea informatică sunt tot mai numeroase și mai sofisticate în întreaga Europă. Se preconizează că această tendință va continua să crească în viitor, date fiind previziunile conform cărora 22,3 miliarde de dispozitive la nivel mondial vor fi conectate la internetul obiectelor până în 2024. Un răspuns mai solid în materie de securitate cibernetică pentru a construi un spațiu cibernetic deschis și securizat poate spori încrederea cetățenilor în instrumentele și serviciile digitale”, indica un document difuzat de Parlamentul European.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!