Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, la un post de televiziune, că Ordonanţa 13 reprezintă „un conflict creat artificial şi susţinut printr-o maşinărie de manipulare ultraprofesionistă care nu a fost născută în România”. Liderul PSD a mai adăugat că ar fi primit „studii comparative” cu proteste din SUA şi din alte ţări şi a văzut „acelaşi tip de mesaje şi de afişe, foarte multe asemănări”.
Dragnea a reiterat că susţinătorii Guvernului Grindeanu au vrut să vină la Bucureşti, într-un număr copleşitor, însă, liderul PSD s-a opus, „lucru pe ccare, acum, îl regretă”.
Paul Brummell a precizat că, după ce a citit raportul MCV, consideră că această monitorizare europeană a justiţiei din România trebuie să continue, în ciuda progreselor înregistrate… citește mai departe aici …
“În ce priveşte mitingul mare, îmi asum eu şi nu regret că n-am lăsat să vină un miting mare în Bucureşti, pentru că n-am vrut să se escaleze un conflict oricum creat artificial şi susţinut printr-un mecanism, maşinărie de manipulare ultraprofesionistă care nu a fost născută în România şi care a fost folosită. Am tot primit în ultimele zile studii comparative cu proteste din America şi alte ţări. Acelaşi tip de mesaje şi de afişe, foarte multe asemănări. În schimb, mitingurile judeţene care au început nu vor fi oprite de mine . Nu este exclus un miting mare al PSD, nu neapărat împotriva cuiva, care să susţină începerea unei discuţii serioase despre chestiuni profunde din sistemul de justiţie, din relaţionarea dintre sisteme judiciare şi alte instituţii,dacă vrem să avem un stat poliţienesc sau un stat democratic”, a declarat Dragnea.
Mitinguri de susţinete a Guvernului Grindeanu, în ţară
Manifestaţii pentru susţinerea lui Liviu Dragnea şi a premierului Grindeanu au avut loc în mai multe oraşe din ţară, în Alba-Iulia, Piteşti, Târgovişte şi Bucureşti.
Preşedintele Comisiei parlamentare de control a Serviciului Român de Informaţii, Adrian Ţuţuianu, a anunţat că va organiza, sâmbătă, un miting cu 10.000 de persoane, la Târgovişte, pentru a exprima susţinerea faţă de premierul Grindeanu şi liderul PSD, Liviu Dragnea, informează Mediafax.
„Mitingul nostru va avea loc sâmbătă, probabil 10.00-11.00. Se va desfăşura cu toate aprobările legale, am mers la primăria Târgovişte, am cerut autorizaţie, am informat instituţiile statului. Vrem să avem 10.000 de oameni, sunt colegi de-ai mei, primari, consilieri locali, viceprimari, cetăţeni fără funcţii politice sau administrative care mi-au cerut şi mie şi colegilor din conducerea organizaţiilor judeţene să luăm o atitudine faţă de ce se întâmplă azi în România şi să organizăm un miting”, a spus Ţuţuianu.
Cel mai mare miting pro-PSD a avut loc pe 18 februarie, când peste 6.000 de persoane au ieşit în stradă, în Piteşti. Un organizator i-a îndemnat pe participanţi să strige „PSD, PSD, România-i roșie”.
Oamenii proveneau din mai multe localităţi. Unii au adus pancarte pe care scria „Împreună pentru România” și numele localității de unde vin. În jurul lor, în piață s-au difuzat cântece patriotice, unul dintre ele fiind „Noi suntem români”.. Un alt mesaj, afișat la acest miting, a fost „Votul meu contează. Ghinion”. Spre deosebire de alte acțiuni similare, demonstrația de la Pitești este autorizată și chiar sprijinită de autoritățile locale. Citeşte continuarea AICI!
Viceprimarul municipiului Curtea de Argeş, Gabriel Jubleanu, a scris pe Facebook că persoanelor care vor să vină la Pitești li se oferă transport gratuit. „Vă rugăm să ne fiţi alături. Plecare ora 15.30 parcare Biserica Domnească”, a scris viceprimarul Gabriel Jubleanu.
”Aceste proteste spontane ale străzii au dus la abaterea atenției opiniei publice de la acțiunile în favoarea țării prin programul de guvernare și au fost estompate prin această perdea de ceață de către cei care nu vor ca acest program de guvernare să fie pus în acțiune”, a afirmat Marciu.
De unde au pornit protestele?
În 18 ianuarie, fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, a declarat, la Guvern, că ministerul pe care îl conduce a elaborat proiectul de Ordonanță de Urgență privind grațierea şi modificarea Codurilor Penale.
„În acest moment, gradul de încărcare la nivelul penitenciarelor din România este peste 150%. România, în luna mai, este sub imperiul unei decizii CEDO care ne poate obliga, datorită faptului că în cele 40 de penitenciare și locuri de deținere, în toate aceste 40 de locuri, există hotărâri de condamnare a României pentru relele tratamente și pentru condițiile inumane pe care le au acești oameni. România nu poate face peste noapte să acopere cele aproape 9.000 de locuri cât avem în acest moment excedent de deținuți în aceste locuri de deținere. Din estimările pe care le-a făcut Ministerul Justiției, în jur de 2.300 — 2.500 de persoane pot beneficia de această lege a grațierii. Repet, este în consultare publică, dar poziția Ministerului Justiției este că, în acest moment, România trebuie să dea o lege a grațierii”, a precizat Florin Iordache, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.
Drept reacție, mii de români s-au mobilizat și au ieșit în acea miercuri în stradă. Aproximativ 3.000 de persoane au protestat la Guvern, unde au scandat „Jos penalii!” și „DNA să vină să vă ia!”. Oamenii s-au adunat și la Cluj Napoca, Iaşi, Craiova, Timișoara, Constanța. Acesta a fost primul protest generat de proiectul grațierii.
În seara de 1 februarie: 300.000 de oameni au potestat, în toata țara. Dintre aceștia, 150.000 au manifestat la Guvern. Ministrul Justiției, Florin Iordache, a încercat din nou să minimizeze efectele ordonanței, spunând că „nu e nimic ilegal sau imoral” în textul ordonanței. Între timp, ambasadele a șase țări occi dentale, partenere ale României, își exprimă îngrijorarea și cer Executivului să nu abandoneze lupta anticorupție. După ora 22.30, în Piața Victoriei din Capitală, au apărut suporterii din galeriile echipelor de fotbal, care au aruncat cu petarde spre jandarmi. În vreme ce manifestanții strigau „fără violență!”, jandarmii au izolat Piața și au aruncat cu gaze lacrimogene. În urma conflictului, mulți protestatari au plecat spre case.
Un alt punct culminant al protestelor antiguvernamentale a fost atins în seara de 5 februarie, când, peste 300.000 de oameni au protestat în fața Guvernului. În toată ţara, peste 600.000 de manifestanţi au ieşit în stradă. Cabinetul Grindeanu a abrogat OUG controversată. Și la Palatul Cotroceni, 1.000 de contramanifestanţi au cerut demisia preşedintelui Klaus Iohannis.
Protestatarii au sărbătorit, în a treia săptămână de când românii au ieşit în stradă împotriva Guvernului Grindeanu, renunţarea la Ordonanţa 13 şi adoptarea Ordonanţei 14, însă au menţionat că vor continua să iasă în stradă până când Executivul Grindeanu va demisiona.