12.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăTechPopulariatea preşedintelui Iohannis, ÎN CĂDERE LIBERĂ. Ce şanse are dreapta să câştige...

Populariatea preşedintelui Iohannis, ÎN CĂDERE LIBERĂ. Ce şanse are dreapta să câştige alegerile

Într-o analiză din luna august 2015 a Centrului de Studii și Cercetări Infopolitic (CSCI) se arată că popularitea preşedintelui Iohannis îşi continuă trendul descendent şi că partidele de dreapta ar strânge 48% din voturi, iar cele de stânga 45%. Analiza CSCI, preluată de Agrerpres, prezintă evoluțiile principalilor indicatori rezultați în urma sondajelor InfoPolitic din martie-aprilie, iunie și august 2015.

Încrederea în Iohannis a scăzut mult mai puternic decât cea în Ponta, dar rămâne la peste 50% în august. Analiza pe baza datelor celor trei sondaje relevă că scăzut mai ales încrederea puternică în Iohannis (38%, 26% și 21% încredere în martie-aprilie, iunie și august — destul de multă încredere). Un val de scădere a avut loc în iunie, după ce Iohannis i-a cerut demisia lui Ponta (-12% încredere foarte multă), iar al doilea val, mai mic (-5%) a avut loc în lunile iulie și august. Simetric, a crescut procentul celor cu încredere foarte puțină, de la doar 8% în martie și aprilie la 22% în august.

Încrederea în Victor Ponta rămăsese la un prag de 40% înainte de mediatizarea dosarului penal. Scăderea încrederii în Victor Ponta a avut loc imediat după ce această temă a explodat în mass-media, nivelul actual fiind de 36%.

Încrederea în Traian Băsescu rămâne aproximativ constantă (17-18%), în limita marjei de eroare. Pare să existe o ușoară scădere a procentului celor puternic anti-Băsescu (de la 69% în primăvara la 60% în august), pe măsură ce nu mai este asociat cu o poziție de putere.

În privința evoluției formațiunilor de stânga și de dreapta analiza arată că dominația clară a dreptei de după victoria lui Iohannis nu mai este de actualitate, zona de stânga a crescut (mai ales în primăvară), iar în august nu au existat modificări în ceea ce privește cele două blocuri. În august, partidele de dreapta ar strânge 48% din voturi, partidele de stânga 45%, iar alte partide cca 7%, din care majoritatea se duc în contul UDMR. Partidele populiste au pierdut teren după eșecul PP-DD.

Potrivit analizei, momentul punerii sub acuzație a lui Ponta la DNA a avut ca efect stoparea ascensiunii PSD, care depășise PNL în prima săptămână din iunie. Față de șocul inițial, cifrele par să se întoarcă spre tendința inițială. De asemenea, creșterea PNL din iunie a fost anulată de o scădere la fel de puternică în august, iar PSD a scăzut mai puțin în populația totală. În schimb, a crescut procentul celor nehotărâți (undeva spre 23%), dar și a celorlalte partide de dreapta (mai ales partidul Monicăi Macovei, ajuns spre nivelul pragului electoral).

Singurul indicator general care rămâne preponderent pozitiv este aprecierea economiei țării. Mulțumirea față de măsurile fiscale ale Guvernului este reflectată și în scăderea nivelului anti-PSD printre intelectuali (care rămân însă principalii oponenți ai actualei guvernări), se mai arată în analiza CSCI.

 

Cele mai citite

Masa de Paște, mai scumpă, chiar cu plafonarea alimentelor de bază

Bugetul alocat cumpărăturilor pentru masa de Paște de anul acesta poate depăși suma de 1.000 de lei, față de anul trecut când vorbeam despre suma...

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Rusia – Ucraina, ziua 768. Ministrul de Externe al Ungariei susține că UE, NATO și “stânga” din SUA pot genera un război mondial, prin...

Ministrul de Externe al Ungariei susține că liderii UE și ai NATO, precum și politicienii de stânga din SUA, aduc riscul unui nou război...
Ultima oră
Pe aceeași temă