14.9 C
București
luni, 21 octombrie 2024
AcasăTechPremierul Tudose conduce războiul de reîntregire a Brăilei. Miza: 950 de hectare...

Premierul Tudose conduce războiul de reîntregire a Brăilei. Miza: 950 de hectare de teren pe care brăilenii îl consideră „furat“ de către Galați

Din fotoliul de premier, între două modificări ale Codului Fiscal, Tudose conduce ostilitățile din războiul între PSD Brăila și PSD Galați, dus și cu sprijinul PNL Brăila.

S-au încins iar spiritele între administrațiile din Galați și Brăila, miza tensiunilor fiind cele 950 de hectare de teren pe care ar fi trebuit continuată construirea zonei metropolitane care să unească cele două orașe. Terenul respectiv era în județul Brăila, dar a ajuns în proprietatea municipiului Galați din 2002, când s-a luat decizia construirii zonei metropolitane. Încă de la început, brăilenii au fost nemulțumiți de faptul că terenul a fost transferat la Galați. Acum, pentru că au prins momentul favorabil în care liderul PSD Brăila, Mihai Tudose, este prim-ministru, brăilenii au demarat revendicarea celor 950 de hectare, care să fie trecute din proprietatea municipiului Galați în proprietatea Consiliului Județean (CJ) Brăila.

Tudose pune umărul prin aprobarea unui memorandum

În ședința de pe 13 septembrie a.c., Guvernul a aprobat un „memorandum cu tema Transmiterea unei cereri către Consiliul Local al Municipiului Galaţi în scopul adoptării de către acesta a unei hotărâri privind trecerea unui teren din domeniul public al municipiului Galaţi în domeniul public al statului“. Prin această măsură, Guvernul Tudose a făcut primul pas către preluarea celor 950 de hectare. Tudose, care e președintele PSD Brăila, a aprobat foarte prompt solicitarea primită de la CJ Brăila. Recent, consilierii județeni ai PNL Brăila inițiaseră un demers al CJ Brăila cu privire la „aprobarea solicitării adresate Guvernului României privind trecerea din domeniul public a municipiului Galaţi şi administrarea Consiliului Local Municipal Galaţi a suprafeţei de 950 ha, pentru care nu au fost respectate prevederile Hotărârii de Guvern 512/2002, şi trecerea acesteia în proprietatea şi administrarea CJ Brăila“.

Planul Regelui Carol I, relansat de Laurențiu Ulici

Pe vremea când Mihai Tudose intra în politică și era președintele TSD Brăila, prin 1999-2000, era lansată ideea construirii Zonei Metropolitane Galați-Brăila. Ideea îi aparținuse Regelui Carol I, care voia să unească cele două orașe aflate la 15 km unul de altul. În 1999, proiectul zonei metropolitane era lansat de regretatul președinte al Uniunii Scriitorilor, Laurențiu Ulici, pe atunci senator UFD de Brăila. Mulți politicieni brăileni se opuneau „unirii cu Galațiul“, din cauza disputelor mai vechi, din anii ´60, când „Raionul Brăila“ făcea parte din „Regiunea Galați“. Laurențiu Ulici găsise și o oportunitate de finanțare, un fond de investiții din Canada alocând proiectului un miliard de dolari. Revoltele s-au domolit și la CJ Brăila au fost elaborate planurile zonei metropolitane.

Proiectul electoral al lui Năstase la alegerile din 2004

După trei ani, Zona Metropolitană Galați-Brăila devenea proiect electoral al PSD pentru alegerile din 2004. Liderul PSD Galați, Dan Nica, l-a convins pe premierul Adrian Năstase că zona metropolitană va aduce voturi PSD. Prin HG 512/2002, Guvernul Năstase a transferat 1.000 de hectare situate în judeţul Brăila, din proprietatea Agenției Domeniilor Statului în proprietatea Consiliului Municipal Galaţi. Terenul de 1.000 de hectare este între malul Siretului și municipiul Brăila. Imediat a și început construirea primelor blocuri ANL, dar urmau să fie atribuite și mii de locuri de casă pentru gălățenii și brăienii care voiau să își construiască locuințe individuale. În campania prezidențială din 2004, Adrian Năstase s-a bucurat de o primire triumfală la Galați, dar s-a confruntat cu furia liderilor PSD Brăila, supărați că nu fuseseră consultați în legătură cu proiectul.

Brăila vrea să-și subordoneze și Tulcea, și Galațiul

Prin 2013, primarul de atunci al Galațiului, Marius Stan, și președintele momentului al CJ Brăila, baronul Gheorghe Bunea Stancu, au demarat discuțiile pentru înființarea unei asociații de dezvoltare. A aderat la înțelegere și președintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu. Înființarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Galați-Brăila-Tulcea a eșuat pentru că baronul de Brăila, Bunea Stancu, insista ca sediul asociației să fie la Brăila. Cu asta, însă, nu erau de acord liderii PSD Galați, așa că actul constitutiv nu a fost votat de oamenii PSD în Consiliul Municipal Galați și asocierea s-a destrămat. În 2017, negocierile au fost reluate de noii aleși, tineri și fără ranchiună: primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu (PSD), primarul Brăilei, Marian Dragomir (PSD), președintele CJ Galați, Costel Fotea (PSD) și președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac. După câteva discuții, negocierile s-au blocat pentru că reprezentanții Brăilei insistă ca sediul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Galați-Brăila să fie la Brăila, lucru cu care nu sunt de acord liderii PSD Galați. Cel mai probabil, în spatele negocierilor în forță se află președintele PSD Brăila, Mihai Tudose.

SPRIJIN. Peneliștii au inventat „Cartierul Șireteniei“

Războiul între PSD Galați și PSD Brăila e dus cu sprijinul PNL. În urmă cu o lună și jumătate, consilierii județeni ai PNL din CJ Brăila au inițiat solicitarea adresată Guvernului României, respectiv premierului Mihai Tudose, de trecere din domeniul public a municipiului Galaţi şi administrarea Consiliului Local Municipal Galaţi a suprafeţei de 950 de hectare. Expunerea de motive, de șapte pagini, e initulată „Cartierul Şireteniei, recuperarea unui prejudiciu istoric“. Ei își bazează demersul pe faptul că există construcții pe numai 44 din cele 1.000 ha. Mai mult, nefiind la teren pentru construcții de locuințe, ci fiind închiriat ca teren agricol, acesta ar trebui transferat de la municipiul Galați la CJ Brăila.

REACȚIE. Galațiul: „Vom merge până în pânzele albe!“

Primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, spune că a fost trimisă la Guvern documentația, dar va face toate demersurile necesare pentru a apăra terenul zonei metropolitane. „Împreună cu domnul prefect am pus la dispoziţie toată documentaţia necesară, ştiu că a fost trimisă către Guvern, urmează a fi analizată. Nu am încălcat nicio lege, atât timp cât în cartea funciară scrie că este teren agricol. Evident că nu vom sta cu mâinile în sân şi nu vom lăsa lucrurile să se întâmple după cum doresc unii sau alţii. Vom face toate demersurile legale pentru a ne apăra proprietatea municipiului Galaţi. Vom merge până în pânzele albe“, a declarat primarul Galațiului.

Cele mai citite

Maia Sandu – 41,76% și Alexandr Stoianoglo – 26,38%, după prelucrarea a 97,43% de procese verbale

Al doilea tur de scrutin are loc la două săptămâni de la data primului tur După prelucrarea a 97,43% din procesele verbale, Maia Sandu se...

Istvan Kovacs, delegat de UEFA la meciul dintre Real Madrid și Borussia Dortmund în Liga Campionilor!

Istvan Kovacs a fost desemnat de UEFA să conducă un meci important în Liga Campionilor, unde va arbitra disputa dintre Real Madrid și Borussia...

Ce să facem, asta e!

În urma unui experiment destul de controversat, psihologul Stanley Milgram a observat că un procent de 80% dintre oameni nu au resursele psihologice...
Ultima oră
Pe aceeași temă