0.4 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăTechPregătiri pentru alegerile parlamentare: PNL se reformează cu vechea gardă?

Pregătiri pentru alegerile parlamentare: PNL se reformează cu vechea gardă?

 

Vasile Blaga sau Alina Gorghiu ar putea prelua șefia filialei de la București, iar în fruntea unor sectoare ar putea reveni foștii președinți sau oamenii din structurile existente.

Stabilirea conducerii PNL București provocă agitație printre liberali, liderii formațiunii propunându-și  să relanseze organizația în perspectiva alegerilor parlamentare. La această oră, în interiorul Partidului Național Liberal se discută câteva ipoteze de lucru. Un scenariu vizează preluarea organizației de către copreședintele Vasile Blaga, iar un altul amânarea alegerilor, urmând ca de filială să se ocupe ambii copreședinți – Vasile Blaga și Alina Gorghiu. Un alt scenariu ar presupune ca Alina Gorghiu să preia PNL București, iar Vasile Blaga să se concentreze pe organizarea la nivel național. Decizia ar urma să fie luată săptămâna viitoare. Unii dintre liberali consideră că plasarea în fruntea organizației a unui lider liberal sau a amândurora ar fi o strategie inspirată, urmând să transmită electoratului că liberalii tratează cu atenție Capitala. Pe de altă parte, în dezbaterile interne există și lideri care susțin că PNL ar sugera în acest fel că este într-o criză de cadre, dacă nu stabilește o conducere la București diferită de cea centrală. Nemulțumiții contestă în special intenția plasării lui Blaga în fruntea Partidului Național Liberal București, pe motiv că acesta are o imagine de politician „învechit”.

Șefia PNL a rămas vacantă din 6 iunie, când Cătălin Predoiu a demisionat din acest post, după ce s-a clasat doar pe locul trei în cursa pentru Primăria Capitalei. Cătălin Predoiu i-a de­legat atribuţiile de preşedinte al organizaţiei Bucureşti europarlamentarului Cristian Buşoi.

Căutări fără succes

Din acel moment, liderii au căutat variante pentru șefia organizației din București, dar nu au găsit nicio soluție. Primul care s-a autopropus a fost Teodor Atanasiu. Ideea a fost respinsă, întrucât Atanasiu a fost cel care l-a propus candidat la Capitală pe Marian Munteanu, ceea ce a dus PNL prejudicii de imagine. În plus, Atanasiu fusese șeful filialei din București până în decembrie  2015, când a fost schimbat cu Cătălin Predoiu, tocmai din dorința de a aduce figuri noi în fruntea organizației din Capitală. Ulterior, Vasile Blaga a propus-o pe Adriana Săftoiu, dar mulți lideri vor să o repartizeze în fruntea PNL Sector 4. În fine, liberalii i-au propus funcția avo­­catului Gheorghe Piperea, în dorința de a aduce figuri noi, din afara partidului. Acesta, însă, a cerut să aibă ultimul cuvânt în privința listelor de parlamen­­tari din București pentru a evita prezența „figurilor obosite”. Solicitarea a fost respinsă de conducerea PNL, iar negocierile s-au sistat.

Chiar dacă nu a bătut palma cu liberalii, Piperea le oferă sfaturi cum să se organizeze. „Ar trebui să fie unul dintre copreşedinţii PNL care să accepte conducerea interimară la Bucureşti. Dacă este să fie după mine, înclin să cred că domnul Blaga s-ar putea ocupa mai bine de ţară, în timp ce doamna Gorghiu ar trebui să se ocupe de Bucureşti, dar eu nu sunt membru al unui partid politic, vorbesc din perspectiva unui cetăţean informat. Nu este o directivă, nu vreau să mă bag în bucătăria lor internă”, a declarat Piperea, afirmând că a discutat această posibilitate cu liderii Alina Gorghiu şi Vasile Blaga. Gheorghe Piperea a afirmat că, din moment ce în PNL nu poate să aibă loc în timp util „o adunare care să calmeze spiritele revoluţionare”, „calmarea” se poate face doar prin asumarea conducerii interimare a PNL Bucureşti de către unul dintre copreşedinţii liberalilor.

Boagiu vrea să revină

Nici ciorna candidaților pentru organizațiile de sector nu conține prea multe nume noi, după ce toți șefii au demisionat, pentru că PNL nu a câștigat nicio primărie de sector. Astfel, la sectorul 2 în fruntea organizației ar putea reveni Anca Boagiu, ultima care și-a dat demisia după eșecul de la locale.

Candidatul partidului pentru primăria sectorului 2, Dan Cristian Popescu, clasat pe locul doi, le reproșase foștilor membrii PDL că nu l-au sprijinit în campanie, la ordinele Ancăi Boagiu, nemulțumită că nu și-a impus propriul candidat. Șefia de la sectorul 3 ar urma să fie preluată de deputatul Eugen Nicolăescu, fost ministru al Sănătății în guvernele Tăriceanu și Ponta. Nicolăescu a mai fost în trecut șef la sectorul 1 și al PNL București.

După ce s-a clasat pe locul doi la alegerile pentru Primăria Sectorului 5, deputatul Ovidiu Raețchi este în cărți pentru a prelua șefia PNL Sector 1. Așa cum menționam, la sectorul 4 favorită este Adriana Săftoiu. Șefii organizațiilor din sectoarele 5 și 6 fac încă obiectul negocierilor.  

PNL București, în cifre

l Capitală – Cătălin Predoiu a ieșit pe locul 3, cu 11, 18%

l Sectorul 1 –  Alexandru Nazare a ieșit pe locul 3, cu 19,57%

l Sectorul 2 –  Dan Cristian Popescu a ieșit pe locul 2, cu 23,07%

l Sectorul 3 – Cristina Pocora a ieșit pe locul 3, cu 9,40%

l Sectorul 4 – Răzvan Sava a ieșit pe locul 2, cu 21,99%

l  Sectorul 5 – Ovidiu Raețchi a ieșit pe locul 2, cu 26,30%

l Sectorul 6 – Răzvan Mironescu a ieșit pe locul 4, cu 12,18%

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

FCSB remiză albă cu Hoffenheim (0-0) și e foarte aproape de calificarea în faza eliminatorie a Europa League

FCSB a terminat la egalitate cu echipa germană Hoffenheim, 0-0, joi seara, pe Rhein-Neckar-Arena din Sinsheim, în etapa a şasea a competiţiei de fotbal...
Ultima oră
Pe aceeași temă