30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăTechPonta, tras pe tușă de Dragnea

Ponta, tras pe tușă de Dragnea

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a lansat ideea unui pact pentru dezvoltare, propus forțelor politice,  peste capul premierului Victor Ponta. Absent de la reuniunea social-democraților, Ponta a organizat în aceeași zi o întâlnire informală cu miniștrii.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a folosit școala de vară a femeilor social-democrate drept platformă pentru a propune încheierea unui pact al tuturor forțelor politice pentru o strategie de dezvoltare a României pe 20-30 de ani. Reuniunea s-a desfășurat în absența premierului Victor Ponta.  Este pentru a doua oară când Ponta lipsește de la o ședință a PSD, după reuniunea tinerilor social-democrați, desfășurată săptămâna trecută.

 „Gândiți-vă ce ar înseamna să mergem ca și până acum. O guvernare construiește ceva, mai mult sau mai puțin, vine următoarea guvernare și dărâmă tot sau se preocupă un an, doi să schimbe tot ce au făcut cei de dinainte“, a fost justificarea lui Dragnea pentru „un armistițiu politic pe termen lung“. El a menționat că toate scandalurile din perioada când Traian Băsescu a fost președinte nu au folosit nimănui și că atunci România a pierdut oportunități importante. Pretextul Băsescu a fost folosit pentru lansarea unei propuneri de dialog către actualul președinte, Klaus Iohannis, și către partidele politice, fără a-l menționa pe premier. „Avem un președinte care nu pare că-și dorește războaie politice cu orice preț, haideți să-l folosim, haideți să-l lăsăm să ne folosească. Sper să înțeleagă și președintele, sper să înțelegem și noi, liderii de partid și membrii de partid, că un război politic permanent dus cu orice preț și cu mize foarte mici nu face decât să afecteze viitorul acestei țări“, a afirmat Liviu Dragnea.

De altfel, un prim pas pentru excluderea lui Ponta de la masa deciziilor importante a fost făcut la finalul săptămânii trecute când forma finală a Codului Fiscal a fost convenită de liderii politici în absența premierului, aflat la Chișinău.

Ponta, în Deltă

Pentru a evita impresia de izolare politică, Victor Ponta a anunțat, vineri, cu câteva ore înainte de reuniunea PSD de la Constanța, că are o întâlnire informală cu miniștrii în Delta Dunării. „Delta Dunării – ca în fiecare an locul ideal pentru team building. Guvernul este o echipă sudată și performantă, suntem colegi și prieteni, iar pregătirea politicilor publice până la sfârșitul anului este extrem de importantă pentru toți cetățenii“, a scris Ponta pe Facebook. Pentru a fi convingător, Ponta a postat și poze cu demnitarii participanți, dar a sintetizat și deciziile luate la întâlnirea informală.  Premierul a reluat promisiunea legată de majorarea salariilor bugetarilor, renunțând, însă, la ideea termenului de 1 ianuarie 2016. „Imediat ce trece Codul Fiscal și este promulgat, avem în mod oficial calculele, putem să le facem pentru 2016. Pentru legea salarizării sunt două lucruri esențiale amândouă, dar în această ordine. În primul rând, și aici doamna Plumb a muncit și va munci în continuare până ajungem la o soluție acceptabilă, trebuie să facem principiile: cum se plătesc, câte clase, câte grade, să fie ordine, că acum e haos. Al doilea lucru, legat de pachetul financiar, este în cât timp putem să ajungem la ceea ce ne-am propus, pentru că în nici un caz și nimeni nu a zis că de anul viitor, de la 1 ianuarie, toată lumea are salarii mult mai mari. Nu se poate acest lucru, e în funcție de spațiul bugetar, dar se poate face o segmentare pe trei-patru ani“, a anunțat Ponta.

Planurile premierului sunt, însă, de natură teoretică. Liviu Dragnea a anunțat, la finalul săptămânii trecute, că forma finală a legii salarizării bugetarilor va fi decisă de liderii partidelor parlamentare. Cu alte cuvinte, ca și în cazul Codului Fiscal, proiectul Guvernului va suferi modificări. Cu marjă redusă de manevră pe plan intern, Ponta a încercat să puncteze în relația cu Republica Moldova. El a declarat că i-a lansat o invitaţie omologului său moldovean, Valeriu Streleţ, de a participa la o şedinţă comună a celor două guverne, întâlnirea urmând să aibă loc în Tulcea în perioada următoare.  

Duel pentru grupul din Senat

Liviu Dragnea și Victor Ponta au fost, amândoi, prezenți la ședința de duminică a grupului PSD din Senat. Prezența celor doi s-a produs în contextul informațiilor neoficiale despre retragerea lui Ilie Sârbu, socrul premierului, din fruntea grupului PSD din Senat.  Sârbu ar dori să obțină un post la Curtea de Conturi, cel de vicepreședinte al Autorității pentru Audit, dar pentru a face acest pas are nevoie de sprijinul PSD. În aceste condiții, atât Dragnea, cât și Ponta au vrut să încerce să îl impună pe succesorul lui Sârbu în fruntea senatorilor PSD. La ora închiderii ediției, ședința senatorilor PSD era în desfășurare.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Tapetul din living: Sfaturi utile pentru alegere și îngrijire

Livingul este spațiul în care petrecem o bună parte din timpul liber de acasă, fie că o facem pentru a ne relaxa sau pentru...

Klaus Iohannis a promulgat actul normativ care modifică Legea privind înfiinţarea ANL

Legea promulgată de către şeful statului are ca obiect de reglementare modificarea art. 3 din Legea 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. De asemenea,...

”Dosarul Mineriada”: Klaus Iohannis cere urmărirea penală a lui Roman Petre și a lui Voiculescu Gelu-Voican

Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României, și Voiculescu Gelu-Voican, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României pot fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă