6.3 C
Bucureศ™ti
vineri, 18 octombrie 2024
AcasฤƒTechPonta โ€“ demonstraศ›ie de forศ›ฤƒ รฎn PSD. La umbra lui Iliescu ศ™i...

Ponta โ€“ demonstraศ›ie de forศ›ฤƒ รฎn PSD. La umbra lui Iliescu ศ™i Nฤƒstase

În prezenศ›a lui Ion Iliescu ศ™i a lui Gabriel Oprea, lucrurile s-au aศ™ezat,miercuri, la sediul central al PSD, exact cum voia premierul: Rovana Plumb, om de încredere al familiei Nฤƒstase, este propunerea pe care, cu unanimitate de voturi, Biroul Permanent o înainteazฤƒ Comitetului Executiv. Liviu Dragnea a fost aproape desfiinศ›at.

Dupฤƒ lovitura pe care i-a aplicat-o lui Dragnea prin repunerea pe tapet a implicฤƒrii acestuia într-unul din dosarele Alinei Bica, Victor Ponta a mai avut, miercuri, un as în mânecฤƒ: Ion Iliescu. Preศ™edintele de onoare al PSD nu doar cฤƒ a venit, dupฤƒ o absenศ›ฤƒ îndelungatฤƒ, la ศ™edinศ›a Biroului Permanent, dar a avut un discurs favorabil lui Ponta. Atât în spatele uศ™ilor închise – unde, potrivit unor surse, l-ar fi rugat pe premier sฤƒ se rฤƒzgândeascฤƒ în privinศ›a demisiei de la ศ™efia PSD -, dar ศ™i în faศ›a camerelor de filmat. De unde spunea, acum doar câteva zile, cฤƒ Ponta a greศ™it când ศ™i-a anunศ›at retragerea fฤƒrฤƒ sฤƒ discute în prealabil în partid, Iliescu a vorbit, ieri, pe scฤƒrile din Kiseleff, de „tฤƒria de caracter“ care l-ar fi împins pe premier spre o asemenea decizie.

Cuvinte de laudฤƒ a avut preศ™edintele de onoare al PSD ศ™i pentru Rovana Plumb, omul de încredere al lui Adrian Nฤƒstase, lฤƒsatฤƒ acum de Ponta la ศ™efia partidului. „Este o femeie cu experienศ›ฤƒ (…). Mai feminizฤƒm ศ™i noi conducerea“, a spus Iliescu, subliniind cฤƒ aceasta „are sprijinul partidului“. Spre deosebire de tabฤƒra Ponta, ai cฤƒrei membri au susศ›inut constant cฤƒ nu se impune organizarea unui congres, preศ™edintele de onoare al PSD are o altฤƒ pฤƒrere: „Se impune un congres. Vom vedea la Comitetul Executiv când îl vom stabili“.

Cât despre premier, acesta a ieศ™it jubilând de la ศ™edinศ›a BPN: „S-a dat un vot în unanimitate pentru Rovana Plumb. Asta înseamnฤƒ cฤƒ PSD e unit. Cei care sperau sฤƒ se întâmple ceva, au primit o nouฤƒ loviturฤƒ“, a declarat Ponta.

Comitetul Executiv, convocat miercurea viitoare

Ironic, conducerea extinsฤƒ a PSD a fost convocatฤƒ miercurea viitoare, adicฤƒ exact cum vroia Dragnea. Fฤƒrฤƒ nici o emoศ›ie, însฤƒ, pentru tabฤƒra Ponta, în condiศ›iile în care Rovana Plumb este singura nominalizare fฤƒcutฤƒ de BPN pentru interimat. Lucru recunoscut, de altfel, ศ™i de Dragnea ศ™i oamenii sฤƒi, care mai spun cฤƒ „sperฤƒ“, totuศ™i, ca la ศ™edinศ›a de miercurea viitoare sฤƒ se demonstreze cฤƒ mai existฤƒ democraศ›ie în partid.

Tot de Comitetul Executiv se leagฤƒ speranศ›ele taberei Dragnea-Zgonea sฤƒ se discute ศ™i sฤƒ se decidฤƒ convocarea congresului (extraordinar, în toamna acestui an, sau aproape de termen, dupฤƒ alegerile parlamentare din 2016), oportunitatea continuฤƒrii guvernฤƒrii ศ™i strategia pentru anul electoral 2016.

Pentru a plusa ศ™i a arฤƒta cฤƒ jocurile sunt fฤƒcute chiar înainte de începerea ศ™edinศ›ei BPN, Ponta a declarat, înainte sฤƒ intre la întrunire, cฤƒ a vorbit cu colegii ศ™i cฤƒ o ศ™edinศ›ฤƒ a Comitetului Executiv va fi convocatฤƒ chiar astฤƒzi. În acest fel, premierul a transmis adversarilor cฤƒ nu are emoศ›ii în privinศ›a instalฤƒrii Rovanei Plumb indiferent de cercul în care se va discuta ศ™i decide: res­trâns, în BPN, sau lฤƒrgit, în CEx.

„Nu mai sunt preศ™edinte, nu mฤƒ întorc mâine sฤƒ-mi iau scaunul, am ศ™i eliberat biroul, de alt­fel. Îl voi sprijini sau o voi sprijini pe cea/cel pe care colegii mei îl considerฤƒ cel mai bun sau o considerฤƒ cea mai bunฤƒ pentru a conduce partidul pânฤƒ la congres“, a declarat Ponta, înaintea ศ™edinศ›ei BPN. De remarcat cฤƒ premierul a vorbit generic de „congres“, fฤƒrฤƒ a spune dacฤƒ este vorba de cel la termen, în 2017, sau unul extraordinar, cerut de unele voci din PSD încฤƒ din noiembrie 2014, dar amânat sistematic, prin diferite strategii ศ™i tertipuri. „Sฤƒ stabilim cine conduce PSD ศ™i sฤƒ ne vedem de treabฤƒ, cฤƒ avem de guvernat ศ™i mai sunt lucruri importante pânฤƒ la rectificarea bugetarฤƒ“, a mai spus Ponta, subliniind iar lipsa oricฤƒrei emoศ›ii cu privire la înlocuitorul sฤƒu.

Sârbu: „Dragnea nu are nici o calitate în partid“

Tot ca lucrurile sฤƒ fie clare încฤƒ de dinaintea ศ™edinศ›ei, în special pentru cei cฤƒrora le-ar trece prin minte sฤƒ-l susศ›inฤƒ pe Liviu Dragnea, tatฤƒl socru a pus punctul pe „i“: „Dragnea nu are nici o calitate în partid ca sฤƒ cearฤƒ organizarea unui congres sau sฤƒ nu fie de acord cu interimatul Rovanei. Domnul Dragnea nu apare în statut, nu avem vreun articol, ceva clar, nu are nici o funcศ›ie“. Cu alte cuvinte, fostul vicepremier condamnat cu suspendare în prima instanศ›ฤƒ sฤƒ nu uite cฤƒ aศ™a-zisa funcศ›ie de coordonator politic al PSD a fost inventatฤƒ special pentru ca el sฤƒ nu „disparฤƒ“ de tot din peisajul conducerii centrale.

„Dacฤƒ mergem dupฤƒ statut, ศ™i eu sunt important cฤƒ am fost socrul preศ™edintelui“, a subliniat Ilie Sârbu. Tot tatฤƒl socru a arฤƒtat cฤƒ, dacฤƒ ar fi dupฤƒ el, nici mฤƒcar nu s-ar mai obosi cu CEx-ul. „BPN-ul a stabilit. CEx ce sฤƒ mai facฤƒ? Întotdeauna vor fi pฤƒreri, cel care decide e BPN-ul. Sunt unii care spun cฤƒ Rovana nu e potrivitฤƒ. Sunt opinii. În afarฤƒ de opinia domnului Dragnea, nu am auzit altele“, a declarat Sârbu. Cât despre congres extraordinar în perioada imediat urmฤƒtoare, cu atât mai puศ›in: „Oamenii pleacฤƒ în concediu, oamenii ศ™i-au cumpฤƒrat bilete din timp. Vedeศ›i dumneavoastrฤƒ vreun congres reuศ™it, acum, vara?“.

Acelaศ™i Sârbu a transmis, apoi, jurnaliศ™tilor cฤƒ Liviu Dragnea mai cฤƒ nu a vorbit în ศ™edinศ›a BPN. „A deschis cuvântul doar înainte de ศ™edinศ›ฤƒ, însฤƒ în interesul partidului“, a spus tatฤƒl socru.

Dragnea: „Am sฤƒ mฤƒ gândesc serios“

Dupฤƒ înfrângerea durฤƒ suferitฤƒ în spatele uศ™ilor închise, Liviu Dragnea a arฤƒtat cฤƒ sperฤƒ sฤƒ se dovedeascฤƒ, la Comitetul Executiv, cฤƒ PSD „este un partid viu“, în care membrii îศ™i pot expune pฤƒrerile, chiar dacฤƒ acestea sunt contrare cu cele ale conducerii.

Cât despre funcศ›ia de coordonator politic, fostul vicepremier a precizat cฤƒ nu a luat-o „de la librฤƒrie“, cฤƒ i-a fost datฤƒ de Comitetul Executiv.

Întrebat despre ศ™efia PSD, Dragnea a declarat cฤƒ se va gândi „serios“ zilele acestea la ce vrea sฤƒ facฤƒ în partid, existând, teoretic, trei variante posibile: sฤƒ candideze, sฤƒ susศ›inฤƒ un alt candidat sau sฤƒ se retragฤƒ. Aceastฤƒ ultimฤƒ variantฤƒ pare, totuศ™i, puศ›in probabilฤƒ, în condiศ›iile în care tot Dragnea a subliniat, apoi, cฤƒ „PSD are nevoie de un nou proiect politic“.

Deputaศ›ii nu reiau votul pe cererea DNA

Judecฤƒtorii constituศ›ionali au respins, miercuri, sesizarea PNL referitoare la votul din 9 iunie din Camera Deputaศ›ilor, când a fost respinsฤƒ cererea procurorilor anticorupศ›ie în cazul Victor Ponta. Curtea a constatat cฤƒ procedura uzitatฤƒ (a fost supusฤƒ votului nu solicitarea DNA, ci hotฤƒrârea formulatฤƒ de Comisia juridicฤƒ, de respingere a cererii) a respectat Legea fundamentalฤƒ. Prin urmare, votul în cazul Ponta nu se reia, aศ™a cum s-a întâmplat la Dan ศ˜ova.

Iulian-Ghiocel Matache la Transporturi

PSD a discutat, miercuri, ศ™i despre noua nominalizare la ศ™efia Ministerului Transporturilor pe care trebuia premierul sฤƒ o facฤƒ dupฤƒ ce preศ™edintele l-a respins pe Mihai Fifor (pe motiv de lipsฤƒ a expertizei ศ™i experienศ›ei manageriale). Câศ™tigฤƒtor a fost Iulian-Ghiocel Matache, secretar de stat în MT. Acesta nu poate fi considerat un tehnocrat, dacฤƒ ne uitฤƒm la CV: 13 ani a fost angajat al CJ Vrancea condus de Marian Opriศ™an (a fost inspector de specialitate, ศ™ef de compartiment ศ™i, în fine, director executiv), iar aproape 4 ani a fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltฤƒrii condus de Liviu Dragnea ศ™i în Ministerul Transporturilor. Un ultim detaliu: soศ›ia lui Iulian Matache, Daniela Matache, este ศ™efa Tribunalului Vrancea, instanศ›ฤƒ pe la care a trecut ศ™i dosarul de corupศ›ie în care Marian Opriศ™an a fost, în cele din urmฤƒ, în februarie 2015, achitat (decizie nedefinitivฤƒ).

Cele mai citite

Metamorfoza Parcului Grozฤƒveศ™ti va costa 24 de milioane de lei

Cele trei hectare de teren vor fi transformate รฎntr-o โ€œoazฤƒ de verdeaศ›ฤƒโ€, promit autoritฤƒศ›ilor Terenul va fi refฤƒcut complet, cu spaศ›ii verzi, terenuri de joacฤƒ...

Metamorfoza Parcului Grozฤƒveศ™ti va costa 24 de milioane de lei

Cele trei hectare de teren vor fi transformate รฎntr-o โ€œoazฤƒ de verdeaศ›ฤƒโ€, promit autoritฤƒศ›ilor Terenul va fi refฤƒcut complet, cu spaศ›ii verzi, terenuri de joacฤƒ...

Netanyahu spune cฤƒ pacea este mai aproape dupฤƒ uciderea lui Yahya Sinwar, liderul Hamas

Moartea liderului miลŸcฤƒrii palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, oferฤƒ ลŸansa pฤƒcii รฎn Orientul Mijlociu, a declarat joi searฤƒ premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit Pro Tv. El...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ