În replică la afirmațiile prim-ministrului PSD, potrivit cărora echipele guvernamentale pe care le-a condus din 2012 încoace și-au îndeplinit toate promisiunile făcute electoratului, mai puțin scăderea TVA la 19%, premierul din umbră al PNL, Cătălin Predoiu, a prezentat, ieri, propria analiză, din care rezultă că aproape 80% din angajamente nu au fost onorate, deși au trecut mai bine de trei ani de mandat.
Într-un document intitulat „127 de omisiuni și minciuni rostogolite de Victor Ponta și Guvernul său“, prim-vicepreședintele PNL arată că programul de guvernare PSD-Ponta (de fapt, este programul de guvernare USL – n.r.) conține 159 de promisiuni, din care doar 23 au fost îndeplinite (reprezentând 14,5%), 127 au fost „uitate“ ori s-au dovedit a fi „minciuni grosolane“ (79,9%), iar nouă promisiuni fie sunt în curs de îndeplinire, fie au fost îndeplinite parțial, fie nu intră în atribuțiile Guvernului.
„Domnul Victor Ponta a prezentat în direct la televiziunea prietenului său, domnul Ghiță, o enumerare a succeselor Guvernului său: șase promisiuni electorale ale guvernării sale, șase îndeplinite, deci o rată de succes de 100%, după model nord-coreean“, arată Predoiu, în declarația de presă. Potrivit acestuia, premierul PSD a preferat, în locul reformelor structurale, „măsuri bugetare cu dedicație pentru baronii PSD, de tipul «vă dau că oricum nu e de la mine»“, iar acum propune un model economic riscant, asemenea celui din 2008, axat pe creștere de deficit, cheltuieli bugetare exagerate și consum.
Marile proiecte de investiții, ratate
O neîmplinire majoră este, potrivit analizei opoziției, nereducerea cotelor de impozitare pentru persoanele cu venituri mici. Reamintim că s-a discutat, în mod repetat, de păstrarea cotei de 16% drept cotă maximă și de introducerea a încă două cote, 8% și 12%, ceea ce ar fi însemnat, practic, trecerea de la o cotă unică de impozitare la impozit progresiv. Această măsură nu este cuprinsă nici în proiectul noului Cod Fiscal retrimis spre dezbatere în Parlament.
Dar cel mai dureros capitol în analiza PNL este cel al marilor investiții. Potrivit programului de guvernare USL, ar fi trebuit realizate (prin construire sau modernizare) câte un centru universitar și câte un centru sportiv polivalent de nivel internațional în fiecare regiune, șase aeroporturi internaționale la standard Schengen, opt spitale regionale, cinci centre principale de transport intermodal și șase centre secundare, precum și 16 eurostații în reședințele de județ. De asemenea, ar fi trebuit finalizate autostrăzile București-Arad, Transilvania, București-Ploiești-Brașov și ar fi trebuit demarate lucrările la alte două autostrăzi (de Sud, București-Timișoara, respectiv de vest-est, Târgu Mureș-Iași). Au rămas doar pe hârtie și finalizarea centurii București, Coridorul IX Paneuropean, Canalul Siret-Bărăgan, dar și multe proiecte de modernizare a infrastructurii de utilități (până în 2014, trebuiau electrificate toate satele, iar până în 2016, să existe canalizare în 90% dintre acestea).
La capitolul nerealizări sunt trecute și înjumătățirea taxelor parafiscale, creșterea deductibilității cheltuielilor în cercetare și dezvoltare de la 20% la 50% sau introducerea programului „Masă caldă“ pentru elevii din ciclul primar.
Ponta, poze în tribună și în cramă
Premierul PSD nu a reacționat la analiză dură făcută de opoziție, mulțumindu-se să posteze pe Facebook din comunicatele Institutului Național de Statistică. Tot de pe Facebook, mai precis de pe pagina oficială a prim-ministrului georgian Irakli Garibashvili, alegătorii au putut afla însă detalii ale vizitei la Tbilisi a lui Victor Ponta. Au aflat că premierul, recent întors din concediul în SUA, a fost însoțit de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, și că, în afara Supercupei Europei, un punct de interes l-a reprezentat vizita într-o cramă, la invitația prim-ministrului georgian.