20 C
Bucureศ™ti
luni, 7 octombrie 2024
AcasฤƒTechPNL cere Corpului de Control sฤƒ verifice cum au fost cheltuiศ›i...

PNL cere Corpului de Control sฤƒ verifice cum au fost cheltuiศ›i banii din fondul de rezervฤƒ

VicepreลŸedintele PNL Alin TiลŸe a cerut, în scris, Corpului de Control al premierului sฤƒ verifice modul în care Victor Ponta a alocat 150 de milioane de euro din fondul de rezervฤƒ al Guvernului pentru Ministerul Dezvoltฤƒrii, dar sฤƒ verifice ลŸi modul în care Liviu Dragnea a direcศ›ionat banii mai departe, informeazฤƒ Mediafax.

Senatorul Alin TiลŸe a declarat, joi, într-o conferinลฃฤƒ de presฤƒ, cฤƒ un astfel de demers se impune pentru a arฤƒta cฤƒ acest Corp de Control acลฃioneazฤƒ în interesul oamenilor, nu al premierului.

"Curtea de Conturi a constatat folosirea ilegalฤƒ din fondul de rezervฤƒ al Guvernului a unei sume de 150 de milioane de euro de cฤƒtre Ministerul Dezvoltฤƒrii. Am cerut în scris Corpului de Control al premierului sฤƒ demareze un control, prin care sฤƒ îลŸi controleze ลŸeful, pe Victor Ponta, ลŸi sฤƒ constate de ce a dat bani ilegal bani lui Liviu Dragnea. Un astfel de demers se impune pentru a arฤƒta cฤƒ se acลฃioneazฤƒ în interesul oamenilor, nu al premierului. De asemenea, sฤƒ se înceapฤƒ un control ลŸi la nivelul Guvernului ลŸi sฤƒ se verifice fiecare alocare de bani cฤƒtre ministrul Dragnea, dar ลŸi cum a alocat acesta banii cฤƒtre autoritฤƒลฃile locale, cum s-au fฤƒcut licitaลฃii, cum s-au încheiat contractele, exact cum s-a controlat alocarea de bani cฤƒtre Cluj Arena", a spus TiลŸe.

Corpul de Control al premierului nu este un organ al statului care funcลฃioneazฤƒ pentru primul ministru, ci este o instituลฃie care funcลฃioneazฤƒ în numele Guvernului, a mai precizat acesta.

"Controlul ar demonstra cฤƒ acest Corp de Control apฤƒrฤƒ interesul ลŸi banul public, altfel este un corp infracลฃional organizat, care acลฃioneazฤƒ la comanda politicฤƒ a lui Ponta, fiind folosit ca o mฤƒciucฤƒ politicฤƒ, la dispoziลฃia primului ministru, ceea ce este foarte grav", a susลฃinut Alin TiลŸe.

Senatorul PNL a menลฃionat cฤƒ aลŸteaptฤƒ din partea procurorilor rฤƒspuns la plângerile penale fฤƒcute anul trecut împotriva Corpului de Control al premierului care a verificat modul de alocare a 14 milioane de euro din fondul de rezervฤƒ al Guvernului pentru stadionul Cluj Arena, dar nu a verificat ลŸi alocarea a 35 de milioane de euro pentru stadionul Naลฃional Arena, sumele pentru ambele investiลฃii fiind cuprinse în aceeaลŸi hotฤƒrâre de Guvern.

Guvernul a continuat, în 2013, practica anilor precedenลฃi de a aloca sume importante din Fondul de rezervฤƒ bugetarฤƒ fฤƒrฤƒ criterii clare ลŸi transparente, acest fond reprezentând, de fapt, o modalitate de a suplimenta fฤƒrฤƒ control parlamentar bugetele unor instituลฃii, anunลฃa, sฤƒptฤƒmâna trecutฤƒ, Curtea de Conturi.

Legea finanลฃelor publice locale stabileลŸte cฤƒ banii din Fondul de rezervฤƒ bugetarฤƒ la dispoziลฃia Guvernului pot fi acordaลฃi unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat ลŸi ai bugetelor locale, pe bazฤƒ de hotฤƒrâri ale Guvernului, doar pentru finanลฃarea unor cheltuieli urgente sau neprevฤƒzute apฤƒrute în timpul exerciลฃiului bugetar.

Guvernul a aprobat, însฤƒ, în ultimii ani, numeroase derogฤƒri de la aceastฤƒ lege pentru a aloca bani din aceastฤƒ sursฤƒ în special primarilor, banii fiind repartizaลฃi prin ordin al ministrului Administraลฃiei Publice, post ocupat în prezent de vicepremierul Liviu Dragnea, ลŸi fฤƒrฤƒ ca lista primฤƒriilor beneficiare sฤƒ mai fie prezentatฤƒ public, în Monitorul Oficial, ca în anii precedenลฃi.

În 2013, an verificat acum de Curtea de Conturi, unul dintre argumentele prin care era justificat un transfer de fonduri cฤƒtre primฤƒrii, înlocuit ulterior cu alte argumente, fฤƒcea referire la apropierea unui "ger arctic".

Raportul Curลฃii de Conturi pe 2013 aminteลŸte cฤƒ banii din Fondul de rezervฤƒ nu trebuie rambursaลฃi de cฤƒtre beneficiari, inclusiv primari, dar relevฤƒ cฤƒ, în practicฤƒ, nici nu a existat un control al Ministerului Finanลฃelor prin care sฤƒ fie verificat dacฤƒ obiectivul final prevฤƒzut în actul de alocare a banilor a ลŸi fost îndeplinit, ministerul nefectuând nici mฤƒcar o evaluare a notelor de fundamentare întocmite de cฤƒtre ordonatorii de credite care primeau banii.

În 2013, au fost emise 38 hotฤƒrâri de guvern pentru alocarea de bani din Fondul de rezervฤƒ bugetarฤƒ cฤƒtre diverลŸi ordonatori de credite ลŸi bugetele locale, banii astfel alocaลฃi ajungând la aproape un miliard de lei, respectiv 940,39 milioane lei.

Cele mai citite

Gazzaniga, erou la Girona! Trei penalty-uri apฤƒrate รฎn victoria cu Bilbao

Portarul Paulo Gazzaniga a fost eroul echipei Girona รฎn meciul cu Bilbao din etapa a noua din La Liga, reuศ™ind sฤƒ apere trei penalty-uri...

Avertisment pentru cei cu centrale de apartament. รŽncฤƒlzirea centralizatฤƒ revine la putere

รŽn Europa se urmฤƒreศ™te eliminarea centralelor individuale, din cauza consumului ศ™i a poluฤƒrii Directorul general al Electrocentrale Bucureศ™ti, Claudiu Creศ›u, a declarat cฤƒ รฎncฤƒlzirea centralizatฤƒ...

Ianis Hagi, pasฤƒ de gol ศ™i cartonaศ™ roศ™u la meciul 100 pentru Rangers!

Revenit pe teren dupฤƒ o lungฤƒ absenศ›ฤƒ, Ianis Hagi a reuศ™it sฤƒ ofere un assist, dar a รฎncheiat partida cu o eliminare รฎn meciul...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ