19.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăTechPNL caută voturi pentru moțiune

PNL caută voturi pentru moțiune

Liderii PNL au anunţat, după ședința Colegiului Director, decizia ca parlamentarii liberali să depună, astăzi, o moţiune de cenzură împotriva Guvernului şi să organizeze în aceeaşi zi un miting în Bucureşti. Demersul antiguvernamental este justificat tocmai de trimiterea în judecată a premierului Ponta.

“Avem un premier trimis în judecată pentru fapte de corupţie care refuză să facă un gest elementar, igienic, acela de a-şi da demisia,  care ar reprezenta, cred eu, ceea ce interesul naţional cere”, a explicat  copreşedintele PNL Alina Gorghiu. Ea a mai afirmat că liberalii au început discuţiile cu partidele parlamentare pentru susţinerea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Ponta, afirmând că săptămâna viitoare vor avea negocieri inclusiv cu UNPR. Gorghiu a afirmat că, dacă moţiunea de cenzură nu va trece ,nu pierde PNL, ci societatea din România, care „este văzută ca oaia neagră a Europei având un prim-ministru inculpat”, adăugând că mingea este acum în terenul lui Oprea, Tăriceanu şi Dragnea. 

Liberalii au dezmințit, însă, scenariile potrivit cărora ar fi dispuși să îl susțină pe liderul UNPR, Gabriel Oprea, ca premier. Copreședintele Vasile Blaga a susținut că partidul va sprijini un guvern condus de Cătălin Predoiu, prima opţiune a liberalilor fiind un guvern minoritar PNL, care să pună în practică programul formaţiunii liberale.

Pentru aprobarea moțiunii de cenzură ar fi nevoie de 276 de voturi, adică jumătate plus unu din numărul de parlamentari. PNL are doar 178 de senatori și de deputați și mizează pe sprijinul UDMR (25) și al PSRO (20). În aceste condiții, moțiunea de cenzură ar strânge doar 223 de voturi și  ar fi nevoie de voturi din coaliția majoritară. Dacă liberalii ar obține sprijinul UNPR, care are 57 de parlamentari, moțiunea ar trece la limită cu 280 de voturi. Până acum, însă, liderul UNPR, Gabriel Oprea, a repetat de mai multe ori că îl susține pe Victor Ponta pentru postul de premier.

Ultima moţiune de cenzură depusă de PNL împotriva Guvernului Ponta a fost dezbătută pe 12 iunie, la câteva zile după ce DNA a început urmărirea penală în cazul premierului. Moţiunea a fost respinsă, fiind înregistrate 194 de voturi “pentru”, alte 13 voturi fiind „împotrivă”, iar 7 anulate.   

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Serviciile secrete americane au tras concluzia în cazul Alexei Navalnîi

Serviciile secrete americane au stabilit că președintele rus Vladimir Putin probabil nu a ordonat uciderea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, scrie Reuters. Navalnîi a murit...

Kremlinul spune că legăturile dintre Moscova și Beijing vor continua

Kremlinul a ignorat o călătorie în China a secretarului de stat american Antony Blinken, în timpul căreia acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la...

Un tânăr în vârstă de 27 de ani a folosit bancnote false de 200 de euro în săli de jocuri electronice 

După ce un tânăr în vârstă de 27 de ani ar fi folosit bani falși (n.r. bancnote de 200 euro) pentru a se juca...
Ultima oră
Pe aceeași temă