-3 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăTechAlegeri în PSD. Plumb contra Dragnea. Cu sau fără ”iepuri”?

Alegeri în PSD. Plumb contra Dragnea. Cu sau fără ”iepuri”?

La Palatul Parlamentului, social-democrații aleg astăzi pe cel/cea care îi va conduce în lunile următoare, posibil chiar până în 2017. Aspiranți la titlul de șef al PSD sunt Rovana Plumb și Liviu Dragnea, dar am putea asista astăzi la intrarea în cursă și a altor nume.

Fostul vicepremier și președinte executiv al PSD și-a anunțat oficial decizia de a candida împotriva Rovanei Plumb ieri după-amiază, la sediul din Kiseleff. Zâmbitor, Dragnea a invocat discuțiile pe care le-a avut cu „foarte mulți colegi“ și a lăsat a se înțelege că a avut succes când și-a negociat susținerea: „Împreună, am reușit să stabilim că cea mai bună formulă este o formulă de echipă. Nimeni nu poate conduce singur“.

Numărul 2 informal al PSD nu a ratat ocazia să vorbească iar despre relația de strânsă prietenie pe care ar avea-o cu Victor Ponta, dar a ținut să-i lanseze acestuia și o provocare: „Mă aștept să primesc votul lui Victor Ponta pentru că eu l-am votat mereu pe Victor Ponta“.

Totodată, Dragnea a vrut să demonteze anumite „zvonuri “ vehiculate în ultimele zile. Unul dintre ele se referă la posibilitatea ca liderul UNPR, Gabriel Oprea, să părăsească barca puterii dacă nu ar fi aleasă la conducerea PSD Rovana Plumb, desemnată de Ponta drept succesoare.

De asemenea, a respins ideea că ar fi apropiat de PNL și a lansat ipoteza unei campanii care ar fi orchestrată împotriva sa „din afara PSD“. „Elena Udrea a fost racolată electoral în lupta pentru conducerea PSD“, a declarat Dragnea, adăugând că aceia care au făcut acest lucru „vor avea mare succes“. Ulterior, pentru Antena 3, fostul vicepremier a mai oferit un indiciu: „Cel care face campanie împotriva mea și o folosește pe Elena Udrea a fost în PSD, dar nu mai este“. Evident, se referă la deputatul Sebastian Ghiță, a cărui televiziune a și ieșit, săptămâna trecută, cu informații despre un alt dosar penal pe care DNA l-ar pregăti pentru Dragnea, disjuns din cel al fostei șefe a DIICOT Alina Bica.

Nume și tabere

Dacă în ședința de miercurea trecută a conducerii restrânse a PSD, Rovana Plumb a câștigat detașat (obținând, după cum a precizat Victor Ponta, unanimitate de voturi), în cadrul lărgit al conducerii situația s-ar putea astăzi schimba. Aceasta deoarece din Comitetul Executiv fac parte membrii Biroului Permanent (conducerea centrală), dar și liderii de filială, miniștrii PSD și peste 20 de parlamentari (șefi de comisii și membri ai conducerilor Camerelor). Or, în rândul liderilor de filială și al parlamentarilor Dragnea are influență sporită și ar putea contrabalansa situația. Unii lideri social-democrați din teritoriu nu s-au sfiit să-și manifeste deja public sprijinul (vezi declarațiile de luni ale șefilor PSD Olt, Giurgiu și Neamț), alții au fost mai rezervați, vorbind doar despre necesitatea convocării unui congres extraordinar până la sfârșitul acestui an, astfel încât lucrurile să fie clare la intrarea în anul electoral 2016.

Pe lângă Plumb și Dragnea, în cursă ar putea intra, conform informațiilor vehiculate ieri, Valeriu Zgonea și Ecaterina Andronescu. Despre primul s-a spus, o vreme, că ar fi căzut la o înțelegere cu Liviu Dragnea, urmând să candideze în locul acestuia, în contextul în care fostul vicepremier are problema condamnării în prima instanță la un an de închisoare cu suspendare. Dar, de la ședința BPN încoace, Zgonea s-a făcut remarcat prin declarațiile critice făcute la adresa duo-ului Ponta-Dragnea și a mentalității „comunistoide“ a unor colegi. A fost, întâi, interviul acordat Associated Press, apoi o amplă postare pe Facebook, în care președintele Camerei Deputaților a pledat pentru statul de drept și continuarea măsurilor de reformă și a luptei anticorupție. Dincolo de faptul că a recitat o poezie dragă partenerilor internaționali ai României, s-ar putea înțelege că Zgonea a dat semnalul ruperii de Dragnea. Rămâne de văzut ce va face președintele Camerei astăzi: renunță sau intră și el în luptă. Oricum, momentan, Zgonea nu se bucură de prea multă susținere în teritoriu.

Cât despre Ecaterina Andronescu, binecunoscută ca fiind apropiată de președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, intrarea ei în cursă nu ar face decât să rupă din voturile Rovanei Plumb. Fostul ministru al Educației are și ea însă probleme de integritate, fiind urmărită penal în dosarul Microsoft.

Data congresului

Dacă astăzi câștigă tabăra Ponta-Plumb, PSD va avea, cu certitudine, congres de abia în 2017, după alegerile parlamentare de la sfârșitul lui 2016. Dacă, în schimb, iese învingătoare tabăra Dragnea, cresc șansele să se organizeze un congres extraordinar, până la finele acestui an. În noiembrie, mai precis, după cum s-a stabilit la ultimul Consiliu Național. De asemenea, este posibil să se pună în discuție ieșirea de la guvernare, astfel încât PSD să atace anul electoral 2016 din opoziție.

De remarcat, însă, cum a evoluat telenovela „Congres în PSD“. După pierderea prezidențialelor, nu puține au fost vocile care au cerut să se organizeze un congres extraordinar chiar în luna decembrie. Ponta a reușit, însă, să-i convingă că nu este momentul prielnic, pentru a nu risca și pierderea guvernării. S-a aruncat atunci pe piață varianta „congres în februarie“. Ulterior, după CEx-ul în care au fost eliminați Marian Vanghelie și Mircea Geoană din partid, s-a vorbit despre luna martie pentru un congres. Modificarea modificării a fost operată de Ponta și ai lui în ianuarie, când au decis să se convoace în martie Consiliul Național și nu un congres. În fine, Consiliul Național a decis, pe lângă instalarea Rovanei Plumb la șefia sa, organizarea unui congres extraordinar prin noiembrie, data și locul exacte urmând să fie stabilite de CEx. 

CEx. Cine va vota

Comitetul Executiv Naţional este format din 87 de social-democraţi, toţi cu drept de vot în acest orga­nism. Cine sunt ei?

membrii conducerii centrale şi teritoriale (57)

miniștrii PSD (7)

*parlamentari – șefi de comisii și membri ai conducerilor Camerelor (23).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă