Câștigarea alegerilor locale și parlamentare din 2016, urmată de o înscăunare în funcția de premier reprezintă ținta noului șef al PSD. Totuși, calculele sale pot fi date peste cap de judecători și procurori, dar nu este exclus să-i provoace bătăi de cap și lăcomia unor apropiați.
Reorganizarea structurilor de conducere ale PSD (Birou Permanent Național, Comitet Executiv, Consiliu Național), minimizarea rolului forului condus de Rovana Plumb (instalată în funcție cu ajutorul lui Victor Ponta) și regândirea așa-ziselor criterii de integritate spre binele baronilor cu probleme penale sunt obiectivele pe termen scurt ale lui Liviu Dragnea. Până la Congresul din 18 octombrie, mai precis, pentru că atunci pot fi operate modificările la Statutul PSD, iar Dragnea își va încheia operațiunea de înlocuire a taberei Ponta cu propria echipă.
Dacă partea care ține de organizarea internă a PSD (câți vicepreședinți are partidul, ce atribuții au aceștia etc.) contează mai puțin pentru publicul larg, merită precizat că, la capitolul integritate, cei pătați nu vor fi sancționați automat cu pierderea funcțiilor publice, suspendarea din PSD sau chiar excluderea. Ultimul cuvânt îl vor avea organizațiile locale și județene din care respectivii fac parte, iar pretextul care va fi invocat pentru salvarea penalilor va fi de genul „a făcut lucruri bune pentru comunitate și stă bine în sondajele de opinie“.
Pe termen mai lung, Dragnea își propune să câștige alegerile locale și parlamentare de anul viitor, sperând totodată ca, până la acestea din urmă – decembrie 2016 -, să scape și de problema dosarului penal. Atunci, va putea pretinde și funcția de premier, la care visează, dar nu e momentul să declare public acest lucru. „Cred că ar fi o abordare greşită să îmi fac eu calcule pentru 2017 sau 2018. Cel mai important este ca la finalul anului viitor să fim partidul câştigător al alegerilor, după care se pot face foarte multe calcule. Până atunci, nici un calcul“, s-a mulțumit fostul ministru al Dezvoltării să declare, miercuri seară, într-o emisiune la Antena 3.
Candidat unic, voce unică
Dacă ne uităm la faptul că Liviu Dragnea este singurul candidat la șefia PSD, iar alegerile interne din 11 octombrie sunt o simplă formalitate ce trebuie bifată, este ușor de înțeles de ce planurile baronului de Teleorman au o asemenea amploare. Cum înțelegem și de ce acesta spune, de pe acum, că el este „cea mai credibilă sursă din PSD“ și că „oricine altcineva își dă cu părerea“. Precizarea a venit, ieri, la o conferință de presă la Târgu Jiu, când Dragnea a fost întrebat despre zvonurile tot mai insistente cum că ar negocia cu Palatul Cotroceni debarcarea lui Victor Ponta și instalarea unui alt social-democrat în funcția de premier. „Eu nu resping nici un fel de negociere cu nimeni, dar nu vreau să construim scenarii pe niște ipoteze despre care se vorbește de două luni de zile. Dacă voi avea orice fel de întâlnire cu președintele, presa va ști de ea“, a mai spus Dragnea.
Un nou denunț pe numele său
Pe lângă dosarul „Referendumul“, al cărui recurs a început să se judece la Curtea Supremă, Dragnea pare să se fi făcut cu o nouă plângere penală, din partea aceluiași Romică Părpălea, fost președinte al unei secții de votare din Alexandria. Prezent în studioul Realitatea TV, acesta a susținut că baronul de Teleorman i-ar fi oferit – prin intermediul lui Samuel Calotă, până ieri consilier personal al ministrului de Interne, Gabriel Oprea – suma de 100.000 de euro pentru a-și retrage denunțul formulat în dosarul „Referendumul“.
Potrivit lui Părpălea, doar 20.000 de euro ar fi ajuns efectiv la el, dar și aceștia doar pentru câteva minute, deoarece Calotă, care a demisionat ieri pe fondul scandalului, i-ar fi cerut cu împrumut.
Interesant este că, înainte ca denunțătorul său să vorbească despre o nouă plângere penală și despre banii care i-ar fi fost oferiți în schimbul tăcerii, Dragnea spunea, la Antena 3: „Mare minune să nu apară vreun nebun care să îmi facă şi mie un denunţ. Supărarea este foarte mare după ziua de ieri, după ce moţiunea de cenzură a picat. Orice este posibil. Orice nebun poate să vină să facă un denunţ pus de nu ştiu cine“.