10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăTechOpoziția cere sesiune extraordinară pe reducerea CAS

Opoziția cere sesiune extraordinară pe reducerea CAS

 

Parlamentarii Alianței Creștin-Liberale, ai PP-DD, PMP și ai minorităților naționale au depus la președinții celor două Camere cereri de convocare a aleșilor într-o sesiune extraordinară, pentru reexaminarea proiectului de lege privind reducerea CAS.

Opoziția și-ar dori ca sesiunea să aibă loc pe 18 și, respectiv, 19 august, dar sunt șanse mici ca puterea să le facă pe plac. Motivele sunt două și țin de două realități total diferite. Primul se referă la disponibilitatea redusă a senatorilor și deputaților de a-și strica vacanța pentru a veni la lucru. Al doilea ține, mai degrabă, de calcule economice și electorale.

Pe de o parte, oricum puterea nu mai este prea convinsă, uitându-se la cifre, că este sustenabilă o reducere a CAS cu cinci puncte procentuale, de la 1 octombrie, așa cum a anunțat că-și dorește premierul Victor Ponta. Iar pe de alta, dacă decid să meargă până la capăt cu reducerea CAS, parlamentarii coaliției la guvernare vor să aibă ei inițiativa, nu să se plieze pe o cerere a opoziției, care-și poate face campanie susținând că luptă pentru scăderea contribuției.

De altfel, ieri, când a anunțat depunerea cererilor de convocare a Parlamentului, vicepreședintele liberal Ludovic Orban a declarat că are informații potrivit cărora deputații și senatorii puterii ar vrea să boicoteze sesiunea extraordinară. „Solicităm parlamentarilor din arcul majorităţii să nu facă jocul lui Victor Ponta şi al lui Traian Băsescu şi să participe la sesiunea extraordinară“, a spus Orban, adăugând că, dacă proiectul nu va fi rediscutat săptămâna viitoare, reducerea nu va putea fi aplicată de la 1 octombrie.

Drept răspuns la solicitarea opoziției, conducerea Senatului a anunțat că va fi o sesiune extraordinară pe 18 august. Mai întâi, va avea loc o ședință a Biroului Permanent, apoi plenul. Chiar dacă va fi întrunit cvorumul de lucru la Senat, pentru a se considera că proiectul a fost dezbătut și aprobat iarăși de Parlament, este nevoie și de votul deputaților.

Președintele Traian Băsescu a solicitat reexaminarea proiectului de lege privind reducerea CAS pe motiv că măsura nu ar fi sustenabilă, iar Guvernul nu i-a pus la dispoziție documente din care să rezulte de unde vor fi luați banii necesari acoperirii deficitului suplimentar creat la fondul de pensii.  

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă