11 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăTechOpozanții PSD pot fi numărați pe degetele de la o mână. Cel...

Opozanții PSD pot fi numărați pe degetele de la o mână. Cel mai vocal critic al măsurilor pe care le anunță social-democrații este președintele Iohannis

PSD se confruntă cu o opoziție anemică, reprezentată de președintele Iohannis și de USR. În PNL, Raluca Turcan a fost criticată după ce a atacat planurile anti-justiție ale PSD.

La alegerile din 11 decembrie, în jur de 2.400.000 de români au votat partide cu un mesaj anti-PSD: PNL, USR și PMP. La o lună după scrutin, o parte din politicienii din opoziție par să fi uitat de ce au fost trimiși în Legislativ. Social-democrații domină Parlamentul alături de ALDE și UDMR, iar liderii majorității au început, deja, să vorbească despre subiecte contro­versate, cum ar fi modificarea legii amnistiei și ­grațierii sau a Codului Penal.

Primele semnale arată că PSD se confruntă mai degrabă cu insule de opoziție, cu reacții individuale și nu cu o opoziție coerentă. Cel mai vehement adversar al planurilor PSD s-a dovedit a fi președintele Klaus Iohannis, care a ieșit la rampă la ședința CSM. „Un astfel de demers, o lege a amnistiei și grațierii, care ar spăla păcatele nu numai ale unor hoți care pot fi periculoși pentru persoane, poate și pentru societate, dar ar albi dosarele politicienilor, ar fi o catastrofă pentru democrația românească, domnule ministru!”, i-a spus Iohannis ministrului Justiției, Florin Iordache, cel care declarase acum două zile că un proiect de lege a amnistiei discutat în Parlament ar fi „de bun augur”.

Grațierea, privită cu înțelegere

Însă, în Legislativ, acolo unde se discută proiectele de legi, lucrurile sunt mai complicate, iar unii dintre parlamentarii opoziției par să aibă propria agendă. La audierile din Comisia Juridică, Florin Iordache a fost atacat doar de USR pe temele grele – legea grațierii și amnistiei. De la PNL, Cătălin Predoiu și Alina Gorghiu au lipsit, fiind la înmormântarea mamei lui Vasile Blaga. Un alt liberal, Daniel Fenechiu (PNL) l-a întrebat pe Iordache doar cum va arăta noua legea a avocaturii. De la PMP, Valeriu Steriu (președinte executiv al formațiunii) a ținut un speech în care a lăudat discursul lui Iordache și preocuparea acestuia pentru a „preveni” faptele de corupție. La final, PMP s-a abținut la vot.


Citește și:  DEZVĂLUIRE RL. Rețeta mătușii Tamara. Cum a primit ministrul Justiției, Florin Iordache, 90.000 euro donație de la tatăl și socrul pensionari

Dan Dioșteanu și Pompiliu Iordache au pus deoparte nu mai puțin de 320.000 de lei din pensie. Bani pe care, în generozitatea lor, i-au dat împrumut ginerelui, respectiv fiului, un biet parlamentar care câștigă doar o mie de euro lunar … citește mai departe aici … 


O privire atentă asupra situației din partidele de opoziție arată că pasivitatea unor parlamentari la audieri nu este întâmplătoare. În PNL, părerile despre relația cu PSD sunt împărțite. Președintele interimar Raluca Turcan, a taxat de mai multe ori PSD, inclusiv pe subiectul legislației penale.

„Acest guvern se va ocupa cu prioritate de satisfacerea intereselor domnului Dragnea, de scăparea hoților și a plagiatorilor”, a afirmat Turcan. Potrivit unor surse liberale, în partid poziția publică a Ralucăi Turcan a fost criticată de deputatul Cătălin Zamfir, declarat incompatibil de Agenția ­Națională de Integritate (ANI).

Coloana a cincea din PNL și PMP

Divergențele din PNL au fost vizibile și după ce fostul premier Dacian Cioloș a anunțat că își va înființa un ONG care să ajute opoziția, invitând PNL și USR la o colaborare. Raluca Turcan a anunțat că a discutat telefonic cu Cioloș și PNL ia în calcul „o întâlnire instituțională” cu fostul premier, dar a menționat că în partid sunt „opinii diferite”. În schimb, deputatul Mihai Voicu a respins colaborarea cu Cioloș. “Un domn care ne-a spus în campania electorală că nu doreşte să fie pe afişele noastre şi că îi folosim abuziv imaginea ne lansează la televizor propuneri de colaborare. Menţionează ceva de platforma România 100. Păi cu platforma asta am pierdut alegerile. Nu mersi”, a comentat Voicu. De menționat că, potrivit unor surse liberale, Mihai Voicu și Marian Petrache ar fi negociat cu PSD împărțirea funcțiilor din Parlament, fără acceptul conducerii PNL.

Nici în cazul PMP atitudinea înțelegătoare față de intențiile lui Florin Iordache nu a fost un accident. Liderul formațiunii, fostul președinte Traian Băsescu, a avut, în ultima vreme, poziții similare cu PSD pe tema justiției. Cel mai recent atac la adresa Laurei Coduța ­Kövesi (DNA) și Florian Coldea (SRI) fac referire și la modificarea legislației. „Codruța, Florine, încă nu îndrăznesc să evaluez efectele legislative care urmează, față de modul în care voi ați făcut o justiție orientată spre arestări”, a sunat cel mai recent comentariu al lui Traian Băsescu. Cu alte cuvinte, eventuale modificări legislative în domeniul penal ar fi justificate de presupusele greșeli patronate de Kövesi și Coldea. 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Veste excelentă pentru Simona Halep! Românca va juca la Australian Open 2025

Organizatorii turneului de la Melbourne i-au acordat un wildcard pentru calificări, marcând astfel întoarcerea româncei după suspendarea pentru dopaj. Simona Halep, dubla campioană de Grand...

Armata rusă înregistrează un avans semnificativ pe frontul de est din Ucraina

Armata rusă a reușit o cucerire teritorială remarcabilă în luna noiembrie, avansând pe frontul de est din Ucraina și preluând controlul asupra a două...

Ce înseamnă dimensiunile anvelopei: ghid pentru începători

Dimensiunile anvelopei reprezintă un set de informații esențiale despre caracteristicile sale, precum lățimea, raportul înălțime / lățime, tipul de construcție și diametrul jantei....
Ultima oră
Pe aceeași temă