2.7 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeTechNicușor Constantinescu, un nou dosar la DNA, după prăbușirea elicopterului SMURD

Nicușor Constantinescu, un nou dosar la DNA, după prăbușirea elicopterului SMURD

DNA Constanța a început urmărirea penală împotriva lui Nicușor Constantinescu, președintele suspendat al Consiliului Județean Constanța. Acesta este acuzat de abuz în serviciu.Dosarul se referă la achiziția unui elicopter, același care s-a prăbușit anul trecut în Siutghiol, provocând moartea a patru persoane.

Procurorii DNA spun că, în cursul anului 2011, în cadrul unui proiect finanțat de Programul Operațional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Județean Constanța, prin Nicușor Constantinescu, a achiziționat un elicopter în scopul eficientizării activității de salvare în cazul situațiilor de urgență din zona de graniță, din județul Constanța, (România) și districtul Dobrich, (Bulgaria).

”La data de 29 martie 2013, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a atribuit unei societăți comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziție publică având ca obiect «Servicii de operare elicopter multifuncțional, medicalizat», «Servicii de transport ocazional» și «Servicii de reparare și întreținere a elicopterelor», prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în acțiunile de intervenție în caz de urgență, și în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită și conform scopurilor programului (salvare de vieți și intervenții de urgență) a elicopterului respectiv. La data de 1 iulie 2013, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a pus elicopterul achiziționat din fonduri publice la dispoziția persoanei juridice respective, care nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obținută finanțarea nerambursabilă și achiziționat elicopterul, schimbând astfel beneficiarii direcți ai investiției, precum și destinația aparatului de zbor respectiv”, spun procurorii.

Aceștia afirmă că șeful CJC a angajat, lichidat, ordonanțat și plătit, în mod nelegal, în perioada 05.07.2013-30.10.2014, din fondurile publice ale județului Constanța, suma de 1.082.031,62 lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreținere și operare a elicopterului. Ulterior, elicopterul a ajuns la SMURD, iar pe 15 decembrie s-a prăbușit în Lacul -Siutghiol.

Nicușor Constantinescu nu a putut fi contactat. Anul trecut, spunea însă că  elicopterul ”conform contractului de finanțare, are obligația de a salva viețile românești de pe teritoriul României și Bulgariei. El nu poate fi schimbat, pentru că se numește deturnare de fonduri. Destinația lui nu este doar de a transporta vieți omenești, ci și de a survola teritoriul. A fost schimbată de domnul Arafat, care l-a preluat și a schimbat destinația contractului”. El a precizat că a refuzat să dea elicopterul către MAI fără să-și asume cineva destinația elicopterului.  

 

Elicopterul s-a prăbușit anul trecut în Lacul Siutghiol. foto: observator.ro

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă