Europarlamentarul PDL și-a anunțat, aseară, intenția de a candida la Președinția României. Intrarea acesteia în cursă, ca independent, îi încurcă, în primul rând, pe deja lansații candidați ai dreptei, dar nici Victor Ponta nu are motive de bucurie. Președintele Băsescu are o reacție dură față de candidatura acesteia.
La aproape două săptămâni după ce i-a fost refuzată cererea de a fi inclusă în sondajele de opinie realizate în scopul desemnării candidatului dreptei, Monica Macovei a anunțat că intră în cursă pe cont propriu. Decizia acesteia răstoarnă practic toate calculele făcute până acum de candidații puterii și opoziției, dar și de analiști.
Problema celor 200.000 de semnături de susținere, cerute de legea electorală pentru intrarea efectivă în cursă, pare să fie ușor de rezolvat dacă ne uităm la campania puternică declanșată deja în mediul online de suporterii fostului ministru de Justiție. Altele sunt însă întrebările la care Macovei și echipa sa trebuie să găsească răspuns în perioada următoare, răspuns care depinde în mare măsură și de modul în care se vor replia partidele de dreapta după anunțul de aseară.
De la cine ia voturi fostul ministru de Justiție
Primii afectați de decizia Monicăi Macovei sunt, evident, candidații dreptei, nominalizați sau încă în curs de testare. Pe de o parte, îi avem pe Klaus Iohannis și Cătălin Predoiu, care se luptă pentru statutul de candidat al Alianței Creștin-Liberale, dar se tot „împiedică“ în sondaje. Reamintim că termenul inițial pentru desemnarea candidatului ACL era 4-5 august, dar a fost amânat până pe 9-10 august, deoarece nu ar fi gata încă rezultatele măsurătorilor sociologice. După cum se știe, favorit în sondaje este primarul Sibiului, Klaus Iohannis, dar acesta are o mare problemă cu ANI și există riscul să fie declarat incompatibil după încheierea procedurii de depunere a candidaturilor (caz în care ACL rămâne fără candidat). Cătălin Predoiu, opțiunea a doua a ACL, are altă problemă: se află în sondaje la distanță mare de principalul adversar, premierul Victor Ponta. Ceva mai bine plasat ar fi Mihai Răzvan Ungureanu, dar este foarte puțin probabil ca liberalii și democrat-liberalii să meargă pe mâna acestuia.
Pe de altă parte, îl avem în plutonul candidaților de dreapta pe Cristian Diaconescu, prezidențiabilul Partidului Mișcarea Populară. Nici acesta nu stă foarte bine în sondaje și nici nu are un partid suficient de puternic încât să-i adune voturile necesare. În fine, tot pe dreapta se revendică a fi (deși sunt evidente relațiile de apropiere cu Victor Ponta și PSD) ex-premierul Călin Popescu Tăriceanu, recent înscăunat șef al Partidului Liberal Reformator.
De la toți acești candidați, Monica Macovei va lua voturi. Este greu de anticipat, în acest moment, de la care va lua mai mult și dacă va reuși, astfel, să afecteze cu adevărat posibilitatea ca unul din aceștia să intre în turul doi.
Motive de neliniște pentru Victor Ponta
Imaginea bună de care se bucură fostul ministru de Justiție în țară, dar mai ales în afara ei, în ciuda campaniilor de denigrare duse de europarlamentarii PSD, ar trebui să se numere printre motivele de îngrijorare ale candidatului social-democrat. Apoi, să nu uităm că o mare parte a alegătorilor o consideră pe Macovei un stindard al luptei împotriva corupției, atât grație eforturilor depuse pe vremea când era ministru al Justiției (inclusiv în ceea ce privește înființarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate), cât și după aceea. Astfel, europarlamentarul (ales pe lista PDL, dar aflată aproape constant în război cu liderii democrat-liberali) poate capta voturile unei mari părți a electoratului care declară că nu are încredere în partide și politicieni, care consideră că întreaga clasă politică este coruptă și că nu mai merită să meargă la vot. Din această perspectivă, se poate spune că reacția dură pe care a avut-o ieri Traian Băsescu față de ideea intrării în cursa prezidențială a Monicăi Macovei este de natură să o ajute pe aceasta, demontând discursurile celor care spun că fostul ministru al Justiției ar fi „omul lui Băsescu“.
Problemele candidatului Macovei
O primă problemă ține de faptul că, potrivit sondajelor realizate în ultimii ani, românii nu par a fi pregătiți să aibă o femeie în cea mai înaltă funcție în stat. De exemplu, o cercetare realizată de IRES, la comanda Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, la sfârșitul anului trecut, arăta că doar 40% din români ar vota o femeie în alegerile prezidențiale.
Un alt obstacol, deloc de neglijat, ține de absența unei structuri de partid care să o susțină în bătălia electorală. Adică, poți să ai o imagine bună și un mesaj bun, dar este foarte greu să te bați cu mașinăria unor partide precum PSD și PDL, cu structuri în întreaga țară, cu mii și zeci de mii de primari și consilieri locali și județeni și cu multe milioane disponibile pentru campanie.
Ce spune Traian Băsescu
Înainte ca Monica Macovei să anunțe oficial că intră în cursa pentru Cotroceni, președintele Traian Băsescu a declarat că nu este „nici o surpriză“ candidatura, dar că nu i se pare corect „să continue procesul acesta de rupere şi distribuire a voturilor“. Arătând că nu s-a împăcat cu fostul ministru al Justiției, șeful statului a acuzat-o pe Macovei de „carierism“ și „demagogie“, invocând episodul numirii procurorilor-șefi. „Ea îmi spunea cum l-am trădat eu pe Morar. (…) Nu poţi să fii atât de demagog încât să mă acuzi de ceva ce tu ştii că-i scris de un ministru al Justiţiei, modul cum se numesc procurorii. Şi asta mi-a arătat carierism. Cum nu pot să nu observ că a fost în stare de profunde compromisuri în interiorul PDL ca să-şi atingă obiectivul de a fi europarlamentar“, a declarat Băsescu la B1 TV. Totodată, președintele a acuzat-o pe Monica Macovei că se pretinde a fi „salvatorul justiției“, deși „justiția a fost salvată de judecători și procurori“. „Nu am cum să renunţ la a-l mai susţine pe Cristian Diaconescu“, a mai spus ieri Băsescu.