10.5 C
București
luni, 4 martie 2024
AcasăTechCe proiect propune Macovei pentru rezolvarea votului în Diaspora

Ce proiect propune Macovei pentru rezolvarea votului în Diaspora

Monica Macovei a anunțat că Asociația M10 i-a transmis, luni, președintelui Klaus Iohannis, un proiect de lege al partidului M10, privind votul electronic, care a fost depus și la Comisia Parlamentară de Cod Electoral, potrivit Mediafax

Macovei i-a cerut șefului statului să susțină public proiectul legislativ și în consultările instituționale cu Guvernul și partidele.

Proiectul de lege privind votul electronic va permite tuturor românilor, din țară și din străinătate, să poată vota electronic la orice tip de alegeri, locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale, precum și la referendumuri.

Asociația M10 a decis să elaboreze și să propună acest proiect de lege având în vedere libera circulație a forței de muncă in UE, distanțele mari și foarte mari dintre localitățile de reședință ale românilor aflați în străinătate și cele mai apropiate localități în care Statul Român organizează secții de votare, incapacitatea organizatorică și reaua credință dovedite ale Statului român în a asigura exercitarea dreptului constituțional de vot pentru toți cetățenii români și dezvoltarea turismului național care a afectat în mod direct participarea cetățenilor – în special a tinerilor și a persoanelor care muncesc – la alegerile organizate în ziua de duminică, potrivit comunicatului partidului. 

Astfel, toți cetățenii români cu drept de vot, indiferent de domiciliu sau reședință, pot vota electronic dacă doresc. În plus, toți cetățenii români pot vota electronic la orice tip de alegeri – locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale, precum și la referendumuri, conform proiectului propus de Asociația M10. 

Proiectul de lege mai prevede că cetățenii români care doresc să voteze electronic trimit prin poștă sau depun personal o cerere adresată primăriei de la domiciliul sau reședința lor, respectiv reprezentanței diplomatice sau consulare în cazul cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate (cerere de înscriere în Registrul Electoral Electronic).

Citește și: Monica Macovei a anunțat înființarea Asociației M10

Cererea va fi însoțită de o copie legalizată după actul de identitate, pentru a împiedica orice posibilă fraudă în emiterea de astfel de cereri de către persoane neautorizate.

Cererile vor fi comunicate de primării și de reprezentanțele diplomatice sau consulare Ministerului Afacerilor Interne, în formă electronică, în termen de cel mult 48 de ore de la primirea lor sau, în format de hârtie, în termen de cel mult 5 zile.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne va transmite solicitantului, prin intermediul primăriilor sau reprezentanțelor diplomatice/consulare, un token (dispozitiv care generează parole de identificare cu dată de expirare scurtă pentru utilizatorul acesteia, folosit pentru autentificarea în sistemul de vot) – pe model de sistem e-banking, fiabil și recunoscut pentru nivelul de securitate.

Token-ul va fi folosit nu doar pentru un rând de alegeri, ci pentru toate tipurile de alegeri sau referendumuri care urmează, și poate fi folosit pentru orice alte aplicații online (plata de
taxe și impozite, eliberarea de acte etc) pe care statul român le va pune la dispoziția cetățenilor.

Token-ul va fi identificat prin intermediul unei serii unice și va fi activat doar sub semnătura funcționarului și în prezența posesorului, pentru a împiedica orice posibilă fraudă, se mai arată în proiect.

Cetățenii români pot exercita dreptul de a vota electronic, între orele 07.00 și 21.00 (ora locală), în preziua stabilită pentru exercitarea dreptului de vot în modalitatea clasică (pe buletin de vot pe hârtie).

În ziua votului pe buletinul de vot de hârtie, reprezentanții birourilor electorale din secțiile de votare au obligația de a scana documentele de identitate ale alegătorilor, pentru a afla în timp real (instantaneu) dacă aceștia au votat sau nu anterior (pentru a preveni fraudele electorale sau/și tentativele de dublare a votului electronic).

Citește și: Cât de departe poate ajunge Monica Macovei cu partidul ei?

Proiectul mai prevede că fraudarea votului electronic, în orice modalitate, se pedepsește cu închisoarea între 7 și 25 de ani.

Potrivit Monicăi Macovei, prin acest proiect, cetățenii români trebuie să facă, atunci când doresc și pot, doar două drumuri: pentru legalizarea copiei actului de identitate (necesar cererii de vot electronic) și ridicarea token-ului (necesar activării în condiții de securitate).

”Odată cu primirea token-ului, cetățenii români pot vota de acasă sau de oriunde se află la toate alegerile sau referendumurile care vor urma, având siguranța că nimeni nu a cerut sau primit în locul lor, în mod fraudulos, dispozitivul electronic de identificare. În plus, dispozitivul (token-ul) poate fi folosit pentru orice alte aplicații pe care statul român le va dezvolta in folosul cetățeanului (plata de taxe și impozite, eliberarea de acte etc)”, se mai menționează în comunicat.

Macovei afirmă în scrisoarea deschisă adresată președintelui Iohannis că în Acordul pentru salvarea statului de drept și a democrației în România, pe care i l-a transmis între cele două tururi de scrutin ale alegerilor pentru funcția de Președinte al României și pe care acesta l-a însușit public și în scris, îi solicita, la punctul 5, “să garanteze promovarea de către partidele care îl susțin – (a) unei legi privind votul electronic și prin corespondență pentru ca toți românii din țara și străinătate să poată vota, în așa fel încât noul sistem de vot să funcționeze începând cu alegerile locale din 2016”.

”În răspunsul dumneavoastră, pe care mi l-ați trimis pe 14 noiembrie 2014, precizați că “în ceea ce privește cerințele pe care le-ați enumerate în scrisoarea dumneavoastră, nu pot decât să constat că referirile la Justiție, la consolidarea parteneriatului strategic cu SUA și a relației cu NATO și UE, la eliminarea imunității parlamentarilor, miniștrilor și președintelui, la introducerea votului electronic și a votului prin corespondență și toate celelalte se suprapun perfect peste obiectivele pe care și eu mi le-am asumat, atât în calitate de om politic și co-președinte al ACL, cât și în calitate de candidat la Președinție”, a subliniat lidera partidului. 

Macovei mai menționează că pe 26 noiembrie 2014 i-a transmis președintelui proiectul de lege privind înființarea unui partid politic cu minimum 3 membri și o scrisoare, prin care îl ruga să solicite Parlamentului adoptarea, până la sfârșitul lunii decembrie 2014, a proiectului respectiv, precum și adoptarea, până la sfârșitul lui februarie 2015, a unei legi care să permită “votul la distanță” – electronic și prin corespondență – pentru toți românii din țară și străinătate.

”În ceea ce privește adoptarea unei legi care să permit românilor să voteze electronic, semnalele politice nu sunt deloc încurajatoare”, mai spune Macovei în scrisoarea către șeful statului.

Cele mai citite

Cum să-ți menții gențile ca noi? Sfaturi de întreținere

Ești pasionată de accesorii, însă gențile sunt, de departe, preferatele tale? Ei bine, dacă investești bugete considerabile în acest sens și vrei să te...

Tragedie în Germania! Un azil de bătrâni a luat foc. Patru morți și 21 de răniți

Patru persoane au murit și cel puțin 21 au fost rănite după ce un incendiu a izbucnit în cursul nopții de duminică spre luni...

Lista cu beneficiarii programului ”Casa Verde Fotovoltaice 2023”, aprobată de AFM

Lista cu cei 49.311 de beneficiari ai programului ''Casa Verde Fotovoltaice 2023'' - persoane fizice a fost aprobată de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), informează...
Ultima oră
Pe aceeași temă