11.5 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăTechPolitica departe de București. Clanul Resmeriță vrea să rămână la putere, la...

Politica departe de București. Clanul Resmeriță vrea să rămână la putere, la Lupeni: Tatăl a condus Primăria timp de 16 ani, fiul cel mare – șase luni. Acum, fiul cel mic candidează din partea PSD

Fiul cel mai mic al familiei Resmeriță a fost desemnat candidat al PSD pentru Primăria Lupeni, condusă timp de 16 ani de tatăl său și timp de șase luni de fratele său mai mare.

Candidatul PSD pentru Primăria Lupeni este Lucian Resmeriță. Dacă el ar câștiga, ar încununa dominația familiei sale, municipiul din Valea Jiului fiind condus, anterior,  de tatăl acestuia, Cornel Resmeriţă (2000-2016), şi de fratele mai mare, Cristian Resmeriţă, din 2016. Tatăl s-a retras din funcție fiind trimis în judecată pentru abuz în serviciu, iar fratele mai mare a devenit senator în 2016, ceea ce a dus la vacantarea postului. „Reconstruim Lupeniul” şi „Revigorăm Lupeniul” sunt mesajele cu care candidatul PSD le cere votul alegătorilor.

În realitate, orașul Lupeni a ajuns unul dintre cele mai sărace din România, în timpul erei Resmeriță.

 
În 2014, orașul a fost pe punctul de a fi declarat în insolvență, având arierate de 33 de milioane de lei. A fost salvat printr-un ajutor guvernamental de urgență. Populaţia a scăzut de 35.000 la mai puţin de 23.500 de oameni, iar marile uzine au fost închise. Mina din Lupeni va fi închisă în următorii ani.

În paralel, averea familiei Resmeriță a crescut exponențial. Aceștia au acumulat: terenuri, vile, şi case de vacanţă în Lupeni, dar şi în staţiunea Straja, case în Uricani, dar și spaţii comerciale, bijuterii, sau depozite bancare de sute de mii de lei. Cristian Resmeriță, fratele mai mare,  a primit cadouri de nuntă de 30.000 de euro.

La putere, cu procurorii pe urme

Membrii familiei au tot câștigat alegerile, în ciuda numeroaselor probleme cu legea. Tatăl, Cornel Resmeriţă, este inculpat pentru abuz în serviciu, fiind acuzat de DNA că a atribuit ilegal unei firme un contract în valoare de peste zece milioane de lei. Programul era finanţat cu fonduri ale Ministerului Dezvoltării, fiind destinat pentru alimentarea cu energie electrică a Staţiunii turistice Straja.

Și Cristian Resmeriță, fratele mai mare, este implicat în mai multe dosare, fiind acuzat că a provocat primăriei un prejudiciu de peste trei milioane de lei, prin contracte atribuite preferenţial. El are la activ și o reținere în dosarul ”Gala Bute”. Juniorul familiei, candidatul actual,  s-a lipit și el la bani publici cu ajutorul fratelui său. Cristian Resmeriță a pierdut un proces cu ANI în care a fost acuzat de conflict de interese. El şi-a angajat fratele, pe Lucian Resmeriţă, în funcţia de consilier în cadrul biroului parlamentar, plătindu-l cu 56.876 de lei. De altfel, despre Lucian Resmeriță presa locală a scris că a devenit directorul unui colegiu din localitate, deși nu ar fi avut toate documentele necesare.

Din partea PNL candidează Cristian Roșu, consilier local, un apropiat al familiei Resmeriță, fratele acestuia fiind cununat de familia care stăpânește orașul. ALDE l-a nominalizat pe Constantin Brândușe, fostul candidat al PNL pentru Primăria Lupeni la alegerile din iunie 2016, când a ieșit pe locul 2. Despre Brândușe, presa locală susține că ar fi putut câștiga, dacă PNL l-ar fi susținut cu adevărat. 

Candidatul USR Emil Țărcan a lucrat aproape toată viața la Exploatarea Minieră Lupeni și promite ”să pună capăt dinastiei Resmeriță care de 16 ani se îmbogățește pe banii comunității”. În competiție au mai intrat Călin Năpău Stoica (PRM), Constantin Aurică Brândușe (ALDE) și Cristina Viorica Ciucu (independentă).  

OFERTĂ. Luminițe pentru polul sărăciei

În materialele din presa locală, alegătorii sunt învățați să țină cont de realizările candidatului PSD. ”Alături de fratele său, senatorul Cristian Resmeriță, fostul primar al municipiului Lupeni, dar și de alți tineri din echipa social-democrată a Consiliului local de la Lupeni, Lucian Resmeriță a fost inițiator al proiectului prin care, în iarna anului 2016, Lupeniul a avut șansa de a avea unul dintre cele mai frumoase sisteme de iluminat festiv din România, spre bucuria miilor de copii din Lupeni și nu numai”, se menționează într-un astfel de articol.

“Și tot de numele lui Lucian Resmeriță se leagă organizarea unui eveniment de excepție care a fost găzduit, de curând, în Parcul Copiilor din Barbăteni, eveniment care s-a bucurat de interesul miilor de copii și tineri din Lupeni care au venit să participe la un inedit concurs de kendama dar și la o frumoasă întâlnire cu artistul CRBL”, este o altă activitate a lui Lucian Resemeriță.

REGULI. Alegerile, în cifre
  
– În 49 de localități din 32 de judeţe vor avea loc în data de 11 iunie alegeri locale parţiale pentru funcţia de primar, după vacantarea acestor posturi.

– Campania electorală a început pe 27 mai, urmând a se încheia pe 10 iunie, la ora 7.00. 

– Votarea va începe pe 11 iunie, la ora 7.00, şi se va închide în aceeaşi zi la ora 21.00. 

– Alegerile vor avea loc într-un singur tur de scrutin, fiind declarat câștigător cel care obține cele mai multe voturi. În caz de balotaj, se va organiza turul doi.

– Pentru organizarea alegerilor parțiale, Guvernul a alocat 7.800.000 de lei.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Avem 40.000 de joburi neocupate și 451.000 de șomeri

Piața muncii va fi afectată de îmbătrânirea populației, ponderea celor activi, de peste 65 de ani, va depăși 30% în 2035 Numărul locurilor de muncă...

Pariul lui Musk pe realegerea lui Trump, posibil cea mai de succes poziționare politică din istoria pieței de capital a SUA. Evoluția Tesla, un...

Acțiunile Tesla pot fi văzute și ca un simbol accesibil și cuantificabil al pariului îndrăzneț și câștigător al lui Elon Musk în favoarea realegerii...

Înalta Curte: Nivelul de salarizare din spitale publice, finanțate integral din veniturile proprii, nu trebuie să fie la maximum anului 2022

Hotărârea poate genera ajustări salariale în cadrul spitalelor vizate, cu impact direct asupra personalului tehnic, economic și socio-administrativ Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ)...
Ultima oră
Pe aceeași temă