6 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăTechLiviu Dragnea se victimizează la Antena 3: Toate bălțile din România sunt...

Liviu Dragnea se victimizează la Antena 3: Toate bălțile din România sunt închiriate la firme private. Vor să-mi ia și copilul, să-l rețină. Eu sunt țintă. PSD e țintă

Șeful PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică seară, la Antena 3, că dosarul Belina, în care sunt cercetate Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, membre ale Guvernului Tudose, este ”fabricat” și că atât el, cât și PSD sunt ținte ale procurorilor. 

”Toate baltile din Romania, 99% dintre ele, sunt inchiriate la firme private, pentru a le exploata piscicol si asa o sa fie si dupa aia. Ar trebui anchetate miile de inchirieri pentru toate baltile din Romania. Acum sunt mai multe firme care au inchiriat in acea zona.  Dosarul (Belina) este o fictiune. Sigur, are consecinte reale, cu doua ministre anchetate Cred ca miza nici nu mai sunt eu. Cred ca miza este PSD-ul. Nu cedam, nici macar un pas inapoi. Legile justitiei, asa cum doreste cea mai mare parte din populatie, vor fi aduse in Parlament, dezbatute si adoptate”, a spus Liviu Dragnea. 

Despre Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, Dragnea a apreciat că ”sunt doi ministri foarte, foarte importanti, unul la Fonduri Europene si celalalt la Dezvoltare. Peste o saptamana o sa vina sa ne mai ia doi, si ne trezim ne face DNA Guvernul”.

Amintim că ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh, este urmărită penal pentru abuz în serviciu, iar deputata Rovana Plumb, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, este acuzată de complicitate la abuz în serviciu de către procurorii anticorupție, iar DNA a cerut aviz pentru urmărirea sa penală, în dosarul Belina. 

Sevil Shhaideh este acuzată de procurorii anticoruție că, în perioada în care era consilier de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, împreună cu alte patru persoane – o directoare din cadrul MDRAP și trei angajate din cadrul Biroului de Cadastru Alexandria și Teleorman, s-a ocupat de trecerea unei părți din Insula Belina și a brațului Pavel din proprietatea statului în proprietatea județelui Teleorman și administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca apoi să fie închiriate ilegal unei firme private.  Rovana Plumb este acuzată de DNA că, în calitate de ministru al Mediului, a ajutat la ”săvârșirea faptei penale reținute în sarcina suspectei Sevil Shhaideh,  cu încălcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de acte normative”. 


Cum a trecut insula Belina de la stat în administrarea CJ Teleorman 

Insula Belina și brațul Pavel fac parte din  domeniul public al statului și nu puteau fi trecute în proprietatea unui consiliul județean decât prin lege, nu prin hotărâre de guvern. Prin urmare, în 26 iulie 2013, Consiliul Județean Teleorman a înaintat Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice o notă de fundamentare privind trecerea unor bunuri din proprietatea publică a statului și din administrarea Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice – Administrația Națională „Apelae Române”, în proprietatea publică a județului Teleorman și administrarea Consiliului Județean Teleorman, motivând demersul prin construirea unui complex turistic și de agrement  „Dunăre-Belina-Seaca".

La primul proiect de hotărâre de guvern, Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor Publice au atras atenția că scoaterea din domeniul public al statului și din administrarea “Apelor Române” a celor două obiective nu poate fi făcută decât prin lege, nu prin hotărâre de guvern. Atunci, în luna noiembrie a anului 2013, Guvernul a adoptat o Hotărâre prin care se modificau codurile de clasificație ale insulei Belina și brațului Pavel, în sensul că, pe hârtie, se elimina apartenența acestora la bazinul hidrografic al Dunării, creând aparența că trecerea lor în proprietatea și administrarea Consiliului Județean Teleorman nu mai impune adoptarea unei legi, ci este posibilă doar printr-o hotărâre de guvern, mai explică procurorii. 

”Modalitatea de adoptare a H.G. 858/2013, act cu caracter normativ, s-a abătut de la prescripțiile normelor legislative, inclusiv prin aceea că proiectul de hotărâre nu a avut, la momentul adoptării, avizele Ministerului Justiției și al Ministerului Finanțelor Publice”, susține Direcția Națională Anticorupție (DNA).  Astfel, mai arată procurorii, Rovana Plumb, în calitate de ministru al Mediului, a inițiat și promovat hotărârea de guvern ”cu încălcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de acte normative”.

În 27 noiembrie 2013, Guvernul adoptă hotărârea 943/2013, prin care insula Belina și brațul Pavel au trecut din domeniul public și din administrarea Apelor Române în domeniul public al județului Teleorman și în administrarea CJ Teleorman.

Adoptarea hotărârii de guvern a fost posibilă în condițiile în care Sevil Shhaideh, în calitate de secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării, a semnat nota de fundamentare și proiectul de hotărâre de guvern. În mod similar,  Ionela Vasile Stoian, șefa Direcției Juridice, din cadrul MDRAP, este acuzată că a sprijinit demersurile prin aceea că nu a întocmit note referitoare la observațiile pe care le-au făcut cele două ministere avizatoare (Ministerul Justiției și cel al Finanțelor Publice), nu a respectat reglementările privind circuitul de avizare, a contribuit la crearea unei reprezentări false MFP și MJ referitor la contactele de închiriere deja existente. Anterior acestor demersuri, suprafețe din Insula Belina și Brațul Pavel fuseseră închiriate prin contracte unei firme private, mai susține DNA. 

Mariana Sanda Gheorghiu,  Rodica Gușă și Alexandrina Anduța Diaconu, de la Biroul de Cadastru Teleorman, ar fi radiat contractele de închiriere către firme private ale unor părți din insulă și brațul Pavel, de către Apele Române, mai susțin procurorii anticorupție. 

De asemenea, DNA mai spune că, în forma finală a hotărârii de guverm adoptate, motivul trecererii celor două obiective în administrarea CJ Teleorman nu mai este realizarea unui complex turistic, ci reabilitarea și valorificarea cadrului natural al zonei Dunării – Belina -Brațul Pavel. 

În acest context, Rovana Plumb este acuzată de DNA că, în calitate de ministru al Mediului, a ajutat la ”săvârșirea faptei penale reținute în sarcina suspectei Sevil Shhaideh,  cu încălcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de acte normative. Prin efectele acestei hotărâri de guvern s-a urmărit crearea unei aparențe de legalitate a trecerii Insulei Belina și a Brațului Pavel, prin proiectul de hotărâre de guvern ce va purta nr. 943/2013, contrar aspectelor semnalate în repetate rânduri de Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Justiției cu privire la forța juridică a actului normativ”, spun procurorii. 

Amintim că și ministrul pentru Relația cu Parlamentul, senatorul ALDE Viorel Ilie, este cercetat de DNA, care așteaptă încuviințarea urmăririi penale de la aleși. Procurorii îl acuză pe Ilie că a măsluit un concurs de angajare la minister. ”Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul (MPR) a organizat un concurs pentru angajarea de functionari publici pe functii contractuale de executie pe perioada nedeterminata. Cu referire la concurs, au rezultat indicii ca acesta ar fi fost aranjat, astfel incat anumiti candidati agreati de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) sa ocupe functiile, in detrimentul altora, criteriul competentei devenind total nerelevant”, arăta DNA, în luna august a acestui an.  

Cele mai citite

Premierul kosovar Albin Kurti atacă principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă

Premierul kosovar Albin Kurti a criticat marţi principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă, acuzându-l că este condus de Belgrad, într-un moment...

Atracții turistice care-și închid porțile în 2025

Unele muzee, situri naturale și hoteluri și-au luat rămas bun pentru totdeauna în acest an, cum ar fi emblematicul club parizian Chez Michou Călătoria globală...

Raport ASF: Piața asigurărilor din România a crescut cu 11% în primele nouă luni din 2024

Valoarea totală a indemnizațiilor brute plătite s-a ridicat la 8 miliarde lei, din care 82% au fost aferente asigurărilor generale Volumul total al activității de...
Ultima oră
Pe aceeași temă