Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, social-democratul Dumitru Buzatu, consideră că aceia care vor regreta alegerea preşedinţilor de consilii judeţene cu majoritatea simplă a consilierilor judeţeni vor fi „din conducerea PSD”, informează Mediafax.
Citește și: Şeful CJ Călăraşi: Legea alegerilor locale, un pas înapoi
„Pentru mine nu este important cum anume este ales preşedintele CJ, direct sau cu majoritatea consilierilor, pentru că eu consider că pentru a conduce un CJ trebuie să te bazezi pe o majoritate solidă, de regulă monocoloră, şi să accepţi alianţe doar pentru a întări această majoritate şi a da satisfacţie unui număr cât mai mare de cetăţeni care-şi exprimă opţiunea. Ca urmare, nu regret în niciun fel modul de alegere direct a preşedintelui CJ. Cei care cred că vor regreta vor fi, după părerea mea, din conducerea PSD”, a declarat, miercuri, preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu.
La rândul său, primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl (PSD), susţine că important nu este modul de alegere a primarului, ci ceea ce va face edilul după ce îşi preia mandatul.
Citește și: Cum vor putea micile partide să apeleze la șantaj pentru formarea majorității
„Dacă Parlamentul a decis ca primarul să fie ales dintr-un singur tur de scrutin, atunci nu ne rămâne decât să ne conformăm. Important este ca cel care ajunge în fruntea comunităţii să facă treabă şi să-i reprezinte corect pe cetăţeni”, a spus el.
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, cu 278 de voturi pentru, 22 împotrivă şi 14 abţineri, proiectul de lege privind alegerile locale, stabilind că preşedinţii consiliilor judeţene vor fi aleşi indirect prin vot secret al consilierilor judeţeni, cu majoritate simplă, iar primarii vor fi aleşi într-un singur tur.
Potrivit celor adoptate de deputaţi, preşedinţii consiliilor judeţene, vicepreşedinţii – dar şi viceprimarii – vor fi aleşi în mod indirect, prin vot secret de consiliul judeţean, cu majoritate simplă. Aceştia vor putea fi demişi, însă, la iniţiativa a cel puţin o treime din numărul consilierilor judeţeni, cu majoritate calificată, adică voturile a două treimi din numărul total, şi motivat.
Citește și: Legea alegerilor locale, adoptată. Cum vor fi aleși primarii și consilierii de CJ
O altă prevedere a proiectului de lege adoptată este că primarii se vor alege într-un singur tur, ca şi în prezent.
Proiectul care modifică trei legi, şi anume legea alegerilor locale, administraţiei locale şi statutul aleşilor locali, a fost adoptat în forma stabilită de Comisia de cod electoral, fiind aprobat anterior de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.