-0.9 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăTechVIDEO. Lovitură pentru Liviu Dragnea. Kelemen Hunor: Parlamentarii UDMR nu vor fi...

VIDEO. Lovitură pentru Liviu Dragnea. Kelemen Hunor: Parlamentarii UDMR nu vor fi în sală la votarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu. PSD își convoacă aleșii la o ședință de urgență. Replica lui Dragnea: Niciodată nu am avut calculul făcut şi cu UDMR

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marți, că parlamentarii Uniunii nu vor fi în sală la votarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, după ce PSD a retras de pe ordinea de zi a Senatului trei proiecte legislative cerute de maghiari: folosirea limbii materne în administrație, instituirea Zilei Naționale a Maghiarilor din România și finanțarea învățământul particular confesional. 

UPDATE 17.20: Liviu Dragnea a declarat, marți, după retragerea dezbaterilor privind legile care priveau UDMR-ul, că a spus exact ce s-a întâmplat. "Niciodată nu am avut calculul făcut şi cu UDMR. Nu facem niciun fel de troc".

„Niciodată nu am cerut ceva ce nu are corespondent în Europa. Colegii mei au votat să nu participăm la vot. Nu vom fi în sală, nu vom participa la moţiunea de cenzură. Nu vom fi prezenți în sală la moțiunea de cenzură. S-au activat naționalistii de serviciu”, a spus Hunor.

La rândul său, șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a precizat, marți, la Parlament, că Legile trebuie „gândite, analizate, nu luate sub presiunea timpului. Am arătat toată disponibilitatea, dar din cauza volumului mare, nu putem gestiona. Relația UDMR o știți”.

„Am văzut speculația. În niciun caz nu se amână votul. În ultimele zile, văd o activare a unor oameni care nu funcționează tot timpul și care lansează zvonuri fără niciun fundament. Mâine, de la ora 11.00, se votează”, a mai spus el.

Totodată, el a spus că voturile pentru moțiunea de cenzură există, precizând că sunt 16 sau 17 parlamentari, dintre care unii din coaliție, care nu o votează.

„Știți că întotdeauna la moțiunile de cenzură se fac discuții în toate direcțiile. (…) Avem o cifră pe care v-am spus-o. Este cu vârf și îndesat o majoritate necesară ca moțiunea să treacă. (…) Am făcut și socoteala inversă. Știm și care sunt cei care vor vota împotriva moțiunii, deci ne-am asigurat că lucrurile sunt în regulă. (…) Cu aproximație 16 sau 17, dar nu sunt numai din coaliție, din aproximările pe care le am. Sunt, de exemplu, cei cinci parlamentari care au plecat de la noi și care nu fac parte din coaliție", a afirmat Tăriceanu.

 În replică, parlamentarii PSD se vor reuni, în ședință de urgență, la solicitarea conducerii formațiunii, la ora 18.00. Astfel, conducera partidului ar dori să vadă pe câţi aleşi se bazează la votul de miercuri din Parlament. Aceasta este a doua ședință convocată de PSD, în ultimele 48 de ore.



În ceea ce privește informațiile apărute în spațiul public, potrivit cărora UDMR ar fi negociat atât cu coaliția PSD-ALDE, cât și cu Sorin Grindeanu și Victor Ponta, Kelemen Hunor a afirmat: „Nu ne poziționăm în nicio cauză. Nu am avut negocieri cu nimeni, nici cu Dragnea, nici cu Grindeanu. Am avut discuții, e o diferență uriașă”, a spus liderul UDMR.



Totodată, el a subliniat că „nimeni nu s-a certat cu nimeni”, în contextul în care proiectul privind instituirea zilei de 15 martie ca Ziua Maghiarilor din România a fost retras de pe ordinea de zi a Senatului.

„Nu știu să vă dau detalii, pentru că nu sunt în Senat. Proiectul a fost depus în aprilie, mai, la începutul anului. Nu e nimic extremist, nimic ieșit din comun. Nu eu decid. Nu rupem hainele azi de pe noi, că nu e cazul”

Liderul grupului UDMR de la Senat, Cseke Attila, a anunțat, marți, o reuniune a parlamentarilor formațiunii, pentru a lua o decizie în legătură cu moțiunea de cenzură.

„Până nu terminăm ședința nu vom avea o declarație publică. Ați văzut ce s-a întâmplat la Senat, s-a scos de pe ordinea de zi și discutăm situația creată în grupurile parlamentare. Se vor exprima toți colegii cu privire la această chestiune, să vedem care va fi decizia grupului și va fi comunicată. Este o situație nedorită, neînțeleasă de noi, dar trebuie să o gestionăm", a spus Cseke Attila, la începutul ședinței celor două grupuri parlamentare ale UDMR.

Cele două formațiuni nu au căzut de acord asupra proiectului privind pragul pentru folosirea limbii materne. Acest proiect urma să intre în dezbaterea a trei comisii de la Cameră, la ora 10,00, dar ședința a fost amânată. Tot marți, proiectul privind declararea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunității maghiare din România a fost retras de pe ordinea de zi a plenului Senatului, la propunerea PSD.



 Proiectul de lege privind declararea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunității maghiare din România a fost retras de pe ordinea de zi a plenului Senatului, a anunțat senatorul UDMR Cseke Attila, potrivit Agerpres.

„S-a făcut o propunere de către grupul PSD, grupul UDMR a fost categoric împotrivă, pentru că termenele procedurale la mai multe proiecte legislative sunt expirate, adică noi trebuia să dezbatem în plenul Senatului câteva proiecte legislative care au termen de depunere a proiectului expirat de o lună, o lună și jumătate. Ele au fost solicitate la retragere, iar în ceea ce privește legea privind 15 martie, care are raport depus de către Comisia de raportare și unde nu a fost un vot împotrivă în comisii, și la acest proiect s-a solicitat retragerea de pe ordinea de zi. Evident că noi am fost împotriva acestui demers", a spus Cseke Attila.



Întrebat ce s-a întâmplat de luni până marți, parlamentarul UDMR a răspuns: „Nu știu ce s-a întâmplat, întrebați-i pe colegi. Eu pot să vă spun legat de 15 martie. (…) Este o lege aproape identică, numai data și câteva noțiuni sunt diferite față de alte două legi care sunt în vigoare de mai mulți ani în România și care consacră ca și zi de sărbătoare ziua comunității tătare și ziua comunității rrome".

Senatorul UDMR a anunțat totodată că protocolul parlamentar dintre coaliția majoritară și UDMR va fi evaluat la finalul sesiunii parlamentare. „Conform protocolului, la sfârșit de fiecare sesiune parlamentară este evaluarea protocolului, în mod evident", a afirmat Cseke Attila.

Întrebat dacă acest protocol este în pericol, parlamentarul UDMR a replicat: „Or să decidă grupurile parlamentare".


Citește și: Deputații PSD Florin Buicu, Gabriel Horia Nasra și Doina Pană: Nu votez azi nimic şi n-am să votez niciodată ceva care să aducă atingere poporului meu

Preşedintele Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaţilor, deputatul PSD Mureş Florin Buicu, a afirmat, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, că nu a votat și nu va vota niciodată pentru un proiect „care să aducă atingere țării”. Precizarea vine în contextul în care pe ordinea de zi au fost mai multe proiecte de Lege, printre care și cea privind instituirea Zilei Maghiarilor din România, la 15 martie.


 

Cele mai citite

Consulatul General al României din Los Angeles și-a reluat activitatea, după incendiile din zonă

Autoritățile locale americane au informat că zona în care se află Consulatul este, în prezent, sigură Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că activitatea Consulatului...

Creștere în turismul românesc: Sosirile și înnoptările au crescut în primele 11 luni din 2024

Cei mai mulți turiști străini au venit din Germania, Italia și Israel Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), turismul din România a...

Consulatul General al României din Los Angeles și-a reluat activitatea, după incendiile din zonă

Autoritățile locale americane au informat că zona în care se află Consulatul este, în prezent, sigură Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că activitatea Consulatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă