14.4 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăTechKelemen Hunor, despre fotografia cu Hans Klemm și steagul Ținutului Secuiesc: Nu...

Kelemen Hunor, despre fotografia cu Hans Klemm și steagul Ținutului Secuiesc: Nu va lua niciun secui Transilvania în spate şi nu va fugi cu Transilvania din România

 

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat, joi, că gestul ambasadorului american Hans Klemm de a se fotografia cu steagul Ținutului Secuiesc este unul „normal”, întrucât drapelul a fost primit cadou, potrivit News.ro.

„E un gest normal, fiindcă a primit un cadou, a primit cadou acest steag, acest simbol, şi s-a fotografiat. Nu este un gest împotriva României, împotriva românilor, şi am rămas extrem de surprins de reacţiile isterice, inclusiv la nivel extrem de înalt şi din partea liderilor politici”, a spus Kelemen Hunor, la RFI.

Totodată, liderul UDMR susține că această controversă arată că autoritățile nu tratează „cu respect și echilibru” chestiuni ce țin de minorități.

„Maghiarii sunt cetăţeni loiali. De 100 de ani muncesc şi creează valori în România şi simt lipsa de respect, simt lipsa de încredere, simt neîncredere din partea autorităţilor statului şi văd acum relaţii extrem de greu de explicat la un gest al unui ambasador”, a mai spus Kelemen Hunor.

El a completat că ambasadorul SUA nu a mers doar în Ardeal, ci şi în Oltenia şi în alte zone tradiţionale. Kelemen a spus, ironic, şi că nu trebuie să se sperie autorităţile şi românii că secuii vor „ura” Ardealul. „Eu văd că de la Năstase, până la Diaconu, toată lumea din patru în patru ani se sperie că se fură Ardealul şi uite că nu s-a furat şi nu se va fura Ardealul, nu va lua niciun secui în spate Transilvania şi nu va fugi cu Transilvania din România”, a spus el.

Ambasadorul SUA a explicat de ce a pozat cu steagul Ținutului Secuiesc

 

Ambasadorul Hans Klemm și-a motivat gestul precizând că imaginea postată, miercuri dimineața,pe pagina de Facebook a primarului Antal Arpad a fost capturată „într-un context în care a vrut să fie politicos”.

„Singurele steaguri care contează pentru mine sunt cele ale Americii şi României. Fotografia respectivă a fost făcută într-un context în care doar am vrut să fiu politicos”, a declarat ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, miercuri, la Craiova. Totodată, Hans Klemm a dat asigurări că peneriatul strategic dintre România şi SUA este foarte puternic și a precizat că a purtat o discuţie cu ministrul de Externe care l-a „încurajat” să meargă la Craiova şi să explice de ce a făcut fotografia cu drapelul secuiesc.

„M-a încurajat să vin la Craiova şi să explic aici opinia mea legată de acea fotografie. Nu ar trebui să existe niciun dubiu în privinţa angajamentului nostru faţă de parteneriatul strategic pe care îl avem cu România,” a precizat ambasadorul SUA.

Traian Băsescu îl acuză că e „insuficient pregătit”

Pe de altă parte, președintele PMP și fostul șef al statului, Traian Băsescu, consideră că gestul lui Klemm arată că acesta este un „diplomat insuficient pregătit”.

„Propagandişti, nu trageţi în SUA! Mulți s-au repezit să-și latre patriotismul pe seama unui gest, totuși, greu de acceptat. Ba mai mult, antiamericanii și-au găsit o nesperată ocazie să arunce cu pietre spre SUA. Gestul Ambasadorului Hans Klemm de a se poza cu steagul secuiesc alături de lideri maghiari nu reprezintă nicio susţinere a separatismului şi nici poziţia oficială a SUA, un garant major al integrității noastre teritoriale. Hans Klemm s-a dovedit a fi doar un diplomat insuficient pregătit pentru postul de ambasador al țării sale în România și, din această cauză, uşor de păcălit de nişte şmecheri din administraţia locală din Covasna. Nu dați cu pietre în SUA din cauza lui Hans Klemm”, a scris Traian Băsescu, pe pagina sa de Facebook.

Primarul din Sfântu Gheorghe susține că steagul „a devenit simbolul lipsei de respect al autorităților față de comunitatea secuiască”

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a postat, miercuri dimineața, pe Facebook, o fotografie în care apare alături de ambasadorul SUA, Hans Klemm, cel din urmă ţinând în mână steagul Ţinutului Secuiesc. Arpad a explicat că steagul oferit oficialului american „a devenit simbolul lipsei de respect al autorităților față de comunitatea secuiască”. Ambasada Statelor Unite a oferit clarificări pe această temă, pentru News.ro, precizând că Hans Klemm „este ambasadorul SUA în întreaga Românie”

În fotografia publicată de Antal Arpad mai apar, alături de primarul din Sfântu Gheorghe şi de ambasadorul SUA, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, şi episcopul reformat al Ardealului Kato Bela.

Arpad a explicat, în mesajul care însoțește fotografia, că oamenii sunt hărțuiți „pentru că doresc să își folosească steagul, în timp ce alte județe au această libertate”.

„Valorile reprezentate de SUA, bunăstarea, democrația au provenit și provin din Vest, ca atare și noi privim în această direcție. Astăzi însă, am adresat ambasadorului SUA următoarele întrebări: cum este posibilă libertatea de religie când sunt confiscate bunurile cultelor, democrația este interpretată în SUA ca și în București, dacă trei lupi și o mioară se întâlnesc, atunci votează în mod democratic ce servesc la cină? Reprezintă egalitate faptul că suntem zilnic hărțuiți pentru că dorim să ne folosim steagul, în timp ce alte județe au această libertate, este în ordine ca noi suntem citați zi de zi în instanțe pentru că un om care are în spate diferite sisteme, ne denunță în mod permanent și chiar ieri am primit o somație să înlăturăm denumirea maghiară a Colegiului Székely Mikó de pe frontispiciul clădirii, care a fost inscripționată acum o sută de ani? I-am spus domnului Ambasador că justiția independentă română mă va obliga să îndepărtez inscripția maghiară de pe o clădire monument istoric, în caz contrar îmi aplică amendă contravențională de 150 de euro pe zi”, a scris primarul din Sfântu Gheorghe.

Totodată, Arpad a mai precizat că i-a spus ambasadorului Hans Klemm „că s-a finalizat un proiect de regionalizare prin care se scot din mâinile comunității maghiare autoritățile locale și se dorește asimilarea maghiarilor din Ținutul secuiesc într-o regiune în care maghiarii nu vor mai fi majoritari”.

„În legătură cu aceste aspecte, noi am arătat că în anumite aspecte nu există compromis, ca urmare, astfel cum am împiedicat pe vremea lui Ceaușescu ca județul Covasna să fie desființat și asimilat, cum ne-am confruntat cu proiectul de regionalizare a lui Băsescu sau Dragnea, așa vom înfrunta pe oricine, pentru că există subiecte în care nu putem și nu vom face nici un compromis”, a conchis primarul.

Ulterior, Ambasada Statelor Unite a făcut precizări cu privire la fotografia postată pe contul de Facebook al primarului. „Ambasadorul Hans Klemm este ambasadorul Statelor Unite în întreaga Românie. El călătoreşte periodic prin ţară, întâlnindu-se cu diferite grupuri din toate zonele societăţii româneşti. În calitate de aliat şi partener strategic al României, Statele Unite sprijină şi aplaudă democraţia din România şi eforturile României de a-şi consolida instituţiile democratice prin participarea deplină şi egală a tuturor segmentelor societăţii”, au precizat reprezentanții ambasadei, la solicitarea News.ro.

Antal Arpad este cercetat într-un dosar legat de atribuirea unor contracte de modernizare a infrastructurii oraşului printr-un credit de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). El este acuzat de utilizarea în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice.

La începutul anului 2016, la cererea DNA, Arpad Antal a fost pus sub control judiciar, timp de 60 de zile, cu interdicția de a-și exercita funcția de primar.

 

Cele mai citite

Mesajul lui Klaus Iohannis, la doi ani de la izbucnirea războiului din Ucraina

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj în cadrul evenimentului de marcare a doi ani de răspuns al României la situația refugiaților din...

Până la Silicon Valley, se surpă Dorobanțiul și avem Valea Silicoanelo aici la noi

Ilustrație: Marian Avramescu Până când o să ne ducă președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, călare pe porcul care zboară, spre Statele...

Se încing luptele pentru „șefia” Universității din Galați. Rector interimar, o fostă consilieră PSD

Bătălia pentru mandatul de rector al Universității de stat „Dunărea de Jos” din Galați a luat amploare și e pe punctul de a...
Ultima oră
Pe aceeași temă