9.5 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeTechJocurile din PNL pentru șefia partidului. Care sunt taberele din PNL și...

Jocurile din PNL pentru șefia partidului. Care sunt taberele din PNL și ce urmărește Dacian Cioloș

Mai multe tabere din PNL au intrat în dispută pentru șefia partidului, înainte de congresul din 17 iunie. Dacian Cioloș vrea să se implice doar dacă primește postul de președinte.

Primul episod din bătălia pentru controlul PNL s-a desfășurat, ieri, când europarlamentarul Cristian Bușoi a fost ales secretar general interimar. Acesta a câștigat în fața șefului PNL Prahova, Iulian Dumitrescu,  după o dispută care a încins spiritele între vechii liberali. Funcția de secretar general al PNL revine vechilor liberali, după ce fostul PDL a obținut șefia interimară pentru Raluca Turcan.

Miza bătăliei și-a spus cuvântul, secretarul general având atribuții de organizare a congresului. Cristian Bușoi a fost susținut de o serie de veterani ai PNL, precum Marian Petrache (care s-a retras din postul de secretar general fiind acuzat de luare de mită și șantaj) Teodor Atanasiu, Mihai Voicu sau Gigel Știrbu. Bușoi a câștigat cu 25 de voturi contra două. O parte dintre vechii liberali au contestat faptul că au primit convocarea abia ieri dimineața la ora 9.00 pentru ședința care trebuia să înceapă la ora 10.00 și că nu au putut participa. Potrivit unor surse din PNL, zece lideri de organizații nu au participat la acea ședință, mare parte dintre acestea din Ardeal.

Ce planuri au Bușoi și Orban

La reuniunea Biroului Permanent Național, care a urmat după ședința vechiului PNL, spiritele s-au încins, după ce fostul președinte Alina Gorghiu a contestat modul în care s-au organizat ședința dar și faptul că Petrache, retras din funcție, a condus lucrările. De asemenea, Gorghiu i-a acuzat pe veteranii din jurul lui Bușoi că nu și-au asumat răspunderea pentru eșecul partidului în alegeri. Ea a fost pusă la punct tocmai de cei care erau, în trecut, în tabăra sa – Petrache, Atanasiu sau Voicu. În cele din urmă, președintele interimar Raluca Turcan a decis că ședința în care a fost propus Bușoi a fost organizată corect, iar desemnarea acestuia a fost validată.

După demisia lui Marian Petrache din funcția de secretar general, liberalii îl doreau pe Dan Motreanu în acest post, dar el a refuzat. Numele lui Motreanu este vehiculat de aceeași tabăra și pentru șefia PNL, dar acesta este trimis în judecată, iar următorul termen este pe 14 martie. Dacă Motreanu va câștiga procesul, scenariul va prinde teren, dacă nu tabăra din spatele acestuia se va regrupa în spatele lui Bușoi, în calitate de candidat la șefia PNL.

Din tabăra vechiului PNL și-a anunțat, deja candidatura Ludovic Orban, care a câștigat, în primă instanță, procesul în care a fost acuzat de corupție. Liberalul a trecut deja la coagularea echipei alături de care își va susține candidatura. Potrivit unor surse liberale, pe lista scurtă se găsesc doi Mariana Câmpeanu (fostul ministru al Muncii în guvernul Tăriceanu și guvernul Ponta), senatorul de București Florin Cîțu, senatorul Vergil Chițac sau foștii parlamentari Virgil Guran și Vlad Nistor. ”Echipa va fi anunțată atunci când definitivată. Pot doar să precizeze că eu nu operez nicio discriminare între vechii liberali și foștii membri PDL”, este mesajul oficial al lui Orban.

Jocul lui Cioloș

Pe fondul agitației din PNL, fostul premier Dacian Cioloș a luat legătura cu unii lideri liberali, încercând să obțină sprijinul acestora pentru a candida la șefia partidului. Însă, unii lideri liberali cu vechime l-au sfătuit să accepte inițial o poziție de număr 2 în partid, după modelul lui Klaus Iohannis care, în prima fază a fost prim-vicepreședinte PNL. Cioloș și-a dori, însă, să devină președintele PNL la congresul din vară. Fostul premier nu este implicat oficial în politică, anunțând,recent, că ia în calcul trei variante – rămânerea în afara partidelor, înscrierea într-un partid sau înființarea unui partid nou.

Strategia fostului PDL

Fostul copreședinte PNL, Vasile Blaga,  s-a retras, oficial, din fruntea partidului dar dirijează din umbră găsirea unui candidat din partea fostului PDL. Inițial, Vasile Blaga părea că mizează pe președintele interimar al PNL, Raluca Turcan. Ulterior, Blaga a început să aibă rezevre față de varianta Turcan pe motiv că s-ar fi apropiat prea mult de vechii liberali. În aceste condiții, preferința lui Blaga pare că se îndreaptă către Cătălin Predoiu și el fost membru PDL, după ce făcuse parte din PNL. Vasile Blaga ia în calcul și varianta Alin Tișe, președintele Consiliul Județean Cluj. 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Atacurile asupra trupelor americane din Irak și Siria s-au oprit de la armistițiul Israel Hamas

Atacurile altădată aproape zilnice asupra trupelor americane staţionate în Irak şi Siria au încetat de când armistiţiul dintre Israel şi Hamas a intrat în...

Sudul și estul României vor fi din ce în ce mai afectate de lipsa de apă

Schimbările climatice afectează din ce în ce mai mult țările lumii iar România este și ea tot mai afectată, au avertizat specialiștii prezenți la...

USR propune o reducere drastică a pensiilor speciale

Deputatul USR Cristian Seidler a propus miercuri ca valoarea pensiilor speciale ale parlamentarilor să fie 25% din pensia minimă. "Pentru că, din păcate, Curtea Constituţională...
Ultima oră
Pe aceeași temă