36.1 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăTechÎși va respecta Radu Mazăre promisiunea?

Își va respecta Radu Mazăre promisiunea?

Duminică, în ziua turului al doilea, primarul Constanței, Radu Mazăre, anunța că intenționează să se retragă din politică, în cazul unui eșec al lui Victor Ponta. „Dacă lucrurile nu se schimbă … și chiar dacă câștigă cine trebuie și lucrurile nu se schimbă, sistemul pentru care umblu îmbrăcat așa de 10 ani…, vreau să mă retrag nu numai de la primărie, dar o să mă retrag de tot… și din țară. Dacă sistemul construit de Băsescu, un sistem bazat pe ură și pe încrâncenare, va rămâne, eu vreau să ies din politică. Pentru că energia mea nu mai pot s-o dedic lucrurilor pe care vreau să le fac oamenilor și trebuie s-o dedic ca să mă apăr cu avocați și așa mai departe. Și nu mai am plăcere și dacă nu mai am plăcere… Nu m-am născut politician, nu mor ­politician, nu este nici o dramă”, a afirmat Mazăre.

Acesta a spus că ar vrea să plece într-o țară unde va putea să trăiască relaxat. „Sunt atâtea locuri unde lumea trăiește relaxată să știți, foarte multe locuri. Mi-e dor să merg și să stau într-o țară în care să nu mă uit la televizor sau, dacă mă uit la televizor, să nu văd mascați de dimineață până seara, într-o zi politicieni, într-o zi oameni de afaceri. Sunt multe locuri pe planeta asta în care se trăiește relaxat și oamenii au o figură destinsă”, a afirmat primarul Constanței. Radu Mazăre a precizat că din punctul său de vedere ar trebui făcute schimbări în ceea ce privește justiția. „La maniera la care se face acum hăituiala…, da. Sigur, cine greșește trebuie să plătească, asta este peste tot în lume, dar ca să hăituiești, să faci… 10 ani de zile să cauți cu acul fiecare lucru semnat că poate, poate găsesc ceva…. asta nu este justiție”, a precizat Mazăre.

A fi sau a nu fi

Întrebarea de pe buzele multor constănțeni este dacă Radu Mazăre va face ceea ce a spus. Imediat după ce au aflat rezultatele alegerilor, peste o mie de tineri au ieșit în stradă și au cerut demisia lui Victor Ponta, dar și a lui Radu Mazăre. Până la ora redactării acestui articol Radu Mazăre nu a făcut nici o declarație publică, dar experiența trecutului ne face să credem că o retragere de la primărie nu va avea loc prea curând. De fapt, edilul nu a menționat că va pleca imediat.

Precedentul 2009

În noiembrie 2009, Radu Mazăre declara, înainte de alegerile prezidențiale, că va renunța la politică dacă iese Băsescu președinte. „M-am săturat de această hărţuială permanentă pe care o face preşedintele ­Băsescu în lupta sa cu «corupţii», mai exact cu persoane care nu s-au înrolat la PD-L şi nu îl slugăresc pe el. Din două în ­două zile am şedinţe cu avocaţii pentru toate trăsnăile lui Băsescu. Au început să-mi verifice chiar şi contracte de la Primărie pe care încă nu le-am semnat! Controlează şi contracte din 1992, şi firme unde nu mai sunt acţionar de 7 ani… Dacă Băsescu iese din nou preşedinte în ­România, renunţ să mai lupt pentru Constanţa. Nu mai stau să mă ancheteze din două în două zile slugile politice ale lui Băsescu. Să conducă Primăria fratele lui Băsescu, că poate face treabă aşa cum a făcut el la preşedinţie. Dacă iese Băsescu preşedinte, categoric nu voi mai candida pentru următorul mandat, ba chiar mă gândesc să renunţ şi la acesta. Nu mai vreau. Am fost 10 ani primar. Nu m-am născut primar, nu vreau să mor primar”, a spus Mazăre. După alegeri, și-a anunțat declarația: ”Dacă voi lua decizia să plec o voi lua în funcţie de cum ­decurg lucrurile şi nu voi dispărea în neant şi o să-i anunţ, în aşa fel încât să ştie oamenii ce au de făcut. Deocamdată nu mă mai interesează politica. Poate că eu înţeleg lucrurile greşit şi mă retrag. Capul la cutie!”, a spus el.

Deși declarațiile din 2009 și 2014 sunt similare, între ele există o diferență importantă de context. Între timp, Radu Mazăre este cercetat în mai multe dosare penale, într-unul sub control judiciar, a fost încătușat și și-a petrecut o noapte în arest, iar prietenul său, Nicușor Constantinescu, este arestat preventiv și cercetat penal în trei dosare de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Tehnic vorbind, și dacă ar dori să plece din țară, Radu Mazăre nu ar putea, pentru că are interdicție de a părăsi România. Sunt lucruri care acum cinci ani păreau de neconceput, dar care astăzi cu siguranță că își pun amprenta pe comportamentul și declarațiile liderilor PSD. Cu un președinte ales care a declarat că va garanta independența justiției, cel puțin una dintre dorințele cuplului Radu Mazăre – Nicușor Constantinescu pare că nu se va îndeplini: aceea de a desființa DNA și ANI. La începutul acestui an, în ianuarie, Consiliul Județean Constanța trimitea un comunicat de presă în care exprima punctul de vedere al președintelui instituției. „Președintele Consiliului Județean, Nicușor Constantinescum cere Parlamentului României desființarea prin lege a Direcției Naționale Anticorupție, un aparat odios de poliție politică aflat la îndemâna lui Traian Băsescu și care s-a plasat prin acțiunile sale deasupra justiției române și a statului de drept“, se spunea în comunicat. Câteva săptămâni mai târziu, Radu Mazăre se ralia acestei idei.  „Eu vă spun că trebuie desfiinţate aceste structuri, DNA şi ANI. Fac public aceste declaraţii“, spunea Radu Mazăre în primăvara acestui an.

Referendum?

Alexandru Bajdechi, un student constănţean la Drept, a declarat că dacă Radu Mazăre nu demisionează va începe procedura pentru referendumul de demitere.„Mâine (n.r. marți, 18 noiembrie), voi merge cu două hârtii la Curtea de Apel, unde primarul are termen. Una va fi demisia lui, pe care i-o voi înmâna și îl voi ruga să o semneze, a doua este un tabel pentru referendum, pe care i-l voi arăta“, a precizat Bajdechi. Acesta a punctat că nu este vorba despre un demers politic, ci despre unul civic. „Eu sunt cunoscut ca un adversar al lui Radu Mazăre de când a refuzat să pună în aplicare legea gratuității la transport în comun pentru elevi și studenți, și mai ales pentru modul în care a făcut acest lucru“, a punctat proaspătul student la Drept.

Opoziția a reacționat

Senatorul Christian Gigi Chiru i-a trimis primarului Radu Mazăre, în urma finalizării procesului electoral şi victoriei lui Klaus Iohannis, un plic. „În plic se află o foaie albă de hârtie, pe care îl îndemn să o folosească pentru a-şi scrie demisia din toate funcţiile publice sau politice pe care le deţine, așa cum a promis. Este singurul gest bărbătesc pe care îl poate face“, a declarat parlamentarul constănţean.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă