6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăȘtiințăInvestitorii americani în tehnologie cred că sunt aproape de un remediu pentru...

Investitorii americani în tehnologie cred că sunt aproape de un remediu pentru îmbătrânire

S-ar părea că îmbătrânirea nu este inevitabilă. Și prin îmbătrânire, înțelegând: mușchii slăbiți, slăbirea memoriei, articulații dureroase… sau cancerul sau diabetul.

Vinul rosu ofera „tinerete vesnica” doar daca este consumat in exces

James Peyer, 35 de ani, vrea să demonstreze că vârsta este, în schimb, ca poliomielita sau tuberculoza, scrie The Times în ediția sa de week-end. Acele și alte boli infecțioase au fost cândva cele mai mari ucigașe, până când am dezvoltat vaccinuri sau tratamente eficiente.

îmbătrânirea
James Peyer, co-fondatorul start-up-ului de longevitate din New York, Cambrian Biopharma

De ce, a întrebat Peyer, co-fondatorul start-up-ului de longevitate din New York, Cambrian Biopharma, vârsta ar trebui să fie diferită? „Din istoria noastră de peste 100.000 de ani ca specie, au trecut doar aproximativ 75 de ani când aceste boli ale îmbătrânirii au fost principalii prădători ai omenirii.” El a adăugat: „Ne concentrăm rapid asupra celor mai mari prădători ai noștri – bolile îmbătrânirii – și ne dăm seama cum să-i învingem.”

Peyer este un biolog de celule stem care, în urmă cu doi ani, a co-fondat Cambrian împreună cu miliardarul german și pasionat de psihedelice Christian Angermayer.

Angermayer’s Atai Life Sciences este cel mai mare investitor în Compass Pathways, dezvoltatorul de tratamente cu psilocibină (ciuperci magice) pentru depresia severă, cu sediul la Londra. Marele său pariu pe îmbătrânire, Cambrian, a strâns luna trecută 100 de milioane de dolari (75 de milioane de lire sterline) pentru a finanța o suită de medicamente care vizează procesele biologice de bază legate de bolile legate de îmbătrânire.

Cambrian se bazează pe o idee relativ nouă pentru cercurile științifice, conform căreia vârsta este o boală care poate fi vizată și tratată.

Radicalii liberi provoaca imbatranirea organismului

Din 2000, s-a demonstrat că peste 75 de intervenții – de la medicamente până la terapia genică – prelungesc durata de viață la mamifere, mai ales la șoareci. Acest lucru a stimulat o nouă generație de antreprenori să dezvolte tratamente pentru oameni care vizează mecanismele care se activează după vârsta de 50 de ani – de la modul în care celulele metabolizează nutrienții până la modul în care țesutul nostru muscular se degradează.

Teoria este că multe boli legate de vârstă au în comun, la un anumit nivel, un mecanism biologic declanșator.

Premiul suprem pentru Peyer și rivalii săi: un profilactic împotriva îmbătrânirii pe care am putea să apară într-o zi ca o vitamină zilnică – o pastilă magică care să ne mențină tineri.

îmbătrânirea

Unii nu așteaptă acest lucru. Mulți cercetători de longevitate, tehnicieni și miliardari din Silicon Valley au luat de mult metformină, o pastilă pentru diabet fără brevet, care s-a dovedit că prelungește și îmbunătățește viața la șoareci. Un singur donator anonim a fost de acord să investească jumătate din cei 70 de milioane de dolari pe care i-ar costa desfășurarea unui test pentru a-i testa eficacitatea la om. Surse din industrie se așteaptă ca restul finanțării să fie asigurat în curând.

Dar obținerea oricărui tratament aprobat de autoritățile de reglementare nu este simplă, nu în ultimul rând pentru că „vârsta” nu este o indicație recunoscută de niciun organism de reglementare medical.

Este o abordare cu risc ridicat. 

Planul lui Peyer: identificați 13 mecanisme legate de vârstă și căutați boli în care unul dintre aceste mecanisme, cum ar fi pierderea musculară, merge prost. Peyer găsește cercetători care lucrează la această afecțiune și încearcă să formeze un parteneriat cu ei, finanțând o nouă companie pentru a aduce un potențial tratament pe piață.

Odată ce se dovedește sigur și eficient, Cambrian ar căuta să extindă indicațiile noului medicament dincolo de boala inițială până la îmbătrânirea în sine.

Majoritatea candidaților vor eșua, dar Peyer este încrezător că va fi o descoperire care să provoace o revoluție a longevității.

Predicția lui: până în 2050, un bărbat de 70 de ani poate arăta și se poate simți ca un bărbat de 50 de ani. „Un bărbat de 70 de ani în 2050 va fi dramatic diferit de un bărbat de 70 de ani în 2020.”

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Parlamentul din Peru anchetează înființarea unei rețele de prostituție chiar de unul din foștii săi responsabili

Parlamentul peruan îl va convoca joi pe unul dintre foştii săi responsabili, suspectat că ar fi înfiinţat o reţea de prostituţie în interiorul adunării...

Premierul kosovar Albin Kurti atacă principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă

Premierul kosovar Albin Kurti a criticat marţi principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă, acuzându-l că este condus de Belgrad, într-un moment...

Furtuna puternică de la București a provocat un accident cu două mașini. Un minor a ajuns la spital

Un șofer a provocat un accident, marți seara, în Capitală, după ce a încercat să evite un copac doborât de vânt pe Bulevardul Kiseleff....
Ultima oră
Pe aceeași temă