-0.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăTechIntegritatea PNL se oprește la ușa partidului

Integritatea PNL se oprește la ușa partidului

Liberalii au pregătit un cod de integritate pe baza căruia nu pot candida la alegeri politicienii cu probleme penale. O parte dintre liderii locali au dat dovadă de inventivitate, pentru a ocoli propriile reguli.

La finalul anului trecut, sub impactul tragediei din Colectiv, conducerea PNL adopta „Decalogul in­­te­­grității“, ca o dovadă că libera­lii sunt sensibili la mesajele opiniei publice. Pe baza acestui document, PNL se angaja să îi elimine de pe liste pe cei condamnați definitiv, trimiși în judecată sau urmăriți penal pentru fapte de corupție sau infracțiuni comise cu violență. La nivel central, criteriile au fost, în linii mari,  respectate. De exemplu,  Ludovic Orban a renunțat la candidatura la Capitală după ce a fost pus sub control judiciar.

Însă, citind cu atenție criteriile de integritate, liderii locali au observat că documentul nu are nicio prevedere referitoare la alianțe electorale. Cel mai elocvent exem­plu este cel al candidatului la Primăria Sectorului 4, Răzvan Sava, primarul interimar al Capitalei. Acesta este sprijinit de fostul primar al sectorului, Cristian Popescu Piedone, trimis în judecată de către DNA pentru abuz în serviciu în dosarul Colectiv. Recent, cei doi au apărut, împreună, într-o acțiune de campanie din Orășelul Copiilor, aflat în sectorul 4. Cei doi au apărut pictați pe față – Piedone ca Shrek (cu numele lui Sava scris pe frunte), iar Sava ca Wolverine (cu Pie scris pe frunte). Cei doi s-au jucat cu mașinuțele, s-au dat într-un montagne russe și au mâncat zahăr pe băț. Întrebat de ce acceptă susţinerea lui  Piedone în contextul în care PNL a cerut demisia Guvernului Ponta după tragedia din Colectiv, spunând „corupţia ucide“, Răzvan Sava a argumentat că nu există nicio hotărâre definitivă a instanţei care să spună că Piedone „trebuie să plătească pentru anumite acţiuni“.  Mai mult, în ziarul de campanie al lui Piedone, distribuit în sector, cei doi apar împreună, candidatul liberal fiind recomandat de fostul primar. De asemenea, Piedone îl promovează pe Sava și pe o rețea de socializare.

S-a ales cu o recomandare

Este vorba de o potrivire a intereselor celor două tabere. Potrivit unor surse liberale, după asocierea cu Piedone, Răzvan Sava ar fi crescut în sondaje, depășindu-l pe Daniel Băluță (PSD). Pe de altă parte, Piedone nu a putut candida la primărie după o decizie a tribunalului legată de nereguli la strângerea semnăturilor. Piedone speră, însă, să devină viceprimar. El deschide lista de consilieri a PPUSL, iar după alegeri viceprimarii vor fi aleși de către consilieri locali. Piedone ar putea obține acest post cu voturile PPUSL și PNL.

Liberalii dezavuează această colaborare, dar nu vor lua măsuri. Copreședintele PNL Alina Gorghiu a declarat  că alăturarea candidatului liberalilor la Pri­măria Sectoru­­lui 4, Răzvan Sava, cu fostul edil Cristian Popescu-Piedone este una „nefericită”, însă precizează că primul nu va fi exclus din partid. Cu o săptămână în urmă, lidera liberală anunțase că respectiva colaborare „a sfârşit brusc”. Acum, Sava s-a ales cu o recomandare „fermă“. „Nu faptul că s-au vopsit pe față la un eveniment dedicat copiilor este pro­blema, ci cred că ideea de alăturare cu un om care da, corect, nu are o condamnare, nu este arestat, dar care trebuie să-și rezolve anumite probleme nu este una indicată, fericită, recomandată de conducerea PNL. (…) Pot să-i recomand ferm să nu se mai asocieze cu domnul Piedone“, a afirmat Alina Gorghiu.

Plecări temporare

Alți candidați liberali au descoperit că ieșirea, fie și temporară din partid, îi scapă de bătăi de cap legate de criteriile de inte­gritate. În Târgu-Mureș, actualul edil, Dorin Florea, primar din 2000,  candidează ca  independent, dar susţinut de PNL, pentru că nu mai îndeplineşte criteriile de integritate, fiind trimis în judecată într-un dosar de corupţie şi ur­mărit penal într-un alt dosar de corupţie. Dorin Florea, care provine din fostul PDL,  urma să candideze din partea liberalilor, dar conducerea centrală nu i-a validat candidatura. A găsit însă o portiță, în înțelegere cu colegii din județ. Copreședintele PNL Mureș Ciprian Dobre a arătat că Dorin Florea a luat decizia de a candida independent, iar Partidul Național Liberal va susține această hotărâre. 

Liberalii din alte județe par să fi apelat la o strategie mai rafinată. Edilii PNL cu scoruri bune în sondaje și dosare de corupție candidează ca independenți, iar partidul le contrapune candidați cu șanse reduse. Dacă vor câștiga primarii proveniți dintre liberali, fie vor reveni în partid, fie se vor alia, neoficial, cu PNL în consiliul local. În această categorie s-ar încadra George Scripcaru (Brașov), acuzat de mită și abuz în serviciu, presa locală acuzând un blat între acesta și Partidul Național Liberal Brașov, care ar fi desemnat un candidat fără șanse – Adrian Gabor. În realitate, potrivit unor surse, Scripcaru beneficiază de susținerea filialei locale, unde există mulți lideri promovați de primar, încă din perioada când erau colegi în fostul PDL. 

Suspiciuni de blaturi politice

La fel s-ar fi procedat la Bacău, unde Romeo Stavarache este implicat în două dosare: a fost condamnat în primă instanţă la trei ani de închisoare cu suspen­dare pentru tentativă de abuz în serviciu și este trimis în judecată pentru că ar fi primit mită 2,3 milioane de lei.  Stavarache a fost suspendat din PNL, iar liberalii l-au aruncat în cursă pe senatorul Dragoș Luchian, care a fost, timp de patru ani de zile, viceprimar în subordinea lui Stavarache.

Semne de întrebare există și în privința divorțului politic de la Râmnicu Vâlcea dintre PNL și Mircia Gutău, fostul primar din partea PDL fiind ales în 2004 și 2008. El are la activ două condamnări pentru corupție (2010 și 2014) și a stat la închisoare un an și opt luni.  În octombrie 2015 s-a înscris în PNL, urmând să candideze din partea acestui partid, fiind primul clasat în sondaje. După unele ezitări, conducerea centrală a PNL a blocat, oficial,  candidatura sa, desemnându-l candidat pe Grigore Crăciunescu, fost consilier local. Potrivit unor surse, liberalii proveniți din fostul PDL l-ar susține, în realitate, pe Gutău.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Crin Antonescu recunoaște negocierile pentru candidatura la Președinție: Este o discuție complexă

Europarlamentarul PSD, Gabriela Firea, și-a exprimat sprijinul pentru candidatura lui Antonescu, lăudându-i experiența politică Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a confirmat duminică, pentru Europa...

Tanczos Barna, viitor ministru de Finanțe și vicepremier: Vom întări economia și reconsolida finanțele țării

Barna a promis predictibilitate, credibilitate și o abordare rațională a politicilor fiscal-bugetare Tanczos Barna, propus de UDMR pentru funcția de ministru al Finanțelor și vicepremier,...

Senatorii și deputații, convocați luni pentru alegerea președinților Camerelor: Pas decisiv înaintea formării noului Guvern

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, imediat după finalizarea alegerilor în Parlament, va face o nominalizare pentru funcția de prim-ministru Parlamentarii României au fost convocați...
Ultima oră
Pe aceeași temă