13 C
București
duminică, 17 octombrie 2021

Incident cibernetic la MApN. Ce spune ministrul Apărării

Site-ul Ministerului Apărării Naționale, www.mapn.ro, a fost indisponibil, miercuri, din jurul orei 10 dimineața până după ora 11.

Persoanele care încercau să acceseze site-ul nu puteau vedea decât o „pagină” albă.

Incidentul cibernetic s-a produs cu puțin timp înainte ca ministrul Apărării, Gabriel Leș, să susțină o conferință de presă la sediul MApN, conferință care urma să fie transmisă în direct, de către MApN, pe internet.

La ora 12, când ministrul Gabriel Leș a sosit la conferința de presă, prima lui preocupare a fost să anunțe că „nu a fost un atac informatic astăzi la serverele Ministerului Apărării Naţionale”.

„Se pare că a fost doar o defecţiune minoră a serverelor noastre, se pare că informaţia a circulat mai repede decât am apucat noi să vedem exact care a fost situaţia ce a dus la această eroare”, a susținut ministrul Gabriel Leş. Pe de altă parte, tot în cursul zilei de miercuri, un comunicat de presă al Ministerului Apărării a anunțat că „problema a fost rezolvată prompt de Comandamentul Apărării Cibernetice al MApN”, la ora 11,30.

Totuși, potrivit unor surse neoficiale, instituția de stat din România care se ocupă de asemenea incidente, CERT-RO, ar fi anunțat deja că MApN a fost ținta unui atac cibernetic.

Pe de altă parte, ministrul Apărării, Gabriel Leș, a precizat, miercuri, că pe serverele care găzduiesc site-ul MApN nu se află informații clasificate, astfel că, chiar dacă ele ar fi atacate cibernetic, nu există pericolul să fie sustrase sau alterate informații sensibile.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă