12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechIncident cibernetic la MApN. Ce spune ministrul Apărării

Incident cibernetic la MApN. Ce spune ministrul Apărării

Site-ul Ministerului Apărării Naționale, www.mapn.ro, a fost indisponibil, miercuri, din jurul orei 10 dimineața până după ora 11.

Persoanele care încercau să acceseze site-ul nu puteau vedea decât o “pagină” albă.

Incidentul cibernetic s-a produs cu puțin timp înainte ca ministrul Apărării, Gabriel Leș, să susțină o conferință de presă la sediul MApN, conferință care urma să fie transmisă în direct, de către MApN, pe internet.

La ora 12, când ministrul Gabriel Leș a sosit la conferința de presă, prima lui preocupare a fost să anunțe că “nu a fost un atac informatic astăzi la serverele Ministerului Apărării Naţionale”.

“Se pare că a fost doar o defecţiune minoră a serverelor noastre, se pare că informaţia a circulat mai repede decât am apucat noi să vedem exact care a fost situaţia ce a dus la această eroare”, a susținut ministrul Gabriel Leş. Pe de altă parte, tot în cursul zilei de miercuri, un comunicat de presă al Ministerului Apărării a anunțat că “problema a fost rezolvată prompt de Comandamentul Apărării Cibernetice al MApN”, la ora 11,30.

Totuși, potrivit unor surse neoficiale, instituția de stat din România care se ocupă de asemenea incidente, CERT-RO, ar fi anunțat deja că MApN a fost ținta unui atac cibernetic.

Pe de altă parte, ministrul Apărării, Gabriel Leș, a precizat, miercuri, că pe serverele care găzduiesc site-ul MApN nu se află informații clasificate, astfel că, chiar dacă ele ar fi atacate cibernetic, nu există pericolul să fie sustrase sau alterate informații sensibile.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă