7.4 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăTechIncident cibernetic la MApN. Ce spune ministrul Apărării

Incident cibernetic la MApN. Ce spune ministrul Apărării

Site-ul Ministerului Apărării Naționale, www.mapn.ro, a fost indisponibil, miercuri, din jurul orei 10 dimineața până după ora 11.

Persoanele care încercau să acceseze site-ul nu puteau vedea decât o “pagină” albă.

Incidentul cibernetic s-a produs cu puțin timp înainte ca ministrul Apărării, Gabriel Leș, să susțină o conferință de presă la sediul MApN, conferință care urma să fie transmisă în direct, de către MApN, pe internet.

La ora 12, când ministrul Gabriel Leș a sosit la conferința de presă, prima lui preocupare a fost să anunțe că “nu a fost un atac informatic astăzi la serverele Ministerului Apărării Naţionale”.

“Se pare că a fost doar o defecţiune minoră a serverelor noastre, se pare că informaţia a circulat mai repede decât am apucat noi să vedem exact care a fost situaţia ce a dus la această eroare”, a susținut ministrul Gabriel Leş. Pe de altă parte, tot în cursul zilei de miercuri, un comunicat de presă al Ministerului Apărării a anunțat că “problema a fost rezolvată prompt de Comandamentul Apărării Cibernetice al MApN”, la ora 11,30.

Totuși, potrivit unor surse neoficiale, instituția de stat din România care se ocupă de asemenea incidente, CERT-RO, ar fi anunțat deja că MApN a fost ținta unui atac cibernetic.

Pe de altă parte, ministrul Apărării, Gabriel Leș, a precizat, miercuri, că pe serverele care găzduiesc site-ul MApN nu se află informații clasificate, astfel că, chiar dacă ele ar fi atacate cibernetic, nu există pericolul să fie sustrase sau alterate informații sensibile.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Curtea Supremă a SUA se va sesiza în problema imunității penale invocate de Donald Trump

Curtea Supremă a Statelor Unite(SUA) a acceptat miercuri să se sesizeze în problema imunităţii penale invocate de Donald Trump şi să o examineze la...

Țările UE au blocat o lege privind lanțurile de aprovizionare

Țările Uniunii Europene, UE, au blocat miercuri o propunere de lege. Aceasta obligă marile companii din blocul comunitar să verifice dacă lanțurile lor de...
00:01:01

Un oficial al JO Paris 2024 spune că nu este nevoie de aer condiționat în satul atleților

Un oficial al JO Paris 2024 i-a asigurat săptămâna aceasta pe concurenți că apartamentele din satul atleților sunt adaptate la temperaturile verii, pe fondul...
Ultima oră
Pe aceeași temă