-1.6 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăTechÎl lasă PSD pe Tăriceanu să se ardă singur în cazul Șova?

Îl lasă PSD pe Tăriceanu să se ardă singur în cazul Șova?

Lăsat în ofsaid, luni seară, de social-democrați, Călin Popescu Tăriceanu refuză să-și asume răspunderea și să semneze singur o hotărâre în cazul Șova, așa că a pasat problema Comisiei juridice. Turnura pe care au luat-o lucrurile fac să se înmulțească acuzațiile la adresa liderului PLR de abuz în serviciu și obstrucționare a justiției.

Președintele Senatului ar fi vrut ca, în ședința de plen de luni după-amiază, să fie adoptată o hotărâre prin care să fie constatată respingerea cererii DNA prin raportare la prevederile regulamentare valabile în momentul votului, adică în 25 martie. Potrivit proiectului de hotărâre creionat în ședința conducerii Senatului, hotărârea avea să se refere la votul și Regulamentul din 25 martie, dar să fie datată 20 aprilie.

În plen, surpriză însă: PSD, prin intermediul senatorului Șerban Nicolae, a cerut să nu fie dat un vot pe hotărâre, ci plenul să-l mandateze pe președinte să redacteze și să semneze hotărârea cerută de Curtea Constituțională. Mai mult, Nicolae a citit în plen o altă variantă de hotărâre, tot de respingere a cererii DNA, dar datată 25 martie, variantă pe care Tăriceanu ar fi să-și pună semnătura. Iar pentru ca lucrurile să fie foarte clare, când președintele Senatului a insistat să supună la vot varianta convenită în Biroul Permanent, stupoare: doar 2 voturi „pentru“, 68 „împotrivă“ și 43 de abțineri. Prin urmare, președintelui Senatului îi rămânea doar să semneze hotărârea datată 25 martie, redactată de Șerban Nicolae.

De ce au votat senatorii PSD împotriva hotărârii convenite de conducerea Camerei Superioare? O explicație ar fi că au preferat să-l lase pe Tăriceanu să-și asume singur episodul din 25 martie, episod care, după cum se știe, este în atenția DNA (instituția a somat Senatul să-i transmită, până astăzi, toate înscrisurile întocmite în cazul Șova).

Pasarea la Comisia juridică

După înfrângerea de luni seară, Tăriceanu spunea, ieri dimineață, că va semna în cursul zilei hotărârea datată 25 martie. La doar câteva ore distanță, liderul PLR s-a răzgândit: a convocat de urgență o nouă ședință a conducerii Senatului și a cerut ca hotărârea să fie redactată de Comisia juridică. Implicarea senatorilor-juriști nu face, însă, decât să mai prelungească un pic telenovela Șova, în sensul că nu este suficient ca proiectul de hotărâre să fie votat și însușit de Comisia juridică, fiind necesare și un vot în plen (asupra textului) și semnătura președintelui Senatului.

Faptul că senatorii-juriști nu se pot substitui plenului a fost subliniat, ieri, și de președintele Comisiei, Cătălin Boboc (PNL). Acesta a arătat că decizia conducerii Senatului este neregulamentară, chiar „ilegală“ și că situația putea fi rezolvată mult mai rapid și mai ușor. „Ea (hotărârea – n.r.) poate fi redactată de Departamentul legislativ de pe lângă Secretariatul general şi apoi semnată de preşedintele Senatului şi publicată în Monitorul Oficial“, a explicat Boboc. Acesta a mai susținut că va propune colegilor din Comisie să propună plenului o hotărâre de încuviințare a reținerii și arestării preventive a lui Dan Șova, interpretând votul din 25 martie în baza actualelor prevederi regulamentare (modificate, reamintim, la scurt timp după vot).

În Comisia juridică, puterea și-a impus însă propria variantă (6 la 5 voturi), așa că se întoarce la Biroul Permanent un proiect de hotărâre de… constatare a faptului că cererea DNA nu a întrunit, în 25 martie, numărul de voturi necesar adoptării.

Atac la Curtea Constituțională

Vizibil iritat de încurcătura în care a ajuns ca urmare a deciziei Curții Constituționale din 8 aprilie, Tăriceanu a atacat, ieri, și CCR. „Parlamentul începe să împartă suveranitatea în privinţa misiunii sale legiuitoare cu Curtea Constituţională. Această împărţire de suveranitate o acceptăm ca atare sau încercăm să o corectăm şi să lăsăm Parlamentul singura instituţie legiuitoare din România?“, a declarat liderul PLR, în ședința Comisiei de revizuire a Constituției.

Anterior, Tăriceanu a criticat, în mai multe rânduri, și DNA și pe procurorul-șef anticorupție, Laura Codruța Kövesi.

”Tăriceanu trebuie să ordone Secretariatului Senatului să redacteze o hotărâre în care să spună ce s-a votat la domnul Șova (…). Discutăm de un abuz în serviciu grosolan al președintelui Senatului și de obstrucționarea justiției”, a declarat Traian Băsescu, fostul președinte al României

Cronologie

Repere cazul Dan Șova:

13 martie: DNA cere Senatului să încuviințeze reținerea și arestarea preventivă a senatorului PSD, bun prieten cu premierul Ponta.

16 martie: Conducerea Senatului repartizează dosarul Comisiei juridice, fără a preciza că raportul trebuie redactat în trei zile.

23 martie: Tot Biroul Permanent al Senatului amână dezbaterea în plen a cererii, deoarece senatorul PSD Doina Fedorovici, secretarul Comisiei juridice, nu a semnat raportul.

25 martie: Plenul se pronunță asupra cererii DNA: 79 voturi „pentru“, 67 „împotrivă“ și cinci voturi anulate, la o prezență de 151 de senatori. Tăriceanu concluzionează că solicitarea a fost respinsă.

26 martie: Curtea Constituțională este sesizată de CSM, Președinție și senatorii PNL.

8 aprilie: CCR constată un conflict constituțional între puterea legislativă și cea judecătorească și obligă Senatul să redacteze și să publice o hotărâre în cazul Șova.

17 aprilie: Motivarea deciziei CCR apare în Monitorul Oficial.

20 aprilie: Plenul respinge proiectul de hotărâre convenit de conducerea Senatului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă