-2.1 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăTechGuvernul Ponta 4, platformă pentru prezidențiale

Guvernul Ponta 4, platformă pentru prezidențiale

Posibila intrare la guvernare a PP-DD, oficializată de premierul Victor Ponta, schimbă ecuația politică. Premierul și-ar consolida majoritatea parlamentară și și-ar micșora dependența de UDMR. În unele județe, UDMR a lăsat ușa deschisă către o colaborare cu PNL și PDL. În plus, Ponta și-ar securiza voturile simpatizanților lui Dan Diaconescu pentru alegerile prezidențiale. La euroalegeri, PP-DD a obținut 3,67% din voturi și, într-o bătălie prezidențială care se anunță strânsă, orice procent poate conta.

La schimb, Dan Diaconescu cere un minister și posturi de secretari de stat. Deja liderul PP-DD a întocmit o listă scurtă a preferințelor: Ministerul Transporturilor sau postul de ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni. „Doresc ca până la sfârşitul anului eu, personal, prin prietenii mei din străinătate, să construim sau măcar să începem o autostadă de la Nădlac şi autostrada să se vadă funcţionând, iar pentru asta îmi doresc Ministerul Transporturilor. Îmi doresc Ministerul Diasporei ca să îi aduc pe românii din străinătate acasă”, s-a lăudat Dan Diaconescu. În aceste condiții, Simona Man, președintele PP-DD, ar putea deveni ministrul pentru Românii de Pretutindeni. Pentru materializarea acestui plan, este necesar un nou vot în Parlament. Potrivit Constituției, dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, preşedintele României va semna decretul de remaniere numai pe ­baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primu-ministrului.

Vot în Parlament

Social-democrații sunt dispuși să facă un astfel de pas. “Dacă se schimbă compoziţia guvernului sau structura, Constituţia ne trimite la Parlament. Nu este complicat pentru că avem majoritatea. Nu este foarte simplu, dar nu este foarte complicat”, a explicat vicepremierul Liviu Dragnea. Ar fi pentru a patra oară când premierul Ponta se adresează Parlamentului pentru componența Cabinetului, după două instalări ale guvernului în mai și decembrie 2012 și după votul pentru Executivul fără PNL din luna martie a acestui an. Interesant este că, în momentul în care PNL a propus cooptarea lui Iohannis ca vicepremier, pas care ar fi necesitat votul Parlamentului, mai mulți lideri PSD au vorbit despre un presupus pericol de instabilitate. Ulterior, ei au condiționat votul în Legislativ de cooptarea liderului PC, Daniel Constantin ca vicepremier. În plan parlamentar, nu este clar dacă toți cei 21 de senatori și deputați PP-DD se vor alătura PSD. Unii dintre deputații PP-DD i s-ar putea alătura lui Daniel Fenechiu, care a anunțat deja că se opune colaborării cu PSD. ­Negocierile dintre PSD și PP-DD au însă darul de a tulbura apele în coalița guvernamentală. Potrivit unor surse parlamentare, cei mai deranjați au fost liderii UNPR. Și aceasta pentru că, în planurile inițiale ale coaliției ­majoritare, cei 21 de parlamentari pe care îi mai are PP-DD urmau să fie atrași către UNPR.

Nemulțumiri în UNPR

În aceste condiții, Dan Diaconescu ar fi rămas cu un număr mic de parlamentari și ar fi fost scos din joc. Acest scenariu i-ar fi permis liderului UNPR, Gabriel Oprea, să ­joace un rol mai important. Numărul parlamentarilor UNPR ar fi crescut, iar pe această bază el ar fi putut ­solicita mai multe funcții, pe care să le împartă în partidul său. Acum, ­negocierile pentru funcții se poartă între Liviu Dragnea și Dan ­Diaconescu. Primul semnal a fost dat de ­faptul că, în aceste zile, patru parlamentari PP-DD care trebuiau să treacă la UNPR și-au stopat demersul, după ce au calculat că, mai nou, merită să rămână alături de Dan ­Diaconescu.

Tăriceanu și-ar face iar partid

Pe lângă cei 21 de parlamentari PP-DD, social-democrații speră să atragă, în majoritate, încă zece parlamentari libe­rali. În calculele PSD, aceștia ar urma să se alăture fostului premier Călin Popescu Tăriceanu. Acesta și apropiații săi au reluat discuțiile despre formarea unui nou partid – Reformator Liberal. Printre liberalii care i s-ar putea alătura lui Tăriceanu se numără foștii miniștri Radu Stroe, Daniel Chițoiu sau Andrei Gerea. De asemenea, este posibil ca în partid să se înscrie și fostul ministru Ovidiu Silaghi, trecut de la PNL la PSD. În funcție de numărul de parlamentari care i se vor alătura lui Tăriceanu se va decide dacă noul partid va fi cooptat și în Guvern.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă