11.2 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăTechGroenlanda: Au fost detectate peste 50 de lacuri ascunse sub Gheața

Groenlanda: Au fost detectate peste 50 de lacuri ascunse sub Gheața

Doar patru au fost detectate anterior.

Antarctica ascunde aproximativ 470 de lacuri sub gheață, dar acest ultim studiu britanic / american dovedește că regiunea polară nordică are și surprizele sale.

Cu toate acestea, ele nu sunt la fel de mari. Cel mai mare din sud, Lacul Vostok, are o lungime de 250 km. Cel mai mare lac subglaciar din Groenlanda are o lungime de doar 6 km.

Există o mulțime de motive pentru formarea acestor lacuri sub gheață

Presiunea de deasupra și căldura geotermală de dedesubt pot menține apa lichid; De asemenea, apa topită de suprafață se va scurge prin crăpături și se va colecta în goluri.

Cercetătorii sunt interesați să găsească astfel de lacuri, deoarece spun ceva despre hidrologie (rețeaua de apă) care stă la baza unei foi de gheață și modul în care se mișcă.

Apa acționează ca un lubrifiant, iar pe măsură ce lumea se încălzește, calcularea vitezei la care se poate mișca gheața spre ocean va fi importantă pentru proiecțiile privind creșterea viitoare a nivelului mării.

Gheața din Groenlanda ar crește nivelul global al oceanelor cu 7 m dacă s-ar topi.

 

Cele mai citite

Cum va schimba metaversul mediile sociale pentru români

Progresul tehnologic care a luat amploare cu o rapiditate impresionantă în ultimii ani a condus către apariția de noi instrumente menite să ne ajute...

Parlamentarii români au interzis pe platforma TikTok

Parlamentarii români au interzis pe TikTok. Atacul hackerilor asupra Parlamentului României, când infractorii cibernetici au reușit să sustragă multe documente, printre care și...

Simona Halep, anunț de ultimă oră

Jucătoarea română de tenis Simona Halep, suspendată de Agenţia Internaţională pentru Integritatea tenisului (ITA) pe o perioadă de patru ani, în urma unui test...
Ultima oră
Pe aceeași temă