Vicepremierul Gabriel Oprea s-a opus solicitării lui Victor Ponta de a anula ordonanța privind salariile demnitarilor. Soarta ordonanței rămâne neclară, la fel ca și raporturile PSD-UNPR, după ce Oprea a recunoscut că statutul de inculpat al premierului afectează imaginea externă a României.
Coaliția de guvernare nu a reușit să ia o decizie privind ordonanța prin care se măresc indemnizațiile demnitarilor, cu toate că Victor Ponta anunțase că va fi anulată la ședința de astăzi a Executivului. Potrivit unor surse din coaliție, vicepremierul Gabriel Oprea s-a opus anulării ordonanței, afirmând că nu și-a schimbat poziția față de actul normativ. Această poziție a blocat luarea unei decizii, deși, anterior, Gabriel Oprea afirmase în public că premierul are dreptul de a anula ordonanța.
În absența unui consens în coaliție, liderii PSD s-au întrecut în explicații contradictorii, încercând să ascundă opoziția lui Oprea. Astfel, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a oferit drept deadline pentru luarea unei decizii săptămâna viitoare. „În ceea ce priveşte ordonanța privind salariile demnitarilor, va fi în discuţie în şedinţa de săptămâna următoare. Ordonanța se va lua în discuţie în sensul modificării, vom comunica la data respectivă. Principala preocupare este ca toată legea salarizării să poată să intre în funcţiune. Atunci când se vor majora salariile bugetarilor se vor mări şi salariile demnitarilor”, a fost varianta oferită de ministrul Muncii, Rovana Plumb.
Ce va face Victor Ponta?
Scenariul creionat de coordonatorul politic al PSD, Liviu Dragnea, este ușor nuanțat. „Am stabilit că în Guvern, probabil săptămâna viitoare, vor avea o discuţie pe această temă sau cel mai târziu o dată cu şedinţa de Guvern în care se aprobă rectificarea, pentru că, dincolo de altceva, este importantă nu numai ordonanţa în sine. Ea, luată într-un context general, este un lucru bun, dar important e să nu rămână singura, trebuie finalizată discuţia despre salarizarea întregii arii bugetare”, a declarat Dragnea.
La limită, neînțelegerile din coaliție pot avea ca efect rămânerea în vigoare a ordonanței privind salariile demnitarilor. Dacă Guvernul nu anulează ordonanța înainte de 1 august, când aceasta intră în vigoare, demnitarii urmează să își ia salariile mărite. Rectificarea bugetară, de care leagă Dragnea soarta ordonanței, nu are un termen fix, urmând să fie discutată în cursul lunii iulie. Ponta poate anula ordonanța și fără acordul lui Oprea, dar acest fapt poate însemna recunoașterea publică a neînțelegerilor din coaliție. Mai ales că, la sfârșitul săptămânii trecute, Ponta a susținut că el nu a fost de acord cu majorarea salariilor înalților demnitari, dar premierul interimar Gabriel Oprea, ar fi avut o înțelegere separată cu președintele Klaus Iohannis. Gabriel Oprea a spus că proiectul privind majorarea salariilor demnitarilor a fost făcut de mai mult timp, iar ”ideea a aparținut Guvernului și lui Victor Ponta”, el declarând că Ponta și Iohannis ”s-au pus de acord în principiu”, dar premierul avea rezerve că președintele va susține ordonanța.
Guvernul a decis săptămâna trecută, în ultima şedinţă condusă de premierul interimar Gabriel Oprea, ca indemnizaţiile lunare a 68 de demnitari, printre care preşedintele, prim-ministrul, preşedinţii Parlamentului, şefii de servicii de informaţii, să fie majorate începând cu luna august. La revenirea din Turcia, premierul Victor Ponta a declarat că nu este de acord cu această ordonanţă, susţinând că o va bloca.
Oprea îl taxează pe Ponta
Cu toate că Gabriel Oprea îl susține, oficial, pe Victor Ponta ca premier, raporturile dintre cei doi par să se fi răcit după scandalul indemnizațiilor înalților demnitari. O dovedește și răspunsul lui Gabriel Oprea, atunci când a fost întrebat de gândul.info dacă faptul că premierul este anchetat afectează imaginea României.
„Ba da, ba da. Vreau să ştiţi că scandaluri de acest sens sunt peste tot în lume. Important este să ne supunem legii. Cred că cel mai mare exerciţiu de voinţă şi de corectitudine este să ne supunem legii, premierul Ponta s-a supus legii. Se prezintă oricând la DNA, se prezintă acolo unde spune legea, este un exerciţiu democratic”, a răspuns Oprea. Chiar dacă vicepremierul a fost nuanțat, în partea a doua a răspunsului, prima parte este total diferită față de susținerea 100%, afișată până acum de Gabriel Oprea. Liberalii par și ei dornici să profite de neînțelegerile din coaliție, copreședintele PNL Vasile Blaga afirmând, ieri, că vrea să se întâlnească cu Gabriel Oprea.