32 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăTechDeputat PSD de Buzău, despre Liviu Dragnea: A fost condamnată singura construcţie...

Deputat PSD de Buzău, despre Liviu Dragnea: A fost condamnată singura construcţie politică ce a luptat cu Băsescu

Deputatul PSD de Buzău, Marcel Ciolacu, a declarat, vineri, că decizia de condamnare a lui Liviu Dragnea la un an de închisoare cu suspendare, este nedreaptă, întrucât  “a fost condamnată singura construcţie politică ce a luptat deschis cu fostul preşedinte Traian Băsescu”, informează Mediafax.

“Astăzi (n.r. – vineri) nu Liviu Dragnea a fost condamnat. Astăzi a fost condamnată singura construcție politică ce a luptat deschis cu fostul președinte Traian Băsescu, respectiv USL. Dacă privim la modul de a face campanie în democrațiile consacrate și la sentința de astăzi realizăm o discrepanță uriașă și o mare nedreptate făcută astăzi. Foști colegi din USL în loc să se bucure sau să filozofeze ar trebui să se uite în oglindă și pe urmă să ridice piatră”, a declarat deputatul PSD, Marcel Ciolacu.

Citeşte şi: Dragnea, CONDAMNAT la UN AN de închisoare cu suspendare, în dosarul Referendumul. Redăm decizia completă

Ministrul Dezvoltării şi Administraţiei, Liviu Dragnea, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, în dosarul privind fraude la referendumul din 2012, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, decizia luată vineri de instanţa supremă nefiind definitivă.

Instanţa a dispus ca lui Liviu Dragnea să îi fie suspendată executarea pedepsei pentru un termen de încercare de trei ani.

Prin aceeaşi decizie, alţi peste 20 de inculpaţi au fost achitaţi.

Instanţa le-a condamnat pe Adriana Vespe şi Daniela Vlăduţ la doi ani de închisoare cu suspendare.

Decizia de vineri a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu este definitivă, putând fi contestată la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.

Citeşte şi: Dragnea, discuție cu Ponta, după condamnarea din dosarul Referendumul

Sentinţa în dosarul în care ministrul Liviu Dragnea şi alte peste 70 de persoane sunt acuzaţi pentru fraude la referendumul din 2012 a fost pronunţată după un an şi jumătate de la începerea judecării cauzei, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie încheind în 22 aprilie discuţiile în dosar.

Întrebat ce va face cu funcţiile pe care le deţine în cazul în care decizia îi va fi nefavorabilă, Dragnea spunea că acestea “nu o să mai fie”.

“Ştiţi foarte bine răspunsul la întrebarea asta. Nu o să mai fie (funcţiile – n.r.). E normal. Să sperăm totuşi că nu o să fie cazul, eu sper să fie o sentinţă bună pentru mine şi pentru adevăr”, declara Dragnea, cu două zile înaintea pronunţării deciziei instanţei.

Instanţa supremă a înregistrat în 7 octombrie 2013 dosarul “Fraudă la referendum”, în care au fost trimişi în judecată Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane, iar judecarea cauzei a început în 15 noiembrie.

Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, a fost trimis în judecată pentru folosirea influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, “cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale”.

Anchetatorii spun că Dragnea a fost susţinut în fraudarea referendumului de 74 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt. Aceştia au fost trimişi în judecată pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării.

De-a lungul procesului, au fost audiaţi, în calitate de martori, premierul Victor Ponta, ministrul Apărării, Mircea Duşă, fostul ministru al Energiei Constantin Niţă, primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, şi mai mulţi coordonatori judeţeni ai PSD care s-au ocupat de campania pentru referendumul din 2012.

Cele mai citite

Două persoane arestate pentru trafic de minori

Pe data de 16 iunie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Botoșani au reținut...

Nicolae Stanciu, după victorie cu 3-0. “Ce am trăit azi nu se mai poate repeta”

Căpitanul echipei naționale de fotbal a României, Nicolae Stanciu, a declarat, luni, după victoria impresionantă cu 3-0 împotriva Ucrainei în meciul de debut de...

Chestorul de poliţie Mihai Rus, reținut de DNA pentru abuz în serviciu şi fals în declaraţii

Într-un eveniment surprinzător, chestorul de poliție Mihai Rus, șeful IPJ Cluj, a fost reținut luni de către Direcția Națională Anticorupție (DNA). Acesta este suspectat...
Ultima oră
Pe aceeași temă