Primarul Capitalei, Gabriela Firea, ar trebui să plece din funcția publică înaintea premierului Sorin Grindeanu, dacă s-ar lua în calcul bilanțul activității, întrucât nu a pus în practivă niciun angajament electoral, consideră deputatul PNL Ovidiu Rațechi.
„Faptul că Gabriela Firea e vârf de lance în lupta împotriva lui Grindeanu, pe care îl atacă zilnic pentru neîndeplinirea unor puncte din programul de guvernare, este caraghios și riscant pentru ea. Cum să îi ceri tu demisia pentru ineficiență, când nu ai pus în practică, până acum, în Capitală, niciun angajament electoral important? Cum să îi spui tu că se cramponează de funcție, când, la București, nu le permiți cetățenilor care îți solicită demisia să strângă semnături în mod organizat? Cum să îi reproșezi tu că s-a baricadat singur în Guvern, când porțile din Primăria București sunt închise pentru orice cetățean care vrea să își exprime un punct de vedere sau sa asiste la lucrări? Dacă bilanțul activității ar fi un criteriu real în PSD, Gabriela Firea ar trebui să plece din funcția sa publică mult mai repede decât Sorin Grindeanu ”, a precizat Raețchi, într-un mesaj postat pe Facebook.
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, la postul de televiziune România TV, că prim-ministrul Sorin Grindeanu joacă "'balena albastră' politică", comentând afirmaţia prim-ministrului că va demisiona abia după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, va face și el același lucru.
În ultimele săptămâni, Gabriela Firea l-a criticat, în mod repetat, pe premierul Grindeanu, susținând că acesta ar trebui să plece de la șefia Executivului, întrucât nu mai are susținere politică.
Joi seara, ea a afirmat la postul de televiziune România TV, că prim-ministrul Sorin Grindeanu joacă „balena albastră politică", după ce Grindeanu a spus că va demisiona abia după ce și liderul PSD, Liviu Dragnea, va face același lucru.
„Dacă, ipotetic vorbind, un nebun ne spune să ne aruncăm de la etajul 20, pentru că apoi se aruncă și el, noi ce facem? Îl urmăm? Domnul Grindeanu a jucat în această seară 'balena albastră' politică. Dumnealui se sinucide politic și mai vrea să se sinucidă cu el încă vreo 14. Haideți să fim serioși! Avem o răspundere. (…) Am promis ceva românilor și la nivel local, eu, aici, în București, și colegii parlamentari. Și acum vrem să ne ținem de cuvânt", a spus Firea, la România Tv.
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, joi, în şedinţa CExN al PSD că premierul Sorin Grindeanu a ajuns ca o „fantomă” în Palatul Victoria.
„S-a baricadat în clădirea Guvernului. (…) Am o supoziție, cred că va putea fi acuzat la un moment dat de uzurpare de calități oficiale. În orice democrație, regula este următoarea: partidele participă în alegeri. Câștigă un partid sau o coaliție alegerile, se formează majoritate parlamentară, care creează un guvern și guvernează, cu sprijinul politic. Domnului Grindeanu i s-a retras ieri sprijinul politic și întregului Cabinet, astăzi a fost exclus din PSD. Pe cine reprezintă? Dumnealui este o persoană particulară acum, este ca și cum cineva de pe stradă s-ar duce acum în Palatul Victoria, s-ar așeza pe scaun și ar spune: 'Eu sunt prim-ministru, voi suna niște prieteni, îmi fac un Cabinet și îl trimit la Palatul Cotroceni'", a mai spus ea.
Primarul general al Capitalei și vicepreședintele PSD, Gabriela Firea, a declarat, pentru Digi24, că prim-ministrul României, Sorin Grindeanu ar trebui să se retragă din funcție dacă va rămâne fără sprijinul politic.
Coaliția de guvernare PSD – ALDE a decis, miercuri, retragerea sprijinului politic pentru Guvern și i-a cerut demisia premierului. Ca urmare a deciziei, majoritatea miniștrilor din Cabinetul Grindeanu și-a depus demisia. Joi, CEx al PSD a decis și excluderea din partid a premierului.
Prim-ministrul Sorin Grindeanu a reiterat, joi, că nu va demisiona, respingând aluziile alimentate de Liviu Dragnea, cu privire la asocierea sa cu serviciile secrete.
Premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri seara, că nu îşi dă demisia şi că i s-a propus şefia mai multor instituţii ale statului, doar ca să îşi dea demisia. De asemenea, a precizat că va rămâne în PSD. Grindeanu a transmis multora din colegii CEx că îi pare rău că au trecut prin această experienţă neplăcută, cerându-şi scuze. El a început prin a le mulţumi românilor pentru sprijin şi primarilor şi membrilor de partid care i-au transmis mesaje de susţinere.
În această criză a intervenit și Administrația Prezidențială. Astfel, purtătorul de cuvânt al Preşedintelui României, Mădălina Dobrovolschi, a precizat, joi, că un nou premier poate fi desemnat doar dacă se întrunesc condițiile din Constituție.
„Vă informez că președintele a primit scrisoarea semnată de președinții PSD și ALDE, prin care anunță retragerea… Președintele a luat act că se dorește schimbarea Cabinetului. Potrivit Art. 106 din Constituție, funcția de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a stării de incompatibilitate. Cfm. Art 107 din Legea Fundamentală, dacă prim-ministrul se află într-una dintre situații, președitele va desemna un alt membru al Guvernului ca premier interimar, până la desemnarea altui prim-ministru. Când funcția de prim-ministru va deveni vacantă, fie prin demisie, fie prin adoptarea în Parlament a moțiunii de cenzură, președintele va desemna un alt candidat. În condițiille în care Guvernul va fi demis, președintele va urma cu celeritate pașii. Președintele solicită rezolvarea crizei politice din interiorul coaliției, pentru a evita instabilitatea politică”, a declarat Mădălina Dobrovolschi.