28.1 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăTechDe ce vrea PSD să legalizeze traseismul baronilor

De ce vrea PSD să legalizeze traseismul baronilor

Vicepremierul Liviu Dragnea vrea să le permită aleșilor locali să migreze de la un partid la altul fără a-și pierde mandatul, așa cum prevede legea în vigoare. O asemenea măsură ar avantaja trei dintre candidații la prezidențiale: Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu și Elena Udrea.

Liviu Dragnea propune un interval de două săptămâni în care aleșii locali pot să își aleagă partidul fără a-și pierde posturile. Guvernul ar putea aproba o ordonanță de urgență în acest sens, până la finele lunii august. Legea în vigoare prevede pierderea mandatului de către aleșii locali care își părăsesc partidul. Justificarea lui Dragnea: foarte mulți primari sau consilieri activează deja, neoficial, ca „activiști“ pentru alte partide decât cele din partea cărora au fost aleși. „Începe să se instaleze o oarecare instabilitate în administraţia locală generată de apariția unor partide – PMP, PLR, ruperea USL, apariția ACL şi au început din ce în ce mai mulți primari să îşi exprime public susținerea pentru un partid, altul decât pe listele căruia au candidat. Au început să fie probleme în majoritățile consiliilor locale şi județene“, a spus vicepremierul. Cu alte cuvine, există primari și consilierii județeni care ocolesc legea,  iar soluția la această problemă ar fi suspendarea efectelor actului normativ.

Efect asupra prezidențialelor

Dincolo de argumentele oficiale, de legalizarea traseismului ar beneficia în special PSD, în perspectiva alegerilor prezidențiale. Experiența ultimilor 25 de ani arată că aleșii locali sunt atrași de partidele aflate la putere, pentru a avea acces la fonduri guvernamentale. La ora actuală, banii pentru administrația locală sunt împărțiți chiar de către Liviu Dragnea, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale. Practic, ar crește nu doar numărul primarilor PSD sau UNPR, dar și „oastea“ subordonată direct lui Liviu Dragnea.
Un alt partid care ar beneficia ar fi cel condus de Tăriceanu, căruia i s-ar putea alătura unii primari PNL nemulțumiți de intrarea partidului în opoziție. Înscrierea în PLR le-ar aduce accesul la fonduri guvernamentale și ar crește șansele lui Tăriceanu în alegerile prezidențiale.
De asemenea, de adoptarea ordonanței ar beneficia PMP, în condițiile în care unii primari PDL precum Emil Boc sau Gheorghe Ștefan nu au făcut un secret din susținerea pentru Elena Udrea. Este adevărat că legea anti-traseism nu i-a împiedicat nici până acum pe primari să aducă voturi pentru candidații altor partide. Au făcut-o însă fără o situație juridică clară, pe când acum ar putea deveni cu acte membri ai unui partid. Acum, ei ar putea intra pe față în campanie.
Un alt efect al ordonanței ar fi asigurarea majorităților pro-PSD în consiliile județene. Mai mulți șefi de consilii județene din PSD i s-au plâns lui Liviu Dragnea că nu mai au majorități pe plan local după ruperea USL. Liderii PSD au încercat să rezolve această situație printr-o alianță cu PP-DD, însă filialele partidului condus de Dan Diaconescu nu au acționat unitar. Mulțumirea baronilor locali ai PSD va afecta, de asemenea, cursa pentru Cotroceni, influențând mobilizarea acestora.

ACL acuză „frauda“ PSD

Liderii ACL au criticat inițiativa lui Liviu Dragnea.  „Trebuie să terminăm odată cu migrația politică, trebuie să facem politică pentru România, pentru români, pentru economie, și nu de dragul grupurilor de interese oculte din interiorul partidelor“, a comentat liderul PNL, Klaus Iohannis. „Este o golănie politică, Victor Ponta s-a transformat într-un șmenar care schimbă regulile în timpul jocului. Este o armă din arsenalul PSD pentru fraudarea alegerilor – să faci presiuni și să legalizezi traseismul primarilor înainte de alegeri“, afirmă liderul deputaților PNL, George Scutaru.
PDL a anunțat, prin vocea prim-vicepreședintelui  Cătălin Predoiu, că va sesiza Comisia de la Veneția referitor la presiunile pe care PSD le face asupra primarilor PDL, precum şi la OUG prin care vicepremierul Liviu Dragnea vrea să legifereze „furtul politic al primarilor“.
De asemenea, europarlamentarul Monica Macovei, candidat independent pentru Cotroceni, l-a acuzat pe Liviu Dragnea că vrea să „legalizeze o ilegalitate“ prin ordonanța care va permite aleșilor locali să își decidă apartenența politică.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Începe renumărarea voturilor la două secții din Sectorul 2

La două secții de votare din Sectorul 2 al Capitalei începe acțiunea de renumărare a voturilor, în urma alegerilor desfășurate în ziua de duminică,...

Roberta Anastase vrea să scape de la Prahova de baronul Iulian Dumitrescu „Lamborghini”

Pierderea alegerilor pentru șefia Consiliului Județean Prahova de către baronul Iulian Dumitrescu „Lamborghini” a tulburat rău de tot apele în organizația județeană PNL...

SUA, Canada și Marea Britanie demască intențiile Rusiei de a influența alegerile din Republica Moldova

SUA, Canada și Marea Britanie avertizează că Rusia vrea să influențeze alegerile din Republica Moldova, din anul 2024, pentru a instala un candidat pro-rus...
Ultima oră
Pe aceeași temă